„Eu primesc banii și îi cheltuiesc. Nu am nicio ocupație”. Oleg Melniciuc, primul judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită, de doi ani în proces la Curtea de Apel Chișinău
Dosarul primului judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită în R. Moldova, Oleg Melniciuc, este examinat de mai bine de doi ani la Curtea de Apel Chișinău, după ce în septembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi l-a condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.
Magistratul, în prezent suspendat din funcție, susține că este nevinovat și că se află în prezent într-o „vacanță forțată”. După ce a început urmărirea penală pe numele său, el a devenit proprietarul oficial al unor spații comerciale de câteva sute de metri pătrați în capitală, pe care i le-a donat mama sa pensionară, cea care i-a făcut donații de sute de mii de lei atunci când judecătorul Melniciuc era în funcție.
Examinarea dosarului său la Curtea de Apel (CA) Chișinău a început în decembrie 2021. În 2022 au fost programate doar trei ședințe de judecată, dintre care una a fost amânată, iar alta nu a avut loc. În 2023 au fost programate cinci ședințe, dintre care două au fost amânate, iar una nu a avut loc. Procesul se află la etapa cercetării judecătorești.
Ziarul de Gardă a participat la ședința din 26 ianuarie 2023. Solicitat de ZdG, Oleg Melniciuc a spus că procesul decurge anevoios, dar „se mișcă”. Deși au avut loc puține ședințe, Oleg Melniciuc spune că majoritatea au fost lucrative.
Spații comerciale cumpărate de mama sa după vânzarea unui apartament
El a declarat că a prezentat la CA Chișinău dovezi care îi susțin nevinovăția, pe care instanța de fond nu le-ar fi examinat, ci doar „a copiat rechizitoriul și a pus șapte ani de închisoare”.
O. Melniciuc: Este vorba despre calcularea cheltuielilor, inclusiv pentru întreținerea familiei, au fost majorate cheltuielile, inclusiv au fost puși în calcul copiii care nu erau născuți, patru copii.
ZdG: Era vorba de anumite donații din partea mamei dumneavoastră, despre care oamenii legii spuneau că nu ar fi avut aceste resurse pentru a vă face donații.
O. Melniciuc: Oamenii legii au spus că sunt dubii în aceste donații. În instanța de fond procurorul nu a ridicat această problemă, în rechizitoriu nu este nimic indicat despre aceste donații. Instanța de fond nu a cercetat nicio probă și nu a solicitat nicio probă privind dubiile în aceste donații, dar a pronunțat sentința de confiscare a acestei sume (1,2 milioane de lei, n.r.). La Curtea de Apel am prezentat absolut toate probele, inclusiv veniturile confirmate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS), că persoanele au dispus de acești bani. Este tot. Este răspunsul oficial al Serviciului Fiscal de Stat, unde se indică sumele primite de mama mea și impozitele achitate. Este vorba de peste 1,7 milioane de lei, confirmat de SFS.
Melniciuc a prezentat și un act de la SFS în care se arată că în perioada 2015-2020 mama sa ar fi avut venituri în valoare totală de 1,7 milioane de lei din arenda spațiilor comerciale și ar fi achitat impozite în valoare totală de 150 de mii de lei.
Întrebat de unde avea mama lui resurse pentru achiziționarea mai multor spații comerciale, cu suprafețe de câteva sute de metri pătrați în total, despre care Ziarul de Gardă a scris încă în 2014, Oleg Melniciuc a spus că mama sa „a avut un apartament în Chișinău și a fost vândut, și procurorii au stabilit acest fapt, că a fost apartament și a fost vândut și ulterior nu a procurat altceva decât aceste spații comerciale.”
„Mama a hotărât să mi le transmită mie, pentru că eu trebuie să-mi întrețin familia”
Din 2018, spațiile comerciale care i-au aparținut mamei sale și din închirierea cărora aceasta i-a oferit fiului său judecător donații de sute de mii de lei, au ajuns în proprietatea oficială a lui Oleg Melniciuc. Sunt trei încăperi, cu suprafețe de 109 metri pătrați (valoare declarată de 863 de mii de lei), de 256 de metri pătrați (valoare declarată de 3,4 milioane de lei, deținută în proporție de ⅓) și de 232 de metri pătrați (valoare declarată de 1,6 milioane de lei, deținută în proporție de ½), pe care judecătorul le declară ca donații. Oleg Melniciuc a spus pentru ZdG că mama lui i le-a dăruit după ce el a fost suspendat din funcție în 2017, când a fost inițiat dosarul penal.
