Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cine sunt şi ce propun…

Cine sunt şi ce propun candidaţii la funcţia de Guvernator al BNM

Vineri, 6 noiembrie 2015, Comisia pentru desemnarea guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) va alege candidatul care va fi propus pentru funcţia de şef al acestei importante instituţii bancare. Din 12 persoane care au depus iniţial dosarele, doar 9 au fost acceptate la interviu.

„Toţi candidaţii la fotoliul de guvernator au şanse egale, dar şi potenţial pentru a exercita funcţia de şef al BNM. Procedura de desfăşurare a concursului presupune un mecanism democratic şi transparent, care nu poate fi afectat de procesele politice şi de demisia Guvernului, totuşi, cuvântul decisiv îl va spune şeful Legislativului”, a declarat pentru ZdG Sergiu Gaibu, membru al Comisiei pentru desemnarea guvernatorului BNM, expert „IDIS Viitorul”.

Deşi unii sunt sceptici în privinţa unui potenţial succes, cei nouă pretendenţi şi-au argumentat decizia de a candida şi au prezentat sugestii referitoare la soluţionarea crizei din sistemul bancar.

Soluţii de redresare a crizei bancare de la ex-ministrul Finanţelor şi fostul prim-viceguvernator BNM

Primul s-a înscris în concurs Sergiu Iachim, economist, consultant în managementul riscurilor din sectorul bancar la o companie din Belgia. în ziua interviului, însă, acesta s-a retras din concurs, invocând motive personale.

Printre candidaţi se regăseşte şi ex-ministrul Finanţelor (2009—2013), Veaceslav Negruţă, condamnat, în mai 2015, la trei ani de închisoare cu suspendare de Judecătoria sectorului Râşcani, în dosarul despăgubirilor acordate lui Pantelei Sandulachi. Potrivit deciziei judecătoreşti, acesta nu are dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani. Dar, sentinţa primei instanţe nu este definitivă. Negruţă a contestat-o la Curtea de Apel, care, la 2 noiembrie, s-a convocat în şedinţă, dar nu a pronunţat o decizie finală, fapt care l-a nemulţumit pe Negruţă.

În scrisoarea sa de motivare, acesta aduce mai multe argumente ce ar urma să determine numirea sa în funcţie. „Consider că am o pregătire profesională, personală şi morală care pot să contribuie la consolidarea BNM, independenţei funcţionale a acesteia şi asigurarea proceselor transparente de gestionare şi promovare a politicilor şi funcţiilor ce revin BNM. Experienţa şi activitatea anterioară în BNM (2000—2001, Departamentul politică monetară şi cercetări), Ministerul Finanţelor şi Guvern, Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, Consiliul Suprem de Securitate, relaţiile cu FMI şi Banca Mondială, alte structuri financiare internaţionale, îmi permit să deţin o diagnoză relevantă şi pertinentă a stării de lucruri din sectorul bancar şi BNM”, scrie Negruţă.

La concurs a fost admis şi Dumitru Ursu, preşedintele Ligii Bancherilor. El a activat anterior (1992—2006) la BNM în funcţia de prim-viceguvernator. Ursu a absolvit în 1983 Facultatea de Economie la USM, are studii la Institutul FMI din Washington şi Viena. A activat la Gosbank, Agroindbank şi Banca de Economii, în perioada sovietică. A mai deţinut diverse funcţii la Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, precum şi în alte instituţii naţionale şi internaţionale.

Solicitat de ZdG, Dumitru Ursu a declarat că nu este susţinut şi nici influenţat de vreun partid politic: „N-am susţinere politică şi nici nu am căutat-o. M-am ocupat de domeniul bancar. Contez pe experienţă şi cunoştinţe”. Din 2010, Dumitru Ursu este partener de afaceri cu vicepreşedintele PLDM, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic. Aceştia, împreună cu alţi acţionari, au fondat întreprinderea de finanţare a afacerilor mici „MoldCredit” SRL.

Ursu menţionează că ar avea suportul mai multor colegi din sistemul bancar, al mai multor reprezentanţi ai mediului de afaceri locali şi din străinătate, care împărtăşesc aceleaşi viziuni de „dezvoltare a sistemului bancar şi de reevaluare a politicilor monetar-creditare ale BNM”. Ursu contează pe „relaţiile personale de colaborare şi parteneriat stabilite cu ministerele de profil (ME, MF), dar şi cu reprezentanţii FMI, BIRB, BERD”. Acesta a formulat o serie de sugestii privind redresarea situaţii la BNM, printre care „urgentarea restabilirii capacităţii manageriale şi administrative, prin suplinirea vacanţiilor actuale; asigurarea, consolidarea şi menţinerea stabilităţii bancare prin lichidarea celor trei bănci cu maxim profesionism şi competenţă, fortificarea supravegherii speciale a băncilor importante prin identificarea noilor provocări cu care se confruntă”.

Igor Olexici, vecinul lui Candu şi Plahotniuc

Un alt candidat la funcţia de guvernator este Igor Olexici. În 1987, acesta a absolvit Universitatea Tehnică din Chişinău. Timp de 4 ani, a activat la Businessbank, alţi 5 ani – la EuroCreditBank. Are experienţă de 4 ani în funcţia de director al unei companii de creditare. E un nume mai puţin cunoscut, dar CV-ul său conţine un detaliu interesant. Olexici locuieşte pe strada Bulgară, 41, având aceeaşi adresă cu prim-vicepreşedintele suspendat al PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit unei investigaţii jurnalistice, pe această adresă, Plahotniuc deţine un apartament de circa 1350 m. p., blocul, unde ar locui doar rudele sale, fiind păzit non-stop. Într-un act al municipalităţii se confirmă că Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, deţine şi el un apartament aici. Cu alte cuvinte, Olexici este vecin de bloc cu preşedintele Parlamentului, care urmează să decidă cine va fi noul guvernator.

Numele lui Olexici apare şi în scandalul legat de BEM. Acesta, alături de alţi doi acţionari minoritari ai BEM, s-a adresat cu cerere de chemare în judecată, contestând decizia adunării generale a băncii privind emisia de acţiuni care a făcut să le fie redusă valoarea acţiunilor deţinute, dar care a şi diminuat cota statului de la 56% la 33%. Cererea acţionarilor a fost respinsă de prima instanţă, dar şi de Curtea de Apel. La 27 noiembrie 2014, însă, Curtea Supremă de Justiţie le-a dat dreptate celor trei, readucând BEM-ul în administrarea statului. Potrivit Raportului Kroll, decizia CSJ a venit imediat după ce din BEM au dispărut circa 14 miliarde de lei.

Olexici, director executiv al firmei de taxi SRL „Primous Group” (din februarie 2015 până în prezent), îşi argumentează intenţia de a administra BNM prin experienţa de 18 ani de muncă în domeniul bancar, dintre care patru în funcţia de director al firmei „Mega credit” SRL, fondată pe 30 octombrie 2008 de mai multe firme care au legături cu Clubul oamenilor de afaceri „Timpul”, biroul căruia se află pe str. Bulgară, 43. Clubul este condus de omul de afaceri Igor Crapivca. Anterior, soţia acestuia, Natalia Crapivca, a confirmat că ar avea relaţii cu mai multe persoane influente, inclusiv cu Vladimir Plahotniuc.

În perioada 1997-2005, Olexici a exercitat mai multe funcţii în cadrul BC „Businessbank” SA, instituţie care, în 2006, a fost lichidată la solicitarea acţionarilor. Anterior, ZdG a semnalat că, la sfârşit de februarie 2006, CCCEC a declarat despre iniţierea urmăririi penale pentru spălare de bani, care s-a produs în iunie 2000 la „Businessbank”. Ulterior, aceasta ar fi fost cumpărată de o bancă din Rusia.

La concurs a aplicat şi ex-preşedintele „Businessbank”, Sergiu Brânzilă, dar candidatura acestuia a fost respinsă din motive reputaţionale, legate de retragerea, în 2006, a licenţei de către BNM.

În scrisoarea sa de motivaţie, Olexici explică: „Dispun de experienţa şi cunoştinţele necesare pentru a lucra în calitate de guvernator al BNM”. El susţine că eforturile trebuie orientate spre stabilizarea monedei naţionale.

