„Zona de compensare” – 845 de milioane din bugetul de stat pentru ca 23 de sate să achite tarife de 1 leu pentru gaz și 63 de bani pentru lumină, ca în regiunea transnistreană
Locuitorii din 23 de sate controlate de autoritățile de la Chișinău achită tarife la gaze naturale și energie electrică similare cu cele din regiunea transnistreană, adică 1 leu pentru 1 m3 de gaze naturale și 0,63 de lei pentru 1 КWh de energie electrică. Facilitatea a devenit posibilă în 2003 printr-o lege adoptată de Parlamentul R. Moldova pentru doar șapte sate din zona de securitate, dar a fost extinsă treptat cu aportul unor deputați din Parlament.
În 2021, în lista satelor care urmau să beneficieze de prețuri preferențiale la energie electrică și gaze naturale au fost introduse alte 14 localități, în urma unor inițiative legislative și amendamente venite din partea unor deputați din Blocul ACUM, PSRM și PDM, unii originari din raioanele din care făceau parte acele localități.
„Au fost adăugate sate care n-au nicio treabă cu zona de securitate… Atunci era perioada înainte de alegeri și s-au pornit să fie mai generoși”, își amintește fostul deputat Alexandr Slusari, și el autorul unei inițiative legislative prin care au fost introduse în sistemul de compensații două localități din r. Anenii Noi.
În ultimii 23 de ani, din bugetul de stat au fost alocate circa 845 de milioane de lei pentru compensarea tarifelor din aceste localități.
Ce volum se compensează și care sunt satele beneficiare?
ZdG a scris despre cum 14 localități din zona de securitate controlate de autoritățile de la Chișinău beneficiază de compensații la energie electrică și gaze naturale, achitând în final tarife similare cu locuitorii din stânga Nistrului. Doar că lista nu se oprește la cele 14 localități din zona de securitate, ea fiind extinsă, ultima dată în 2021, la propunerea unui grup de deputați. În 2025 aceasta numără 23 de localități.
Guvernul R. Moldova a explicat într-un răspuns pentru ZdG că locuitorii acestor sate din perimetrul zonei de securitate controlate de autoritățile constituționale achită factura integral pentru energia electrică și gazele naturale, la același preț ca și cei din dreapta Nistrului, dar că ulterior, aceștia primesc compensații. Astfel, pentru consumul de gaz în sezonul de încălzire (iarna) sunt compensați 350 m3, iar vara – 15 m3 pentru familie. Compensațiile vizează și consumul de electricitate, fiind compensați nu mai mult de 100 KWh/lună pe tot parcursul anului.
ZdG a aflat că în programul de compensații sunt incluse 23 de localități din raioanele Dubăsari, Căușeni și Anenii Noi.
Localitățile care beneficiază de compensații:
r. Dubăsari: Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pîrîta
r. Căușeni: Chircăiești, Copanca, Fîrlădeni, Grădinița, Hagimus, Leuntea, Plop-Știubei și Valea Verde
r. Anenii Noi: Calfa, Delacău, Gura Bâcului, Hîrbovăț, Puhăceni, Roșcani, Speia, Șerpeni, Telița și Varnița
Cine, când și de ce a propus ca lista satelor beneficiare de compensații să crească?
Oamenii din cele 23 de localități beneficiază de compensații în baza „Legii pentru compensarea diferenței de tarife la energia electrică și la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari, Căușeni și Anenii Noi”, aprobate în 2002 de Parlamentul condus pe atunci de comunista Eugenia Ostapciuc. În document se precizează că localitățile vor beneficia de compensații „până la înlăturarea consecințelor conflictului transnistrean”.
Totodată, în lege „se stabilesc compensații nominative în mărimea diferenței dintre tarifele la energia electrică și la gazele naturale aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică și cele stabilite de administrația de la Tiraspol”. Cu alte cuvinte, oamenii din localitățile incluse în lege, până la rezolvarea conflictului, vor plăti aceleași tarife la gazele naturale și electricitate ca și locuitorii din stânga Nistrului.
Inițial, în 2002, în lista satelor beneficiare de compensații la energia electrică și gazele naturale au fost incluse doar șapte localități: Cocieri, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Pîrîta din r. Dubăsari, satul Copanca din r. Căușeni și satul Varnița din r. Anenii Noi.
Ulterior însă, la propunerile venite din partea unor aleși ai poporului, lista a fost completată cu alte sate din apropiere. În 2016, deputata Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Liliana Palihovici, care din decembrie 2010 până în aprilie 2017 a fost vicepreședinta Parlamentului, a inițiat un proiect de lege prin care a propus suplinirea listei localităților beneficiare de compensații cu satele Hagimus și Fîrlădeni din raionul Căușeni.
În textul documentului se argumenta necesitatea oferirii compensațiilor pentru aceste două localități din considerentul că cetățenii „se confruntă constant cu probleme precum: interdicții legate de circulație și acces create de către administrația de la Tiraspol, oportunități limitate în procesul de lansare a unor afaceri în regiune, condiții grele de viață a combatanților, decalaje de pensii care favorizează preferințe pentru pensia transnistreană”.
Ulterior, în 2021, deputatul blocului ACUM, Alexandr Slusari, a înregistrat proiectul prin care lista să fie suplinită cu satele Gura Bîcului și Hîrbovăț. Câteva luni mai târziu, în lectura a doua, proiectul a fost comasat cu un document similar, autorii căruia erau deputații din PSRM, Vitalii Evtodiev, Mihail Paciu, Alexandru Jolnaci, Grigore Novac, Nichita Țurcan, Corneliu Furculiţă și Bogdan Ţîrdea. Deputații socialiști au propus să fie incluse în listă și satele Chircăiești, Valea Verde, Plop-Știubei, Gura Bîcului, Hîrbovăț, Calfa și Roșcani. Motivele invocate în ambele proiecte au fost similare cu cele din 2016.
Slusari: „Atunci era perioada înainte de alegeri și s-au pornit să fie mai generoși”
Contactat de ZdG, fostul deputat Alexandr Slusari admite că „au fost adăugate sate care n-au nicio treabă cu zona de securitate”, dar susține că el a votat proiectul cu propunerile socialiștilor, pentru că acesta a fost comasat cu proiectul inițiat de el. Slusari a făcut referire la satul Roșcani, localitate învecinată cu satul Bulboaca și aflată la doar 3 km de locul în care a avut loc reuniunea Comunității Politice Europene în vara anului 2023.
„Atunci era perioada înainte de alegeri și s-au pornit să fie mai generoși. Motivația mea de a include satele Gura Bîcului și Hîrbovăț a fost foarte simplă: satele se află în zona de securitate. Gura Bîcului este un sat lângă Varnița, care deja primea compensații. Era această problemă că oamenii din satele de pe malul drept din zona de securitate erau atrași de malul stâng cu gazul și lumina mai ieftină. (…) Același lucru cu Hîrbovăț, care este la hotar administrativ cu regiunea transnistreană. După ce am făcut proiectul, acesta a fost comasat cu proiectul socialiștilor, unde au fost incluse sate care se află și la 40-50 km de regiunea transnistreană. De exemplu, satul Roșcani, care nu înțeleg de ce se află în listă. Jumătate din raionul Anenii Noi beneficiază de aceste facilități, deși ele sunt mai mult integrate cu malul drept”, a precizat fostul deputat Alexandr Slusari.
Novac: „S-a făcut o echitate cu cetățenii din aceste sate”
Deputatul PSRM Grigore Novac a menționat că includerea satelor a fost motivată de factori economici și geografici.
„Noi vorbim de satele din zona de securitate, care întâmpinau probleme financiare, în special agenții economici. Era parcă o nedreptate că alte sate din zona de securitate primeau compensații, iar ei nu, având aceleași condiții. Astfel, s-a făcut o echitate cu cetățenii din aceste sate. Aceste localități în permanență au întâmpinat dificultăți în raport cu acțiunile așa-numitelor autorități din stânga Nistrului”, a argumentat Novac.
De asemenea, prin proiectul de lege al deputaților PSRM, s-a propus revizuirea volumului compensat de energie electrică și gaze în perioada caldă și rece a anului, care nu fusese actualizat timp de 19 ani. Astfel, au fost stabilite volumele care urmau a fi compensate, care sunt actuale și în 2025.
În lectura a doua au fost adăugate cinci sate din r. Anenii Noi: Delacău, Puhăceni, Șerpeni, Speia și Telița, prin amendamentul deputatului Alexandru Jîzdan, originar din r. Anenii Noi, iar satele Leuntea și Grădinița, ambele din r. Căușeni, au fost incluse prin amendamentul deputatului socialist Vitalii Evtodiev, originar din r. Grigoriopol. Acesta a anunțat în decembrie 2024 că părăsește PSRM.
„Ne simțeam jenați în situația în care discutam cu rudele sau cunoscuții din alte localități”
Satul Șerpeni, raionul Anenii Noi, situat pe malul drept al Nistrului, a fost adăugat în lista beneficiarilor de compensații în anul 2021. Aici, oamenii nu au simțit majorarea tarifelor la gazele naturale și energia electrică din ultimii ani.
Elena Nicolaev, primărița satului, admite că includerea localității în lista celor care au beneficiat de tarife compensate la gaze și energie electrică „pentru noi a fost ca un câștig la loterie. A fost un surplus pentru fiecare gospodărie. Eram foarte mulțumiți. Da, într-un fel, ne simțeam cam jenați în situația în care discutam cu rudele sau cunoscuții din alte localități. Că a fost atât de corect, nu știu, dar având în vedere că în anul 1992 am fost supuși atacurilor, a fost o zonă mult mai severă decât alte localități, poate asta a fost o recompensă pentru tot ce a fost anterior.” Aceasta menționează că oamenii primesc compensațiile pe cardurile sociale, iar în lipsa acestora, locuitorilor le-a fost deschise conturi bancare.
„Asta a fost o inițiativă legislativă propusă pentru mai multe localități din zona de securitate, în care am intrat și noi, pentru că suntem parte a acestei zone de securitate. Noi ne-am trezit în lista aceasta după hotărârea care s-a luat în Parlament”, a explicat aceasta.
„Suntem în incertitudine, nu știm dacă banii aceștia o să mai fie sau nu”
În satul Șerpeni sunt circa 3500 de locuitori, iar majoritatea se încălzesc cu ajutorul gazelor naturale. Instituțiile publice din localitate, inclusiv școala și grădinița, achită facturile integral, pentru că de compensații beneficiază doar persoanele fizice.
Primăria precizează că oamenii nu au beneficiat de compensare dublă după ce în 2022 au fost introduse plăți compensatorii pentru toți cetățenii R. Moldova. „Direct în factură sunt compensațiile care se dau la factură și în ziua de azi, doar că pe perioada compensațiilor care le primeam ca zonă de securitate, banii aceștia erau scoși din compensare. Adică, nu a fost compensat dublu, să se înțeleagă corect. Tot ceea ce venea în factură se extrăgea din compensația de pe zona de securitate. Noi avem listele care vin de la Moldovagaz și de la Premier Energy, în care sunt indicate toate cifrele și contabilitatea are o procedură destul de minuțioasă pentru ca să stabilească compensația și se compensa, până la urmă, o singură compensație”, explică funcționara.
Elena Nicolaev a precizat că pentru luna decembrie 2024 și ianuarie 2025 banii pentru compensații n-au fost încă primiți de către primărie, deși în bugetul de stat din acest an au fost aprobați banii, lucru confirmat anterior de autorități.
„La momentul de față, oamenii primesc compensația la factură așa ca toată lumea. Suntem în incertitudine, nu știm dacă banii aceștia o să mai fie sau nu distribuiți. Lumea, cel puțin, undeva își face griji, pentru că poate și-au permis un pic mai mult să consume, dat fiind faptul că știau că este așa o compensație, dar nu se revoltă nimeni, pentru că situația e cunoscută. Știe toată lumea cum stau lucrurile azi în R. Moldova. Oamenii au primit lucrurile corect”, a punctat primărița satului Șerpeni.
„Trebuie să plătim toți egal, că suntem toți cetățenii Moldovei”
Deși în ultimii ani au plătit pentru gazele naturale și energia electrică prețuri simbolice, similare cu cele ale locuitorilor din stânga Nistrului, nu toți oamenii din sat cunosc motivul pentru care sunt oferiți banii.
