Principală  —  Video  —  Vox   —   Cum afectează R. Moldova suspendarea…

Cum afectează R. Moldova suspendarea finanțării SUA?

Colaj ZdG

Departamentul de Stat al SUA a emis pe 24 ianuarie curent un ordin de „încetare a ajutorului” pentru toată asistența externă existentă, după ce președintele american Donald Trump a ordonat o pauză pentru a verifica dacă alocarea ajutorului a fost aliniată cu politica externă a SUA. După această decizie, mai mulți oameni, inclusiv unii politicieni de la Chișinău, au salutat sistarea asistenței financiare externe de către SUA pentru R. Moldova. Totuși, ce înseamnă suspendarea finanțării SUA pentru R. Moldova și care sfere sunt cel mai mult afectate? 

Arhivă personală

Liliana Busuioc, directoare executivă AIM – Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova

SUA este cel mai mare partener de dezvoltare pentru R. Moldova. Impactul este cu mult mai mare decât ne gândim, pentru că sunt foarte multe ONG-uri care implementează, sunt afectați beneficiarii direct din aceste proiecte. Sunt afectați oamenii care sunt angajați în aceste proiecte, mai ales în media imparțială care nu sunt sustenabile financiar și sunt dependente de aceste granturi, iar acum sunt foarte mulți oameni, echipe care, practic, rămân fără salarii. Mai mult decât atât, toate aceste proiecte implementate în R. Moldova vin cu resurse financiare care sunt injectate în economie și susțin un lanț valoric întreg. Vorbim aici de achiziții de bunuri și servicii pentru a asigura și implementa aceste proiecte, mai ales în industria vinicolă, în industria turismului, în industria ușoară, în inovație, start-upuri, ecosistemul digital, educație, deci, este un lanț întreg pe multe domenii în care sunt beneficiari direcți, si cum spun, este un lanț valoric întreg pentru a implementa aceste proiecte. 

Sursa: ZdG

Stas Madan, director de program în cadrul Centrului Analitic Independent „Expert Grup”

Oameni care habar nu au în ce constă asistența SUA pentru R. Moldova, inclusiv mulți cu pretenții de politicieni, au sărit să se bucure că o parte din oamenii din țara noastră nu vor beneficia de acele surse de venituri din proiectele implementate cu suportul SUA. Beneficii care, în cele din urmă, se extind asupra întregii economii.

De-a lungul timpului, am colaborat cu proiecte finanțate de USAID și pot să zic nu din auzite cum aceste proiecte au avut un rol esențial – de exemplu, în renașterea industriei vinului după embargourile rusești, în dezvoltarea micilor producători de modă sub brandul „Din Inimă”, în stimularea turismului local prin apariția a o grămadă de pensiuni turistice superbe și multe altele. Inclusiv cu suportul unor proiecte susținute de SUA, în ultimii 2-3 ani se fac progrese semnificative în sectorul energetic.

ONG-urile, cărora li se acordă cea mai mare atenție și „dedicație”, de fapt, au asimilat doar  o mică parte din suportul SUA, iar că banii folosiți de aceștia au fost folosiți neconform pot să zică doar cei care în viața lor nu au implementat un asemenea proiect și habar nu au de cerințele donatorilor și mecanismele lor de control.

Atât timp cât va persista logica „dacă nu pot eu, măcar să nu poată nici el” sau proverbialul „să moară capra vecinului”, țara noastră nici de dușmani din afară nu are nevoie pentru a rămâne în mocirlă. Avem „grijă” noi unii de alții.

Sursa: IPN

Andrei Brighidin, director Fundația Est-Europeană

În pofida progreselor recente, R. Moldova rămâne una din cele mai sărace țări din Europa. Asistența financiară internațională este crucială pentru dezvoltarea progresivă a țării în toate sferele vieții, inclusiv infrastructură, energie, agricultură, educație, îngrijirea sănătății, protecție socială, reziliență la schimbări climatice, democrație, buna guvernare. Luând în considerare aceste realități, suspendarea oricărui ajutor afectează negativ R. Moldova, inclusiv sectoarele care beneficiază de asistență din partea Statelor Unite ale Americii.

Sursa: mfa.gov.md

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului

Gradul de impact asupra programelor guvernamentale va fi unul limitat. La etapa actuală, guvernul examinează fiecare domeniu în parte pentru a avea o înțelegere mai largă asupra acestui impact. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, de când R. Moldova este un stat independent și suveran, SUA a fost de fiecare dată alături de poporul moldovenesc și l-a susținut în procesul de consolidare a independenței, a democrației și a ajutat la modul concret prin faptul că, de exemplu, avem acces la programe de sanitație, am construit drumuri care dăinuiesc până astăzi, am organizat numeroase sate și orașe, au fost programe concrete care au ajutat la întărirea prieteniei dintre R. Moldova și SUA. Sunt sigur că vom dezvolta aceste relații și mai departe.