Viitorul BNM în viziunea unei femei, dar şi a unui lector universitar

Singura femeie care candidează pentru funcţia de guvernator este Nina Schendrea, directoare a Societăţii de Audit „Manager audit” SRL, şefa Departamentului Contabilitate la Universitatea Tehnică. Aceasta spune că interesul său pentru această funcţie e generat de faptul că cetăţenii trebuie să-şi recapete încrederea în BNM. Candidata argumentează că munceşte în sistem mai bine de 25 de ani, exercitând funcţia de contabil-şef în trei instituţii bancare: BEM, BC Victoriabank şi BCR. Nina Schendrea spune că, în perioada activităţii sale, „niciuna dintre aceste bănci nu a înregistrat evoluţii negative din punct de vedere financiar”. Candidata propune câteva soluţii pentru redresarea situaţiei din sistem: „Folosirea practicilor internaţionale şi instrumentelor utilizate pentru îndeplinirea politicii monetare, reformarea sistemului de supraveghere bancară, prevenirea fraudelor şi a utilizării abuzive a schemelor de creditare şi de spălare de bani”.

Printre candidaţi e şi Oleg Stratulat, profesor, şef al Catedrei Bănci şi activitate bancară de la ASEM. Tot el e şi fost deputat. Acesta spune că decizia de a participa e o consecinţă a „unor meditaţii asupra întregii activităţi profesionale, dar şi a eventualităţii de realizare a unor sugestii privind modernizarea activităţii multiaspectuale a autorităţii monetare”. Stratulat a absolvit Facultatea de Finanţe şi Credit de la USM (1978), este doctor în ştiinţe economice la Universitatea Tehnică. În 1997—1998, a fost deputat pe lista „Blocului Ţăranilor şi Intelectualilor”, iar în 1998—1999, a deţinut funcţia de viceprim-ministru în două Guverne.

Cel mai tânăr candidat este Andrei Ceban (33 de ani), şef al Secţiei Credite la Victoriabank, filiala Ungheni. În 2004, a absolvit Facultatea de Finanţe de la ASEM şi are 9 ani de experienţă la Victoriabank. Ceban crede că şansele sunt egale pentru toţi. El motivează participarea sa la concurs prin faptul că aceasta ar fi o oportunitate de a-şi pune în evidenţă experienţa şi calităţile intelectuale.

Alt pretendent este Andrei Sagaidac, absolvent al Facultăţii de Economie de la ASEM (2001). Timp de 14 ani, a activat la Eximbank, unde deţine acum funcţia de consultant bancar în Departamentul Comercial. Sagaidac specifică obiectivele viitorului guvernator: „Viitorul guvernator urmează să contribuie la ieşirea din criză a sistemului bancar, însă pentru realizarea acestui deziderat, persoana care urmează a fi selectată trebuie să întrunească criterii de competenţă profesională şi integritate”. Potrivit mass-media, Sagaidac ar avea relaţii de rudenie cu cineva din conducerea CNA.

Priorităţile pe care acesta s-ar axa dacă ar ajunge la conducerea BNM sunt următoarele: „exercitarea unei supravegheri bancare minuţioase şi finalizarea procesului de ajustare a cadrului regulator naţional la standardele Basel II/ Basel III; stimularea creşterii economice prin utilizarea politicii monetare şi, în consecinţă, echilibrarea cererii şi ofertei de valută pe piaţa valutară locală”.

Alexei Golub este printre cei mai tineri candidaţi. El are 34 de ani, a făcut Dreptul, dar şi Facultatea de Economie la ASEM. De 9 ani, este angajat la ProCreditBank, în funcţia de jurist superior în Departamentul Litigii.

Fotoliul de Guvernator a rămas vacant la 21 septembrie, cu o zi înainte de sosirea reprezentanţilor FMI pentru negocierea unui Acord de finanţare pentru R. Moldova. Dorin Drăguţanu şi-a dat demisia invocând presiuni politice. Deocamdată, acesta asigură interimatul funcţiei. Drăguţanu a fost numit guvernator la 6 noiembrie 2009, înlocuindu-l pe Leonid Talmaci, care a administrat Banca Naţională timp de 18 ani.

Marina CIOBANU