Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Istoria condamnării avocatului-vedetă, Valerian Mânzat

Istoria condamnării avocatului-vedetă, Valerian Mânzat

Condamnarea, la nouă ani de închisoare, a avocatului glamuros, Valerian Mânzat, a uimit societatea. Nu doar sentinţa în cazul avocatului, care îşi etalează cu orice ocazie traiul luxos, dar şi modul în care a fost pronunţată hotărârea judiciară a provocat interesul publicului.

Despre şedinţa de judecată în cazul avocatului Valerian Mânzat, învinuit de escrocherii în domeniul asigurărilor, ZdG nu a aflat de pe pagina web instante.md, site unde sunt anunţate şedinţele de judecată. Sub aspect legal, numele acestuia ar fi trebuit să figureze ca parte în dosar, dar pe pagina web amintită, ca şi parte în dosar figura doar numele lui Vasile Pruteanu. Acesta fiind învinuitul dintr-un alt dosar de escrocherii cu asigurările, conexat cu cel al lui Valerian Mânzat. De altfel, şi acest nume a fost scris greşit, în realitate fiind vorba despre Pruneanu şi nu Pruteanu. Astfel, angajaţii instanţei de judecată au anunţat şedinţele astfel încât nimeni, în special reprezentanţii presei, să nu mai poată asista la ele.

518-stela-blesceagaLa 24 aprilie 2015, judecătoarea Stela Bleşceaga urma să pronunţe hotărârea în acest dosar. Am telefonat la judecătorie, solicitând date despre ora convocării şedinţei. Grefierul magistratei ne-a spus iniţial că pronunţarea hotărârii va avea loc la ora 14.30. Acesta, însă, a fost corectat de magistrata Bleşceaga, care a anunţat că, de fapt, şedinţa a fost amânată.

Chiar şi după acest răspuns reporterii ZdG au plecat la ora stabilită iniţial la Judecătoria sectorului Râşcani. Acolo l-am găsit pe Valerian Mânzat, pe avocatul său, dar şi pe celelalte persoane care figurează în acelaşi dosar.

Avocatul Valerian Mânzat era bine dispus, făcea glume că va fi închis, iar ceilalţi râdeau copios. La ora stabilită, deşi judecătoarea afirmase că şedinţa a fost amânată, aceasta a avut loc. Am intrat cu toţii, vreo 10 persoane, în biroul magistratei Bleşceaga, care servea drept sală de judecată. Când ne-a văzut cu aparatul de fotografiat judecătoarea ne-a întrebat cine suntem. Când i-am spus că suntem de la ZdG, aceasta ne-a permis să asistăm la şedinţă. Apariţia reporterilor ZdG în proces a spulberat din veselia avocatului Mânzat, însă nu şi din bunăvoinţa magistratei care ne-a spus bucuroasă că aşa cum ne anunţase prin telefon şedinţa se amână. Aceasta a motivat că nu a reuşit să formuleze hotărârea. Anunţul, însă, i-a dezamăgit vizibil pe cei prezenţi.

Următoarea şedinţă a fost anunţată pentru 7 mai, zi în care reporterul ZdG l-a găsit pe Mânzat la fel de bine dispus, acesta plângându-se doar pe un oarecare angajat al procuraturii, pe care îl bănuia că a dezvăluit presei data şi ora şedinţelor de judecată. „Până a apărut acesta, nimeni din presă nu ştia când sunt şedinţele mele, acuma iar s-a început”, ne spunea Mânzat.

La ora stabilită, învinuiţii au fost chemaţi în faţa instanţei, iar chipul magistratei Bleşceaga nu mai emana bunăvoinţa de altă dată, prevestind un final nu tocmai fericit pentru învinuiţi.

Într-adevăr, condamnările erau pronunţate consecutiv, căzând ca un trăsnet pe capul învinuiţilor, care erau, pur şi simplu, vizibil uluiţi de un astfel de deznodământ.

Poliţişti şi avocaţi condamnaţi la ani grei de puşcărie

În acest dosar au fost condamnate 5 persoane, toate primind de la 9 până la 11 ani de închisoare. Astfel, în acest caz au fost pedepsiţi doi avocaţi, doi poliţişti şi un angajat al companiei de asigurări.

Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări, a fost condamnat la 11 ani de închisoare.

Sergiu Pruneanu, ex-poliţist, care ar fi soţul procuroarei Elena Pruneanu, de la Procuratura Buiucani, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în organele MAI timp de 5 ani.

Ion Taran, fost şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, a fost condamnat la 9 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de 5 ani.

Eugenia Barbăroşie, avocată, a fost condamnată şi ea la 9 ani de închisoare.

Ultima sentinţă a venit pentru avocatul Valerian Mânzat, condamnat la 9 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis.

