Fraţii Chirtoacă: Afacerile „de excepţie” continuă
Afacerile „de excepţie” dintre fraţii Chirtoacă şi Primăria Chişinău continuă. În februarie 2016, după ce a izbucnit scandalul tonetelor (gheretelor) Coffee Time şi dispoziţiilor „de excepţie” semnate de primarul Dorin Chirtoacă, acesta ataca o decizie a instanţei de judecată care-i anula una din acele dispoziţii, cu privire la amplasarea unei tonete a firmei „Unicafe” SRL în sect. Ciocana. Deşi, la mijloc de aprilie, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au menţinut decizia de a-i anula dispoziţia, în prezent, toneta care vinde cafea şi îngheţată funcţionează în continuare. Reprezentanţii Direcţiei Juridice a Primăriei anunţă că instanţa a anulat doar dispoziţia de amplasare, pe când tonetele sunt deschise în temeiul unei autorizaţii, astfel că decizia instanţei supreme nu ar avea, practic, vreo valoare. Şi tonetele din Parcul „Valea Morilor”, amplasate tot printr-o dispoziţie de excepţie semnată de edil şi anulată de judecată, rămân deschise. De fapt, pentru a rezolva problemele, au fost trecute pe numele unui nou SRL. Între timp, businessul Coffee Time se extinde, asemenea gherete fiind deschise în orice colţ important al oraşului.
La mijloc de februarie 2016, Dorin Chirtoacă spunea, pe un ton ironic, după dezvăluirile ZdG cu privire la tonetele Coffee Time, gestionate în acel moment de firma „Edera Trio” cu sediul în apartamentul soacrei fratelui său: „Am înţeles că sunt patronul tuturor gheretelor, un oligarh în acest sens, şi am decis să-mi lichidez propriul business”. Doar că realitatea demonstrează altceva, or, cu doar câteva zile înainte de această declaraţie, Dorin Chirtoacă, prin intermediul Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei Chişinău, ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decizia Curţii de Apel (CA) care menţinea decizia Judecătoriei Centru din 7 aprilie 2015 prin care s-a dispus anularea dispoziţiei „de excepţie” semnată de Dorin Chirtoacă prin care se permitea amplasarea unei tonete a firmei „Unicafe” SRL la intersecţia str. Igor Vieru cu bd. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana.
CSJ anulează, dar nimeni nu ştie ce să facă
La 16 aprilie 2016, judecătorii CSJ, Svetlana Filincova, Sveatoslav Moldovan şi Iuliana Oprea, au declarat „inadmisibil” recursul primarului. Prin decizii judecătoreşti definitive, dispoziţia „de excepţie” emisă de primar era anulată. Judecătorii au acceptat argumentele Oficiului Teritorial Chişinău (OTC) al Cancelariei de Stat care, atunci când a atacat în instanţă dispoziţiile primarului, făcea referire la o altă dispoziţie, emisă de acesta în iulie 2012, prin care a fost stopată „definitiv” eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru gheretele amplasate sau reamplasate pe străzile oraşului. Astăzi, la peste două luni de la acea încheiere a CSJ, toneta Coffee Time continuă să activeze la intersecţia străzilor Igor Vieru—Mircea cel Bătrân. Aici se comercializează cafea, băuturi răcoritoare şi, mai nou, de la începutul verii, îngheţată românească.
„Avem nişte atribuţii stricte. Nu ne ocupăm cu executarea hotărârilor şi deciziilor CSJ. Noi suntem obligaţi, în cazul în care depistăm o ilegalitate, să depunem notificare, apoi acţiune în instanţă şi să consumăm toate căile de atac, până la CSJ. După ce decizia CSJ devine irevocabilă, responsabil de executarea acesteia devine un executor judecătoresc. În acest caz, nu ştiu cine este executor. Asta nu e unica decizie neexecutată. Sunt zeci de decizii. Noi nu dispunem de pârghii de asigurare a executării, pentru că nu avem competenţe. Ar fi logic să avem pârghii pentru executare, dar legiuitorul nu a gândit aşa”, precizează Claudia Lachi, specialist în cadrul OTC, cea care a mers în judecată, cerând anularea dispoziţiei primarului Chirtoacă.
Direcţia Juridică: S-a anulat dispoziţia primarului, nu şi autorizaţia
Nici la Pretura Ciocana, în zona căreia e deschisă toneta, oamenii nu cunosc nimic. „Nu cunosc decizia instanţei referitoare la această firmă. Nu noi ne-am judecat. Prin urmare, nu am decizia judecătorească. Ea se duce la Primărie. Ei trebuie să cunoască despre soarta ei. La mine, putea să ajungă, putea să nu ajungă. Dacă era decizia de judecată despre care vorbiţi, urma să apară o dispoziţie a primarului prin care ne obligau să facem anumite acţiuni. Altceva nu comentez”, ne-a zis Anatol Portnoi, vicepretor de Ciocana.
Vadim Brânzaniuc, purtător de cuvânt al Primăriei, afirmă că Dorin Chirtoacă nu ar avea de unde cunoaşte soarta tuturor dispoziţiilor şi proceselor în care-i implicat edilul, redirecţionându-ne la Direcţia Asistenţă Juridică a Primăriei Chişinău. De aici, am primit un răspuns oficial, prin care am fost anunţaţi că încheierea CSJ nu are nicio valoare, din moment ce a fost anulată doar dispoziţia primarului, nu şi autorizaţia „Unicafe” SRL. „Activitatea de comerţ se desfăşoară în baza autorizaţiei de funcţionare, eliberată de autorităţile administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială urmează să-şi desfăşoare activitatea comerciantul respectiv… Având în vedere cele expuse, concluzionăm că SRL „Unicafe” îşi desfăşoară activitatea de comerţ în baza autorizaţiei de funcţionare eliberată de autorităţile publice locale în conformitate cu legislaţia în vigoare”, anunţă Direcţia Asistenţă Juridică.
Coffee Time din Valea Morilor, un alt proprietar, doar în acte
Situaţia din jurul tonetei Coffee Time din sect. Ciocana, aparţinând Unicafe SRL, este similară cu cea a tonetelor Coffee Time din parcul „Valea Morilor”. ZdG a scris anterior că, în ianuarie, CSJ anula dispoziţia „de excepţie” emisă de Dorin Chirtoacă care permitea amplasarea a două tonete ale firmei „Edera-Trio” în Parcul „Valea Morilor”. Astăzi, cele două gherete sunt neclintite şi funcţionează la fel ca în urmă cu un an. Singura diferenţă e că ele au trecut din gestiunea „Edera-Trio”, cea care a avut adresa juridică într-un apartament al Emiliei Crudu, soacra lui Lucian Chirtoacă, în gestiunea „Ecomax-Auto”, fondată şi administrată de un tânăr de 25 de ani, Alexandru Solomca. În 2012, SRL-ul, având alt administrator, a obţinut venituri din comerţul cu ridicata al pieselor, componentelor şi accesoriilor pentru autovehicule în sumă de 1,22 milioane de lei.
La prima vedere, firma care deţine tonetele nu are vreo legătură cu acest business, dar nici cu familia Chirtoacă. Ne-a atras însă atenţia faptul că Alexandru Solomca locuieşte într-un apartament din str. Calea Ieşilor 55/2, bloc vecin cu cel în care a locuit Lucian Chirtoacă, Calea Ieşilor 59/1, acolo unde astăzi stau părinţii fraţilor Chirtoacă. Alexandru Solomca, contactat de ZdG, a răspuns evaziv la întrebări, iar ulterior a refuzat să discute. „Sunteţi fondator?”, l-am întrebat. „Şi care-i întrebarea?”, ne-a întrebat şi el. „Sunteţi?” „Păi, dacă aveţi aşa informaţie”. „Recent, firma a intrat în posesia a două tonete, la „Valea Morilor”…”, „Ok. Spre ce duceţi întrebarea?… Ok. Fără comentarii”, ne-a replicat acesta, încheind discuţia.
Deşi, în acte, tonetele Coffee Time din Valea Morilor sunt gestionate de o altă firmă, într-o discuţie înregistrată, cu un reporter ZdG sub acoperire, Anastasia Ceamian, şefa din acte de la „Edera Trio”, ne anunţa că poate angaja personal în toate tonetele, doar că, în cele din Parcul „Valea Morilor”, „e mai greu, pentru că acolo vine multă lume şi activează băieţi profesionişti”.
Tonetele se înmulţesc, dosarul stagnează
Între timp, pe străzile Chişinăului tonetele Coffee Time se înmulţesc. Recent, două asemenea tonete au apărut la intersecţia bd. Alecu Russo, str. Bogdan Voievod şi str. Kiev, ambele fiind ale „Unicafe” SRL. De fapt, „Unicafe” şi „Edera-Trio”, cea care gestionează câteva tonete Coffee Time în centrul oraşului, sunt mai mult decât partenere în afacere. Astfel, aşa cum ZdG anunţa anterior, „Unicafe” SRL a fost fondată în 2012, de Vlad Magherea, care a fost timp de doi ani şi administrator al „Edera Trio”. Totodată, cele două companii închiriază birouri vecine într-un bloc din str. Vlaicu Pârcălab, 45. Un alt indiciu care arată relaţiile dintre cei doi agenţi economici este un anunţ pentru recrutare de personal postat pe tonetele Coffee Time, care se regăseşte, identic, şi pe tonetele gestionate de „Edera Trio”, şi pe cele ale „Unicafe”. Anunțul, postat și pe o rețea de socializare de Coffee Time, este apreciat și de internautul Lucian Chirtoacă. Când am telefonat pentru a mima o angajare, ne-am întâlnit cu Anastasia Ceamian, administratoarea „Edera Trio”. Ea ne-a promis un salariu de 250 de lei zilnic, plus bonusuri, dacă am vinde produse în sumă de peste 3500 de lei pe zi. Fondatorul din acte al „Unicafe” este Maxim Condratiev, un tânăr prezentator şi organizator al mai multor concursuri de dans sportiv. Anterior, Mariana Condratiev, mama sa, ne spunea că fiul ei nu deţine nicio firmă. Zilele trecute, am reuşit să luăm legătura cu Maxim, care a închis la scurt timp după ce ne-am prezentat. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri. Nu în ultimul rând, cele două firme, „Edera Trio” şi „Unicafe”, figurează într-un dosar penal pentru evaziune fiscală, despre care ZdG a scris anterior.
Procurorii anchetau firmele „Aldora Art”, „Anda” (firma oficială a familiei Chirtoacă), „Edera Trio”, „Unicafe” şi „Grancompol” (firma familiei Crudu), care, potrivit probelor din dosar, erau gestionate de contabilul Dumitru Camerzan, care primea indicaţii prin Skype de la „lucianforever”, care, potrivit procurorilor, era Lucian Chirtoacă. Cauza penală e gestionată de procurorul Nicolae Zanevici, care a refuzat să discute despre dosar, precizând doar că acesta nu este clasat, aşa cum susţin sursele noastre din sistem că se va întâmpla.
P.S. ZdG va monitoriza dosarul şi va reveni, periodic, cu informaţii.
Citiți și: