Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Probleme, soluții și plan…

VIDEO Probleme, soluții și plan de acțiune: cum înțelegem o ideologie? | ABC Politic

În această ediție discutăm despre ce este o ideologie. Și nu, nu e doar o colecție de cuvinte sofisticate pe care le folosesc politicienii. Sau cel puțin, nu în întregime. Astfel, pentru a ajunge la liberalism, conservatism, marxism și altele atât de diferite unele de altele, trebuie să înțelegem ce le unește – adică însuși conceptul de ideologie.

Ce este ABC Politic? Pe scurt – o serie de clipuri scurte și informative care te vor ajuta să înțelegi mai bine care-i treaba cu ideologiile și să iei decizii independente atunci când mergi la vot. Din cele 8 episoade pe care le vom publica în următoarele săptămâni vei afla ce principii stau la baza ideologiilor, ce este de fapt o ideologie, ce sunt liberalismul, conservatismul, socialismul și alte ideologii, dar și care este starea ideologiilor în lumea din prezent, unde viața politică e într-o schimbare continuă, dinamică.

Termenul de ideologie și-a făcut marea intrare în discuții și scrieri pe la sfârșitul secolului 18 și este destul de auto-explicativ: ideo-logie, adică o știință (logos) a ideilor. Dar nu este vorba doar de idei care stau relaxat, dezorganizat și boem și sorbesc ceai intelectual. Nu, ideologia ia aceste idei, le coase împreună și creează un cadru explicativ măreț pentru modul în care funcționează lumea – din punct de vedere politic, economic și social. Aceste idei, legate împreună, sunt menite să creeze metanarative politice – adică moduri universale de a percepe lumea.

Acum, iată care este partea cea mai interesantă. Ideologia nu este participantul moderat și echilibrat într-o dezbatere. Ea nu urmărește neutralitatea și nu concepe să împartă scena politică cu alte viziuni, ci vrea să fie mama tuturor adevărurilor – un fel de Beatles pentru Rock. Luați liberalismul, de exemplu – acesta a vrut cândva să se impună ca adevăr universal, cu ajutorul științei și dovezilor ei incontestabile.

La ideologie vă puteți gândi ca la un mare proiect arhitectural pentru înțelegerea lumii. Nu este doar un asortiment aleatoriu de convingeri; este un proiect construit cu atenție care oferă o viziune asupra întregii lumi, a problemelor sale și, bineînțeles, un plan de acțiune.

Ceva la fel de important – ideologia este dirijată din punct de vedere social. Nu este vorba despre preferințe personale, cum ar fi alegerea între înghețata de vanilie sau de ciocolată. Este vorba despre schimbări și dezvoltare societală, de amploare. Și, dacă stai să te gândești, societatea este un pic mai complexă decât o gelaterie.

Mai mult chiar. Ideologia nu este doar un sport pentru spectatori; este vorba și de a intra în jocul politic, de a câștiga miza care este puterea în sine. Astfel ideologia vine cu propria sa carte de joc, adică un program de acțiune politică. Fie că e o carte de căpătâi, o lucrare, un discurs, un set de principii mai generale – acest program este antrenorul care strigă strategii de pe margine, ghidând echipa spre viziunea sa despre o lume mai bună. Fie că vorbim de Manifestul Comunist al lui Marx, sau despre scrierile liberale ale lui John Locke și Adam Smith, majoritatea ideologiilor au astfel de texte de bază.

Acum, să vorbim despre stratificarea ideologiilor. Hai să fim puțin mai creativi și să ne gândim la ideologii ca la o pizza, iubită de atâția oameni. La bază, avem ingredientul esențial – crusta de aluat, fără de care pizza nu ar exista.

Pentru socialism, de exemplu, acest element este egalitatea – o convingere fundamentală, asupra căruia toți socialiștii sunt de acord.  Dar, pe măsură ce te îndepărtezi de acest element, lucrurile devin mai puțin categorice sau nuanțate – unora le plac măslinele pe pizza, altora șunca; unii socialiști consideră controlul producției drept cel mai important; alții se concentrează pe redistribuția avuției.

Ca să totalizăm, când analizăm o ideologie, o putem înțelege prin 3 termeni simpli:

  • Viziune asupra societății (adică problema existentă)
  • Soluția propusă
  • Și Programul de acțiune

De exemplu, pentru neoliberalism:

  • În viziunea asupra societății: el vede problema în Impedimentele care stau în calea pieței libere (prea multe reguli, monopoluri etc.)
  • Soluția este de a Scăpa de acestea, și permite pieței libere să se auto-gestioneze
  • Programul de acțiune: propune De-reglementare, micșorarea implicării statului în economie etc.

Acum vreau să vă las cu anumite gânduri și întrebări pe care vi le puteți adresa până vizionați următorul nostru videoclip. Unii politologi zic că era ideologiilor vechi s-a terminat – adică acel liberalism, marxism, conservatism de odinioară nu mai sunt relevante în epoca unde consumerismul, creșterea economică și alți factori sunt în prim plan. Adică, poate acum politica e mai mult una a consensului, rațiunii sau bunului simț decât a unei ideologii anumite? Sau poate însăși această idee de consens este ideologică? Oare o fi și democrația o ideologie? Sau populismul care e în creștere în lume – să fie doar o reacție la ideologiile clasice, sau o ideologie care se dezvoltă de sine-stătător? 

Pe această notă încheiem discuția noastră despre ce este o ideologie. Vă așteptăm la următorul nostru videoclip, unde începem să vorbim deja concret despre ideologii politice. Până atunci, vă invităm să distribuiți acest videoclip cu prietenii și cunoscuții voștri. Iar dacă aveți anumite întrebări, nu ezitați să mi le trimiteți la adresa de email sabinrufa1@gmail.com. Rămâneți curioși!

Acest material jurnalistic a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a beneficiarului EU4IM (Ziarul de Gardă) și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.