Familia Diacov, în spatele privatizării conacului Inglezi
Două firme, conduse de persoane apropiate familiei Diacov, au privatizat mai multe spaţii de pe str. Eminescu 52, acolo unde este amplasat monumentul de arhitectură de însemnătate naţională “conacul urban al lui A. D. Inglezi”. În urma acestor tranzacţii, Boris Focşa, ministrul Culturii, s-a ales cu un dosar penal.
„Credeţi că Diacov nu are mânuţa pusă la ceea ce a făcut ministrul Focşa, acolo, pe Eminescu? Acolo fiică-sa stă. Acolo-i restaurantul luu…”, declara nervos Mihai Ghimpu, liderul PL, miercuri, 13 martie 2013, fără a-şi încheia gândul, ameninţându-şi, totodată, colegii de guvernare “să fie mai atenţi”, pentru că “eu în ultima perioadă sunt dur la expresii, am să tai în carne şi oase”.
Cafeneaua familiei Diacov, în apropiere
Am încercat să vedem care este legătura dintre privatizarea unei părţi din monumentul de arhitectură de pe str. Eminescu 52 şi familia Diacov, la care a făcut referire preşedintele PL.
Pe str. Eminescu 50, adică în clădirea de lângă monumentul privatizat, fiicele lui Dumitru Diacov, Olesea Diacov şi Natalia Stati, au o mică, dar luxoasă cafenea, numită “Café Café”. Familia Diacov nu a făcut niciodată un secret din faptul că acel local îi aparţine. În 2007, o importantă revistă de la noi scria despre relansarea localului de pe str. Eminescu. “Graţie imaginaţiei noilor patroane, frumoaselor şi mondenelor surori Natalia Stati şi Olesea Diacov, localul s-a bucurat de o nouă ţinută, regăsindu-se în motivele unei toamne de aur”, preciza revista.
Fiicele lui Diacov, chiriaşele lui Focşa
Interesant este faptul că imobilul în care este amplasat localul familiei Diacov aparţine tot Ministerului Culturii. Acesta, însă, e trecut la balanţa Teatrului “Luceafărul”, aflat în imediata apropiere. Fiicele lui Dumitru Diacov închiriază şi, respectiv, plătesc pentru chirie teatrului, al cărui conducător a fost anterior Boris Focşa, al cărui naş de cununie este Ion Diacov, procurorul mun. Chişinău, fratele deputatului PD.
Anul trecut, organele de drept au examinat o plângere din partea lui Ion Şiman, fost director al Moldova Film, pe marginea acestui subiect. Şiman scria în plângere că firma “DND Atlantic” SRL, care aparţine Nataliei Stati, închiriază spaţiul la un preţ de piaţă mult diminuat faţă de cel real, astfel fiind prejudiciate interesele statului. Atunci, oamenii legii menţionau că totul ar fi conform legii. Potrivit contractului, firma familiei Diacov plăteşte pentru chiria lunară a spaţiului unde îşi are amplasată cafeneaua aproximativ 2 mii de lei lunar (25 mii de lei, anual), asta în condiţiile în care locaţia se află chiar în centrul Chişinăului.
„Aici sunt implicate persoane foarte importante”
Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, cel care, acum un an, a prezentat dosarul privatizării de pe str. Eminescu 52 opiniei publice, spune că, pe parcursul investigaţiilor făcute la acest subiect, a înţeles că, în spatele privatizărilor, s-ar afla persoane importante.
“Nu am argumente, dar, din câte am observat, mi s-a creat această impresie, că există o legătură între faptul că fiicele lui Diacov au cafenea pe str. Eminescu 50 şi privatizările de pe Eminescu 52. Am ajuns la concluzia că, în spatele acestor privatizări, se află cineva serios. Discutând cu mai multe persoane din domeniu, mi s-a spus: Ion, nu te băga, că aici sunt implicate persoane foarte importante, de un rang foarte înalt. E clar că Foşca nu a făcut pentru el ceea ce a făcut”, mai spune Ştefăniţă.
Direct sau prin intermediul prietenilor
De-a lungul anilor, clădirile de pe str. Eminescu 52, acolo unde este amplasat conacul Inglezi, au fost pasibile privatizării. Din diverse motive, procesul a cunoscut o finalitate abia în ianuarie 2012, când firma “Somex-Consulting” SRL a privatizat 214.6 m.p., iar firma “Safe-Com” SRL – 192,3 m.p. Ambele firme închiriaseră anterior aceste spaţii.
Înainte ca bunurile imobile să fie privatizate, la sfârşit de 2011, acestea au fost divizate, la “Cadastru” apărând alte două adrese în afară de str. Eminescu 52: str. Eminescu 52/1 şi str. Eminescu 52/2, şi asta deoarece edificiul de pe str. Eminescu 52 nu putea fi privatizat, conform legii, fiind monument de arhitectură, protejat de stat. Prin divizare, părţile din edificiu cu adresa fracţionată au fost privatizate, s-ar părea, “legal”, pentru că în Registrul monumentelor nu există monumente cu statut protejat pe Eminescu 52/1 şi 52/2, ci doar la Eminescu 52.
Această parte din monument (Eminescu 52) încă nu a fost privatizată, dar se află şi ea în posesia unei firme, “Alicecom” SRL, începând cu 7 octombrie 2010, în urma unui contract de uzufruct, pentru nu mai puţin de 29 de ani. Contractul a fost semnat între conducerea Teatrului “Luceafărul” şi agentul economic. La Camera Înregistrării de Stat, firma “Alicecom” SRL apare ca fiind înregistrată la 7 decembrie 2001 şi fiind condusă de Gheorghe Ciobanu. Acesta deţine şi 85% din acţiuni. Alte 15% sunt deţinute de Natalia Stati, fiica lui Dumitru Diacov.
Firme create “la pachet”
Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că şi cele două firme care au privatizat spaţii în incinta monumentului de arhitectură, în 2012, SRL “Safe-Com” şi “Somex-Consulting” SRL, au legături indirecte cu familia deputatului PD. Firma SRL “Safe-Com”, fondată pe 1 octombrie 2010, are un capital social standard, de 5400 lei, iar adresa juridică e într-un apartament de pe str. Alexandru Cel Bun, din Chişinău. Victoria Paladi este directoarea şi fondatoarea firmei. Aceasta este, cel puţin, o bună prietenă a fiicelor lui Dumitru Diacov, Olesea şi Natalia. Pe o reţea de socializare acestea îşi comentează una alteia diferitele postări şi poze. Totodată, Victoria Paladi a fost prezentă, în 2007, la relansarea cafenelei surorilor Diacov, eveniment relatat de o revistă mondenă din Chişinău. Firma “Safe-com” a luat în locaţiune clădirile de pe str. Eminescu 52 pe 26 octombrie 2010, la o lună de la fondare.
Cealaltă firmă care a participat la privatizarea monumentului de arhitectură, SRL “Somex Consulting”, a fost fondată la 5 zile după SRL “Safe-Com”, pe 6 octombrie 2010. Şi aceasta are capitalul social de 5400 lei şi adresa juridică într-un bloc de locuit de pe str. Calea Orheiului. Director şi singurul fondator al acestui SRL este Serghei Guzun. Persoane din cercul de prieteni al familiei Diacov ne-au spus că şi Serghei Guzun este în relaţii apropiate cu familia deputatului. Informaţia precum că spaţiul de pe Eminescu 52 a fost privatizat, prin intermediari, de către familia Diacov ne-a fost confirmată şi de angajaţi ai Ministerului Culturii.
Între negare şi tăcere
Oficial însă nimeni nu vorbeşte nimic despre aceste relaţii. Ministrul Culturii, Boris Focşa, nu a fost de găsit la telefon ZdG. Din anticameră ni s-a spus că este în şedinţă sau că este ieşit.
Elena Ciumac, directoarea Teatrului “Luceafărul”, nu a dorit să discute despre subiect. Am întrebat-o dacă ştia, atunci când semna contractul de uzufruct (arendă – n.r.) sau când permitea privatizarea celorlalte încăperi de pe Eminescu 52, că, în spatele agenţilor economici implicaţi în afacere, este familia Diacov. “Mă scuzaţi, dar dvs. aşa întrebări daţi, de parcă sunteţi de la Procuratură. Eu nu vă dau aşa răspuns. Nu vă dau. Pentru că…, pentru că nu e cazul. Mă scuzaţi”, ne-a replicat Ciumac.
Dumitru Diacov, deputat şi preşedinte de onoare al PD, ne-a spus că nu este un secret pentru nimeni că fetele sale lucrează şi deţin cafeneaua de pe str. Eminescu 50, închiriind spaţiul unde aceasta e amplasată. “Ghimpu să lupte cu comuniştii, dar să nu se anine de copii. Ei, hai şi-om vorbi. Nu există vreo legătură dintre firmele care au privatizat şi familia mea”, a menţionat acesta. L-am întrebat cum se face atunci că fondatorii acelor firme sunt cel puţin cunoscuţi cu cele două fiice ale sale. “Ei şi care-i problema? În Chişinău, toată lumea se cunoaşte cu toată lumea”, ne-a replicat deputatul.
„Pe Victoria Paladi o cunosc”
Serghei Guzun, directorul firmei SRL “Somex Consulting”, nu a răspuns la apelurile ZdG. Nu a răspuns nici Victoria Paladi, directoarea firmei “Safe-Com”, care, se pare, se află peste hotare. Pe un site de socializare, se spune că aceasta ar locui în Marea Britanie.
Natalia Stati ne-a spus şi ea că nu are nicio legătură cu privatizările de pe str. Eminescu 52, menţionând că are o afacere în apropiere şi că plăteşte toate impozitele şi chiria pentru spaţiul respectiv. “Eu nu am să mă refer la declaraţiile dlui Ghimpu, pentru că fiecare a doua sa declaraţie este aberantă”, a punctat fiica lui Dumitru Diacov.
Am întrebat-o dacă-i cunoaşte pe Victoria Paladi şi pe Serghei Guzun, directorii firmelor care au privatizat. “Pe Victoria Paladi o cunosc… Dar, eu pot să cunosc multă lume, nu înseamnă că ştiu şi ce afaceri au. Pot să-l cunosc personal şi pe dl Ghimpu, dar asta nu înseamnă că îi cunosc afacerile”. Am insistat să aflu dacă-l cunoaşte şi pe Serghei Guzun. Natalia a ezitat puţin, după care a început să vorbească despre alte lucruri, precizând încă o dată că ea poate cunoaşte mai multă lume, doar că acest lucru încă nu demonstrează nimic.
Nici despre cele 15% din firma “Alicecom”, firmă care arendează un spaţiu pe Eminescu 52, Natalia Stati nu a dorit să discute, spunându-ne că nu ne cunoaşte şi că nu ar dori să participe la discuţii de acest gen, pentru că “de fiecare dată când sunt tensiuni politice, sunt asemenea discuţii”.