Ne vor cumpăra europenii pământurile după aderare? | Diaspora Explică
„În UE ni se vor lua pământurile și vor dispărea satele, cel mai probabil, terenurile strategice vor fi transferate străinilor”. O astfel de informație falsă a apărut recent în spațiul public, cu doar câteva zile înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit legislației naționale, cetățenii străini NU au dreptul să cumpere terenuri agricole și forestiere în R. Moldova și nu există în Parlament proiecte de modificare a acestor prevederi. Totodată, am discutat cu Andrei Lefter, un moldovean stabilit în Italia de aproape 20 de ani, despre cum influențează Uniunea Europeană sistemul de vânzare – cumpărare a terenurilor agricole dintr-un stat membru UE.
„În Italia, terenuri agricole vinde cine vrea. Fiind membră a Uniunii Europene, piața este liberă, dacă există cerere se și vinde. Exact așa va fi și în Republica Moldova, cine își va dori – va putea vinde, dar nimeni nu va putea cumpăra cu forța. Eu chiar mă uitam la statistică și România, fiind țară membră UE din 2007, abia în 2015 avea 8% din terenuri cumpărate de străini. Și asta cu legislația în care străinul care a cumpărat terenul trebuia să fie rezident pe teritoriul României sau să fie membru al unei companii, asociații cu reședință în România.”
„Deci cu condiții chiar foarte avantajoase, străinii sau europenii nu se aruncă să cumpere terenuri sau să facă pe cineva rob. Deci investițiile străinilor vin, dar vin calculat și cu perspectivă. Eu am foarte mari dubii că or veni europenii și vor cumpăra în Moldova unde încă nu sunt autostrăzi, nu este o piață financiară stabilă, să cumpere pământuri în stânga și-n dreapta. Eu sunt convins că ei vor veni și vor încerca să vândă fermierilor tractoare, linii de producție, dar nu se vor băga în teren.”
„Tendința este să devină factori mai mari, care să domine piața agricolă. Exact așa va fi și în Moldova, toți vor încerca să facă asociații, ca să fie grupuri de agricultori mult mai mari, ca să poată dicta piața. În modul ăsta toți agricultorii vor trebui să se asocieze într-o manieră oarecare, ca să poată dicta ei prețul la produse, modul de producție sau cantitățile. Ei poate vor ajuta fermierii noștri să producă, să investească, în felul ăsta vor face parteneriate, dar nicidecum să cumpere terenurile în sine.”
Vezi și alde videoclipuri #DiasporaExplică: