Voluntari și refugiați. „Așa ceva nu se uită”
Din prima zi de război, în R. Moldova au început a veni mii de refugiați din Ucraina. Odată cu majorarea fluxului de oameni care fug de gloanțe, a fost nevoie de implicarea voluntarilor, care s-au oferit să-i ajute să-și găsească un loc de cazare, transport, sprijin moral și psihologic.
Mulți voluntari sunt la Centrul Moldexpo, acolo unde sunt cazați temporar refugiații din Ucraina. Ei ajută la sortarea și depozitarea bunurilor donate de populație.
Iar pentru a coordona mai eficient acțiunile de sprijin pentru refugiați, la Guvern a fost instituit un centru de comandă al voluntarilor. Ei pot fi contactați prin intermediul paginii de Facebook Moldova pentru pace. Majoritatea voluntarilor de aici sunt membri ai societății civile care au lăsat deoparte activitățile și s-au implicat în ajutorarea refugiaților, pentru că autoritățile nu reușesc să facă față singure acestei situații de criză umanitară majoră.
Alții acționează pe cont propriu, oferindu-și spațiile de locuit refugiaților care nu au unde sta sau mijloacele de transport, pentru a-i duce spre centre de cazare.
„Mi se pare o normalitate, cei care au spațiu la ei acasă să-și ia oameni. Pentru că sunt foarte mulți refugiați, ei nu prea încap. Și dacă noi avem o cameră-două libere, de ce nu am oferi-o? Pentru că este doar un spațiu de trai. Și, de fapt, ea aduce atât de multă siguranță! La mine, azi noapte, a venit o fată care a călătorit vreo 15 ore ca să ajungă în Chișinău. Și dimineață ea plângea și mi-a spus: Nu am văzut niciodată o țară mai primitoare decât Moldova. Și zice că toată căldura pe care a primit-o la vamă, atunci când au intrat în punctul de frontieră, și toți voluntarii cu mâncare și cu grijă au întâlnit-o, și acasă la mine, și pe stradă… Ea zice că o să rămână în sufletul ei pentru toată viața, pentru că așa ceva nu se uită”, a povestit Victoria Morozov, care găzduiește mai mulți refugiați.
De asemenea, am întâlnit și familii de refugiați din Ucraina care se oferă voluntari, pentru a se putea simți utili în țara în care și-au găsit un pic de liniște fugind de război.
„Cu ce putem, vrem să vă ajutăm pe voi, ca să ne ajutați pe noi. Noi avem mâini, avem cap, putem să facem și noi ceva ca să vă fie măcar un pic mai ușor. Dar tare sperăm că războiul se va termina. Noi avem ce reconstrui”, spun refugiații din Ucraina.