Duelul dintre procurorul Iurie Garaba şi Gheorghe Munteanu s-a încheiat cu o căinţă sinceră
Procurorii au pus punct în dosarul penal intentat pe numele lui Gheorghe Munteanu, cel care l-ar fi bătut pe Iurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la sfârşitul lunii iulie. Pentru că şi-a recunoscut vinovăţia, Munteanu s-a ales cu o amendă de 2 mii de lei. Avocatul lui Munteanu ne-a spus că nici el, nici clientul său nu doresc să discute despre acest subiect cu presa.
La 31 iulie 2013, opinia publică era alertată de către Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, cu privire la un accident rutier minor, care a avut loc în ajun. Accidentul s-a soldat cu o bătaie, în care a fost implicat un tânăr, Gheorghe Munteanu, dar şi Iurie Garaba, preşedintele CSP.
Scandal-monstru vs împăcare în puşcărie
A doua zi, subiectul “lua foc”, mai ales după ce Eugen Bordos, procurorul care conducea urmărirea penală pe acest caz, a solicitat eliberarea unui mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Gheorghe Munteanu, învinuindu-l pe acesta în baza unui articol în care i se încrimina “huliganism agravat”, dar şi faptul că aceste acţiuni ar fi fost săvârşite “cu aplicarea sau cu încercarea aplicării armei sau a altor obiecte pentru vătămarea integrităţii corporale sau sănătăţii”, asta deşi toată lumea declarase că Munteanu a lovit doar cu pumnul. Solicitarea procurorului a fost admisă de judecătorul de instrucţie, Ion Morozan, fost procuror şi el, care a eliberat pe numele tânărului un mandat de arest pentru 20 de zile. Atunci, Vlad Roşca, avocatul lui Gheorghe Munteanu, declara pentru ZdG că tânărul nu este vinovat, că el doar s-a apărat şi că cel care a provocat scandalul a fost însuşi procurorul.
Nu se ştie ce s-a întâmplat între timp, în perioada de 8 zile în care Munteanu s-a aflat în detenţie, doar că, atunci când recursul lui Roşca a fost examinat de către judecătorii de la Curtea de Apel (CA) Chişinău, Munteanu a declarat că el este vinovat de producerea incidentului. După această declaraţie el a fost eliberat din detenţie. Cu puţin timp înainte, Iurie Garaba declara, de pe patul de spital, că Munteanu şi-ar fi cerut scuze de la familia sa şi că, practic, incidentul va fi dat uitării după ce tânărul va plăti despăgubiri pentru deteriorarea maşinii.
2000 de lei şi o căinţă sinceră
Este adevărat că, după ce a fost eliberat, cazul Garaba-Munteanu, apărut în atenţia publică ca unul foarte controversat şi scandalos, s-a stins şi a fost uitat rapid. ZdG a monitorizat desfăşurarea procesului în toată această perioadă. La începutul lunii septembrie, adică peste o lună de la incident, avocatul lui Gheorghe Munteanu, Vlad Roşca, ne declara că pe dosar nu se întâmplă nimic, pentru că Eugen Bordos, procurorul pe caz, se afla în concediu. Săptămâna trecută însă, Roşca ne-a spus că în acest dosar a fost deja pus punct “în urmă cu o săptămână. Noi nu prea vrem să discutăm despre acest caz. Nu vrea clientul meu. Da, el şi-a recunoscut vinovăţia şi i s-a aplicat o amendă contravenţională de 2000 de lei. Dosarul a fost închis. Procurorul nu a avut nicio pretenţie la pagube morale sau materiale”, a precizat Roşca.
Sergiu MOCANU, liderul Mişcării Antimafie
A avut loc o tranzacţie dintre călău şi victimă. Vă daţi seama că un viceprocuror general are multe pârghii. Noi ştim de la bun început că Munteanu nu a fost vinovat în acest caz. Însă acest procuror a considerat că este rege şi pe drumuri, aşa cum este rege şi în biroul său de procuror. E clar că Garaba a făcut o tranzacţie cu victima, care a căzut la o înţelegere. Munteanu este în continuare supus unui pericol enorm. Ei aşteaptă ca opinia publică să uite de acest caz şi în continuare o să se răzbune pe el.
Procurorul Eugen Bordos susţine că Gheorghe Munteanu a recuperat daunele materiale cauzate procurorului. “Cauza penală a fost finalizată în instanţa de judecată, la Judecătoria Buiucani. Inculpatul şi-a recunoscut vina, iar instanţa i-a aplicat o amendă de 2 mii de lei. Persoana vinovată a reparat prejudiciul care a fost cauzat, şi-a recunoscut vina, s-a căit sincer, iar instanţa a considerat că urmează de aplicat o amendă. Acţiunea civilă pe care a înaintat-o partea vătămată a fost recuperată integral de către inculpat”, a conchis procurorul.
Contactat de ZdG, preşedintele CSP, Iurie Garaba, s-a arătat satisfăcut de decizia judecătorilor de la Buiucani în privinţa lui Munteanu şi a subliniat că nu va face apel într-o instanţă superioară. “Încă nu s-a epuizat subiectul? Dacă am să spun că a fost sau nu echitabil o să mă învinuiască prin ziare că procurorul are milioane şi mai vrea vreun milion. Dacă a decis instanţa aşa, înseamnă că e aşa. El mi-a reparat automobilul. A fost amendat de instanţă. Din câte ştiu, deja a achitat şi amenda. Eu nu am de gând să contest mai departe hotărârea în instanţa de judecată”, a declarat Garaba.
De precizat că, după incidentul din 30 iulie, Dorin Recean, ministrul de Interne, a promis că instituţia va demara o anchetă internă pentru a stabili dacă în cazul scandalului Garaba/Munteanu poliţiştii ar fi admis încălcări în gestionarea situaţiei. Vladimir Maiduc, şeful Direcţiei Investigaţii şi Securitate Internă a Ministerului Afacerilor Interne, ne-a spus că o asemenea anchetă s-a desfăşurat, dar că nimeni nu a fost sancţionat, pentru că nu s-a constatat vreo abatere din partea vreunui colaborator de poliţie.