Mânzat, nemulţumit de severitatea pedepsei

După şedinţa de judecată, Mânzat s-a apropiat de reporterii ZdG şi a cerut să ne ofere un comentariu. Acesta ne-a spus că nu s-a aşteptat la o pedeapsă atât de severă, chiar dacă admite că a încălcat legea. „Nu m-am aşteptat deloc la o astfel de sentinţă. Dacă ceilalţi au ridicat banii de la asigurări, eu nici nu m-am atins de ei. Apoi, eu după ce am depus plângerea că maşina mea a fost accidentată, am plecat la poliţie şi am scris altă explicaţie în care îmi retrăgeam plângerea şi lămuream că am greşit, iar accidentul nu a avut loc. Această explicaţie nu a fost luată în calcul de judecată, iar acest document nici n-a apărut în timpul procesului”, se disculpa Mânzat.

Acesta ne-a rugat să-l aşteptăm pe avocatul său, pentru a ne oferi un comentariu, iar apoi ne-a spus că îşi lasă geanta în maşină, după care ne va da o replică, dar dus a fost, urcându-se în automobilul care îl aştepta. Ulterior, când l-am contactat, acesta a motivat că este ocupat şi ne-a zis doar că va ataca decizia Judecătoriei Râşcani la Curtea de Apel.

Totodată, reprezentanţii procuraturii ne spun că finalul în acest dosar era unul previzibil. „Procuratura a venit cu dovezi sigure şi această sentinţă nu a fost pentru noi o surpriză”, a declarat Daniel Baraliuc, procuror la Procuratura Municipală Chişinău.

Amintim că avocatul Valerian Mânzat, ex-colaborator al Poliţiei Criminale, a fost condamnat după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie.

Poliţişti, angajaţi ai companiei de asigurări şi avocaţi – toţi într-o escrocherie

Istoria a început în 2008, când Mânzat procurase de la Victor Spinei un automobil BMW 525 D. Acesta i-ar fi dat proprietarului doar o parte din bani. Ulterior, i-a transmis şi suma de nouă mii de euro. În vara anului 2009, BMW-ul procurat de Valerian a fost incendiat pe str. Petru Zadnipru din Chişinău. Două luni mai târziu, potrivit procurorilor, Mânzat, de comun acord cu poliţistul Taran şi cu Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul „Moldasig”, au improvizat că, pe str. Albişoara intersecţie cu str. Puşkin, ar fi avut loc un accident rutier în care a fost implicat BMW-ul incendiat anterior şi un „Mercedes Vito”, cu numere de înmatriculare germane, proprietate a lui Vladimir Mihalcean.

Pentru a completa dosarul ce urma a fi transmis la compania de asigurări în speranţa încasării despăgubirilor, Ion Taran, de la Poliţia Rutieră, s-a deplasat la intersecţia str. Albişoara cu str. Puşkin. Taran l-ar fi găsit vinovat pe şoferul automobilului cu numere de înmatriculare germane. A documentat „automobilele accidentate”, urmând a înregistra declaraţiile false de la Mânzat şi Mihalcean, pentru procesul-verbal.

Potrivit acuzatorilor, în realitate, accidentul rutier nici n-a avut loc. „Automobilul lui Mânzat a fost incendiat, deoarece a fost complicat să-l vândă şi să restituie datoria vânzătorului. Astfel s-au înţeles cu alte persoane să însceneze un accident, ca ulterior să încaseze banii de la „Moldasig”, presupuneau procurorii.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că „în continuarea realizării planului criminal, Mânzat Valerian, având datorii faţă de proprietarul automobilului de model BMW525D, Victor Spinei, i-a eliberat acestuia o procură pentru a reprezenta interesele la „Moldasig” SRL”. Astfel, pe 28 septembrie 2009, Spinei a depus la compania de asigurări cererea de despăgubire şi a deschis un cont la Banca de Economii, unde urma a fi transferată suma de peste trei sute de mii de lei. „Moldasig” a transferat pe contul respectiv doar 32.386 mii de lei, adică cu un zero mai puţin decât suma solicitată de Mânzat. În urma investigaţiilor procurorilor, contul bancar pe care s-a făcut transferul a fost blocat.

Dat fiind că Dorel Găină, în calitate de angajat al companiei de asigurări, figura în alt dosar de escrocherie, cazul lui Mânzat a fost conexat cu un alt dosar, în care figura un alt avocat, Eugenia Barbăroşie şi un poliţist, Sergiu Pruneanu.

Anterior, juriştii Companiei de Asigurări „Moldasig” ne-au spus că, anterior, au mai depistat situaţii similare. „Noi am depistat frauda şi nu a fost transferată întreaga sumă pe care au solicitat-o. S-a transferat o sumă mai mică. Oricum, banii nu i-au ridicat de pe cont”.

Decizia nu este una definitivă şi poate fi contestată. Toţi cei cinci condamnaţi au declarat că vor contesta sentinţa Judecătoriei Râşcani, timp în care vor petrece la libertate până la sentinţa Curţii de Apel.

ZdG a scris anterior despre acest dosar, dar şi despre faptul că avocatul Valerian Mânzat, cel care i-a dăruit soţiei sale un automobil de model Porsche în valoare de 45 mii de euro, a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011—2016.