VOX Compensațiile la energie și gaze: ce cred oamenii?
Începând cu luna februarie 2025, în facturile la energie electrică este inclusă suma compensației acordate de autorități cu sprijinul Uniunii Europene, prin intermediul Fondului pentru reducerea vulnerabilității energetice. Compensația acoperă o parte din cheltuielile pentru consumul de energie electrică. Cantitatea maximă compensată a fost stabilită la nivel de 110 kWh pe lună pentru fiecare loc de consum. Compensația este aplicată automat în factura pentru luna următoare, fără a fi necesară depunerea unei cereri suplimentare. Astfel, până la sfârșitul anului 2025, prețul achitat de către consumatorii din centrul și sudul țării pentru primii 110kWh va fi de 2,34 lei/kWh, iar prețul plătit de consumatorii din nordul țării – de 2,84 lei/kWh, în comparație cu cel în vigoare din ianuarie de peste 4 lei.
Totodată, pentru al treilea an consecutiv, Guvernul oferă compensații la energie gospodăriilor vulnerabile prin programul „Ajutor la contor”, fiind compensat și consumul de gaze naturale pentru sezonul rece cu o sumă de până la o mie de lei. Aproximativ 705 mii de gospodării în care locuiesc 1,437 milioane de persoane beneficiază de compensații în sezonul rece 2024-2025, au anunțat autoritățile.
ZdG a mers în centrul capitalei și a întrebat mai mulți cetățeni ce cred despre compensațiile oferite la energia electrică și la gazele naturale. Sunt utile? Sunt suficiente? Sunt eficiente? Sunt acordate corect? Ce ar trebui schimbat pe viitor pentru a le face mai echitabile?

– Ați primit compensații în acest an?
– Am primit, 500 de lei.
– Sunt suficiente? Vă ajunge?
– Nu ne ajunge, dar badaproste și de atât.

Foarte utile au fost, noi în 2022 am schimbat căldura centralizată, pe căldură centralizată autonomă, și la noi e foarte bine, și compensațiile destul de bine.

Ei cum să vă spun, pentru un pensionar nu ajunge, ca întotdeauna, ba medicamente, ba una, ba alta, dar așa-i viața ce să facem, poate o să fie mai bine, vom vedea ce vom face mai departe.

Sunt utile, mai puțin echitabile cred eu, dar le-am primit și mulțumim pentru asta.

Eu am primit 500 de lei, pentru trei odăi, deloc nu m-au ajutat. Asta nu e compensație, ci o înșelăciune curată.

Omul niciodată nu o să fie mulțumit, dar sunt satisfăcut până când.

– Am primit.
– Sunteți mulțumit?
– Dap cum, sunt mulțumit, foarte.
– Au fost utile pentru cetățeni?
– Dap foarte bun, datorită compensațiilor au ieșit mulți din încurcături, acum cum e grea situația, au ieșit din încurcătură foarte bine. Trebuie să se învețe lumea să iasă singuri din încurcătură, nu trebuie să aștepte de la stat, asta e problemă. Statul trebuie să dea la oameni de lucru, asta e problemă.

– Ce să spunem, dacă am cheltuit 1000 de lei pentru ochi, 3260 trebuie să plătesc acum pentru apartament și toate, pentru că nu este altcineva nimeni, atunci îmi rămâne 1000 de lei, dar asta e bine, mulțumesc și pentru asta.
– Dar credeți că compensațiile sunt acordate corect?
– Nu, nu sunt corecte. Ei doar știu că nu-s corecte, de ce vecinul care are 13 mii de lei, iar eu 4000, primim aceeași compensație? Să caute parlamentarii, domnul Buzu. Celor care acum o să le dea câte 8000 pentru că au colaborat, să le dea Dumnezeu sănătate, iar nouă, ce să spunem, mulțumim și de asta.
