Vase pentru cei cu „sânge albastru”. În atelierul unui sticlar ceh
Producția manuală de sticlă cehă, denumită în mod tradițional „cristal de Boemia”, a fost nominalizată, în 2023, pentru a fi inclusă pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. În timp, sticlăriile cehe au devenit cartea de vizită a țării. Ziarul de Gardă a fost în atelierul unui meșteșugar ceh, în apropierea capitalei Praga, pentru a documenta procesul de creație a unor opere de artă care ajung în casele regale europene, dar sunt accesibile și pentru turiști.
Cuptorul este încălzit la 1 400 de grade Celsius. După tehnici tradiționale, un amestec din materii prime este topit, modelat și răcit. Acesta este doar începutul procesului manual de producție a sticlei cehe, recunoscută de secole pe plan internațional pentru calitatea și originalitatea vaselor. Acest tablou este unul cotidian pentru familia Červený. La atelier, Petr Červený, fondatorul Floriánova Huť, spune că articolele fabricate din sticlă, decorate manual, gravate, suflate și pictate, sunt printre cele mai reprezentative mărfuri de export din Cehia.
Lukáš a învățat meșteșugul producerii sticlei încă în copilărie. Profesor i-a fost tatăl său, Petr, care la rândul său a fost ucenicul unui meșteșugar român, plecat din România în perioada ceaușistă.
„După ce am terminat școala și am făcut armata, am început să lucrez într-o fabrică mare, iar apoi mi-am amenajat un studio acasă și am început să lucrez în propriul meu studio”, relatează Petr.
După 30 de ani de activitate, Petr spune că printre clienții fideli ai vaselor marca Floriánova Huť se numără și case regale din Europa. De asemenea, odată cu aderarea Republicii Cehe la Uniunea Europeană, oportunitățile pentru micii producători au crescut „considerabil”. Petr și-a extins afacerea, aducându-și creațiile pe piețele internaționale.
„Noi vindem sticlă practic pe bază de comenzi. Se vinde în Statele Unite, în Anglia, în Elveția, în Austria, în Singapore, în țările scandinave, depinde de cine și de unde plasează comanda. Avem un magazin online și un magazin în Praga, pentru turiști”, menționează Petr.
La atelier sunt produse manual de la cupe de șampanie la candelabre de mărimi impunătoare, ornamente, figurine și alte articole din cristal de Boemia. Vasele lucrate de Petr sunt printre cele mai scumpe și rafinate piese ale atelierului. Pentru fiecare se lucrează săptămâni întregi, iar prețul uneia depășește o mie de euro.
„Producția manuală este mai creativă. Nu trebuie realizate serii mari, se pot face modificări mai rapid. Acest lucru se datorează factorului uman și gândirii umane, care pot adapta producția, în timp ce mașinile trebuie să producă sute de mii până la milioane de pahare. În schimb, în producția manuală, se pot fabrica serii de doar 100 de bucăți. De aceea, este mai flexibil și, în plus, se pot topi culorile. În producția automată, culorile de obicei nu se topesc, iar dacă se topesc, doar anumite nuanțe sunt posibile și doar pentru comenzi mari”, puctează artizanul.
În atelier muncesc o mână de oameni. Majoritatea s-au specializat încă în perioada comunistă. Totuși, lipsa angajaților tineri nu-l descurajează pe meșteșugar. Pentru a populariza îndeletnicirea în rândul noilor generații, Petr organizează excursii la atelier pentru școlarii din regiune. Totodată, recunoașterea mondială a meșteșugarilor cehi „va încuraja părinții să-și îndrepte copiii spre această îndeletnicire”, spune Petr.
În 2020, Republica Cehă a fost recunoscută de UNESCO pentru producția de decorațiuni de Crăciun din mărgele de sticlă.
Acest material a fost produs în cadrul proiectului „Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, implementat de către IPRE și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe.