La CEDO, după ce a fost internat forţat la Psihiatrie pentru că a lovit un ministru
Pensionarul din Glodeni care a lovit-o peste faţă pe Valentina Buliga, fosta ministră a Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, s-a plâns la CEDO după ce, acum câteva luni, a fost internat forţat la Psihiatrie. Între timp, dosarul penal în care Mihail Dogotari în vârstă de 72 de ani este acuzat de huliganism a ajuns în instanţă, bărbatul riscând o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Valentina Buliga spune că nu va vorbi în locul structurilor statului. Inculpatul insistă totuşi ca fosta ministră să vină personal la şedinţele de judecată pentru a elucida cazul.
Incidentul a avut loc în mai 2014. Valentina Buliga, pe atunci ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a mers la Glodeni, la o întâlnire cu localnicii. Mihail Dogotari, care de mai mult timp încerca să afle de la angajaţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale de ce i-au calculat o pensie mai mică decât i s-ar cuveni, a profitat de prezenţa ministrei şi a abordat-o la sfârşitul şedinţei. Pensionarul susţine că a încercat să-i explice că subalternii ei au greşit atunci când i-au stabilit mărimea pensiei. „Am muncit o viaţă şi am avut salariu bun. Au urmat replicile ei: „Da ce, nu-ţi ajung 1.170 de lei? Matale te mai pricepi la coeficient, inflaţie?” Dacă m-ar fi tratat cu respect, nu am fi ajuns la acea situaţie. Dar ea m-a provocat”, povesteşte Mihail Dogotari.
Învinuit de huliganism şi dus la Psihiatrie
În doar câteva ore bătrânul s-a ales cu un dosar penal, fiind învinuit de huliganism. În context, oamenii legii au dispus să fie efectuată o analiză medico-legală psihiatrică. „La sfârşitul lunii mai, două persoane îmbrăcate în civil care s-au prezentat drept poliţişti au venit la el acasă şi l-au rugat să meargă cu ei în oraşul Bălţi pentru desfăşurarea acţiunilor procesual-penale. I s-a spus că la Bălţi ar fi poliţişti mai buni şi acolo cazul va fi rezolvat în favoarea lui. A acceptat. Pe drum Mihail Dogotari şi-a dat seama că automobilul se deplasează în altă direcţie. Atunci a aflat că este dus la Spitalul de Psihiatrie din oraşul Bălţi”, spune avocatul Vadim Vieru de la Asociaţia Promo-Lex, care a intervenit mai târziu în acest caz.
Pensionarul s-a împotrivit să intre în clădirea spitalului, aşa că a fost încătuşat. „În momentul în care medicii îi adresau întrebări, bărbatul era agitat pentru că a fost minţit. Ca rezultat, comisia a stabilit că suspectează demenţă sau amnezie. Doctorii au recomandat investigaţii suplimentare şi efectuarea unei expertize psihiatrice în condiţii de staţionar”, adaugă avocatul.
Decizia instanţei: Să fie internat pentru o lună
La sfârşit de iunie, procurorii au solicitat Judecătoriei din Glodeni să autorizeze ordonanţa privind efectuarea unei expertize medico-legale suplimentare. „(…) Se pune la îndoială responsabilitatea lui la momentul comiterii infracţiunii. Luând în consideraţie importanţa şi complexitatea cazului, este necesar de numit expertiza medico-legală psihiatrico-psihologică staţionară, pentru a stabili cu certitudine gradul de responsabilitate al lui Mihail Dogotari la momentul comiterii faptei prejudiciabile”, se arată, între altele, în demersul procurorului Ion Crişciuc. (Ion Crişciuc este procurorul care a acţionat ZdG în judecată după publicarea articolului „Mită pentru procurori”, solicitând un milion de lei drept despăgubiri. În 2012, CSJ a dat dreptate ZdG – n.r.)
Instanţa din Glodeni a dat curs acestei solicitări. „Se încredinţează efectuarea expertizei experţilor Spitalului Clinic de Psihiatrie din mun. Chişinău, str. Costiujeni, 3 (…) Se internează învinuitul Mihail Dogotari pe o durată de 30 de zile pentru efectuarea expertizei medico-legale psihiatrico-psihologice staţionare”, potrivit încheierii judecătoarei Tamara Boubătrân.
Decizia a fost luată în lipsa pensionarului. Ulterior, instanţele superioare au lăsat în vigoare această hotărâre. În septembrie, Mihail Dogotari a fost înşfăcat de trei poliţişti chiar în centrul oraşului Glodeni şi a fost dus la Psihiatrie, în Chişinău.
„Am stat în condiţii jalnice”
„A fost supus examenelor medicale, prelevării de sânge şi altor analize, diverselor proceduri medicale şi muncii forţate – ergoterapia, contrar voinţei sale. La fel, a fost închis într-o secţie cu alţi pacienţi, care sufereau de boli mintale grave, deşi el se afla în spital doar pentru efectuarea expertizei”, explică avocatul Vadim Vieru. După intervenţia apărătorului, bătrânul a reuşit să iasă din spital peste o săptămână.
„Am stat în nişte condiţii inumane, fiind internat împreună cu cei care se tratează de alcoolism. E jalnic acolo. Chiar şi aceşti oameni ar trebui să aibă nişte condiţii adecvate”, spune Mihail Dogotari.
În octombrie, procurorii au încercat încă o dată să-l interneze pe pensionar la Psihiatrie. Atunci însă demersul a fost respins de instanţă.
Mizează pe dreptatea de la Strasbourg
La sfârşit de februarie 2015, bătrânul a depus o plângere la Înalta Curte de la Strasbourg, în care a invocat că i-au fost încălcate dreptul la libertate şi siguranţă – articolul 5 CEDO, dreptul la un proces echitabil – articolul 6, dar şi dreptul la respectarea vieţii private şi de familie – articolul 8. „Sper că măcar acolo voi avea parte de dreptate şi adevăr”, oftează Mihail Dogotari.
Avocatul crede că autorităţile R. Moldova nu şi-au învăţat lecţia după ce în 2008 CEDO a condamnat ţara noastră în dosarul disidentului politic Gheorghe David, trimis în 1987 la tratament psihiatric forţat de actualul şef al statului, Nicolae Timofti, pe când era judecător.
Valentina Buliga, în prezent deputată din partea Partidului Democrat, a refuzat să comenteze o eventuală condamnare a R. Moldova de către CEDO. „Nu pot să vorbesc în locul structurilor statului. Nu mă mai întrebaţi pe mine. Nu am idee cine şi de ce face zarvă în jurul acestui caz. Eu nu l-am mai văzut pe Mihail Dogotari din ziua acelui incident”, ne-a spus parlamentara.
Şi procurorii au refuzat să vorbească. „Nu cunoaştem despre acest fapt. Toate întrebările să le adresaţi în scris la Procuratura Generală”, ne-a recomandat Ion Crişciuc.
Între timp, dosarul penal al pensionarului a ajuns în instanţa de judecată. Prima şedinţă a fost amânată, iar următoarea va avea loc pe 11 martie. „Voi insista ca fosta ministră să vină la judecată, iar acolo sper să scoatem adevărul la lumină. Vreau să demonstrez care e atitudinea unui ministru sau deputat în relaţia cu oamenii. Ea ar trebui să fie corectă chiar şi cu un vagabond”, crede pensionarul.
Anastasia Nani