„Așa a fost o înțelegere, ca satele acestea – Puhăceni, Șerpeni și pe la vale, să plătim puțin pe gaz. De ce, nu știu, poate că suntem într-o zonă de hotar, așa ceva, cu regiunea transnistreană. Trebuie să plătim toți egal, că suntem toți cetățenii Moldovei, nu trebuie ca unul mai puțin să plătească și altul mai mult. Dacă o să fie tarifele din Chișinău, clar că o să achit. Ce să faci? Eu am fiică în Chișinău și tot nu-mi pare bine că acolo-i așa și aici e diferit. Dar de ce se dau banii, n-am înțeles până acum. De ce pentru satele acestea s-a făcut achitarea tarifelor așa de ieftină n-are cine îmi lămuri. Pe cine întreb, nu știe nimeni”, a spus un bărbat din sat.
„Compensația vine pentru gaz și lumină, pentru că ne aflăm aici în zona de risc și de asta ne mai ajută nu știu cine acolo. Merge, îți vine și să trăiești. Dacă nu o să mai compenseze, atunci – la pădure. Lemne sunt și care cad jos, le bate vântul și le aduci acasă. Dar te încălzești încă pe drum când le aduci și nu mai trebuie să faci focul”, ne-a zis glumind Nicolae, un alt locuitor din Șerpeni.
„Eu mai lucrez, dar sunt bătrâni care fără compensații nu știu ce-ar face”
Aflat la câțiva kilometri distanță de Șerpeni, satul Puhăceni, cu o populație de circa 3600 de locuitori, beneficiază la fel de compensații din anul 2021. Oamenii admit că sunt mulțumiți de ajutorul oferit de stat, deși nici aici mulți nu cunosc motivul compensațiilor de care beneficiază și cine compensează.
„Eu, de pildă, consum mai puțin, că fac focul cu lemne. Este un ajutor foarte mare pentru oameni. Eu mai lucrez, dar sunt bătrâni care fără compensații nu știu ce-ar face. Lemnele s-au scumpit, totul e scump. Pentru bătrâni e cam dificil”, ne-a zis un locuitor al satului.
Larisa Roșca, angajată a primăriei Puhăceni, a precizat că autoritățile au luat decizia să ofere compensații acestor sate, pentru că se consideră că ele se află într-o zonă de risc sporit față de alte localități care sunt la o distanță mai mare de Nistru.
„În final, pentru gaze se achita 1 leu/m3, ca tariful transnistrean și pentru lumină – 0,63 de lei, pentru anul 2024. Din suma spre plată care vine în factura familiei, dacă acum, în perioada de iarnă, avem și ajutor de la Guvern, se scade ajutorul care vine familiei din suma care este spre plată și din diferența care rămâne noi scădem metrii cubi consumați de familie și diferența care se obține la sfârșit se acordă familiilor. Acum, este și un moment că persoanele care au un consum mai mare de 800 de lei în factură la gaze, de la persoanele acestea se scade ajutorul de la Guvern. Care au consumul mai mic de 800 de lei, ajutorul de la Guvern nu-l scădem, pentru că consumul este mic și nu putem să obținem sume cu minus ca să achităm la oameni”, ne-a explicat procedura Larisa Roșca.
Conform datelor prezentate de Ministerul Finanțelor pentru ZdG, în perioada anilor 2004-2024, bugetul de stat executat pentru compensațiile la energia electrică și gazele naturale oferite celor 23 de localități ajunge la circa 707,226 milioane de lei. Pentru anul 2025 au fost alocate pentru plata compensațiilor încă 138,223 de milioane de lei, astfel, suma finală ajunge la 845,449 de milioane de lei. Cei mai mulți bani pentru compensarea tarifelor, 154,867 de milioane de lei, s-au alocat în 2023.
Localitățile din stânga Nistrului controlate de autoritățile de la Chișinău care primeau gaze naturale din gazoductele regiunii transnistrene achitau, de fapt, pentru Moldovagaz, explică Vadim Ceban, directorul interimar al Moldovagaz.
„Gazul venea din regiunea transnistreană, dar oamenii achită la filialele Moldovagaz și banii rămân la noi. Sunt gazele noastre, care le procurăm pentru consumatorii noștri de pe malul drept, dar fizic localitățile sunt conectate la gazoductele din stânga Nistrului și trec prin Tiraspoltransgaz. Circulația nu are importanță, spre exemplu, noi dăm gazul la Rîbnița, iar compania lor ne dă gazul pentru consumatorii noștri. Tehnic, are loc schimb de volume în diferite puncte de injectare, atât”, a explicat Vadim Ceban.