O. Melniciuc: În situația aceasta, când eu eram suspendat din funcție, nu aveam venituri ca să întrețin familia, mama a hotărât să mi le transmită mie, pentru că eu trebuie să-mi întrețin familia. Nu poate mama mea să stea cu aceste spații comerciale, să primească aceste venituri și eu să nu am cu ce întreține familia. Mai ales că vârsta mamei deja e de 85 de ani. Ce-i trebuiește la o femeie de 85 de ani? Numai să-și vadă nepoții sănătoși și fericiți.
ZdG: Cu ce vă ocupați în prezent? Administrați aceste spații comerciale?
O. Melniciuc: La aceste spații comerciale nu ai ce administra. Ele sunt date în chirie. Se plătesc chiriile, se plătesc impozitele și eu primesc banii și îi cheltuiesc. Nu am nicio ocupație. Duc copiii la școală, îi aduc, îi duc la alte activități, îi duc înapoi și atât.
ZdG: Aveți vacanță?
O. Melniciuc: Da, în principiu, vacanță forțată.
„La CtEDO o să câștig fără mari eforturi”
Potrivit lui Melniciuc, în cazul lui ar fi fost aplicată retroactiv legea penală privind falsul în declarații și privind îmbogățirea ilicită, care a intrat în vigoare în 2016, iar faptele care i se impută au avut loc începând cu 2014. Potrivit lui, R. Moldova ar risca să piardă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).
„Dacă cineva dorește să intre în esență, o să vedeți cât de grave sunt problemele. Și se încalcă direct articolul 7 al Convenției (Europene pentru Drepturile Omului, n.r.) – nicio pedeapsă fără lege. Acest dosar, dacă se menține sentința, la Curtea Europeană (a Drepturilor Omului – CtEDO, n.r), eu îl câștig fără mari eforturi”, s-a arătat încrezător judecătorul suspendat, Oleg Melniciuc.
Procuroră: „Volumul mare de lucru impune necesitatea să amânăm ședințele la un interval mare de timp”
„Volumul mare de lucru impune necesitatea să amânăm ședințele la un interval mare de timp, dar nicidecum nu este influențat de alte situații”, a precizat Djulieta Devder, procurora de caz, cu referire la numărul mic de ședințe care au avut loc în ultimii doi ani la CA Chișinău în dosarul Melniciuc.
Referitor la declarațiile judecătorului Melniciuc precum că acuzațiile care i se aduc de către procurori nu ar corespunde legii, Djulieta Devder a menționat că aceasta este poziția părții apărării.
„Poziția părții acuzării e cu totul alta. În asta și constă un proces contradictorial, pentru că orice raționament este combătut. Dar, până nu se finalizează examinarea unei cauze penale, noi nu putem veni cu detalii. Să pătrundem în esența probelor, să mă dau cu părerea, nu ar fi corect din partea mea ca parte a acuzării. Nici dumnealui (Oleg Melniciuc, n.r.), eu consider că nu-i prea corect, dar, mă rog … Fiecare are strategia sa de apărare”, a declarat procurora.
Va fi audiat specialistul CNA care i-a calculat lui Melniciuc veniturile și cheltuielile
În cadrul ședinței de judecată a fost examinată solicitarea lui Oleg Melniciuc de a fi efectuată o expertiză economico-financiară a veniturilor și cheltuielilor sale, acesta nefiind de acord cu cea făcută anterior de CNA, în baza căreia a fost condamnat în prima instanță. Solicitarea lui nu a fost acceptată de judecători, dar s-a decis audierea specialistului CNA care a întocmit raportul de analiză operațională.
Și-a exercitat funcția și după condamnarea pentru îmbogățire ilicită
Dosarul penal pe numele lui Oleg Melniciuc a fost inițiat în vara anului 2017 la solicitarea procurorului general de atunci, Eduard Harunjen. În septembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi, oficiul Varnița l-a condamnat la 7 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Pedeapsa va putea fi aplicată din momentul în care sentința de condamnare va rămâne definitivă.
Totodată, s-a dispus confiscarea a circa 1,2 milioane de lei, dintre care 640 de mii de lei ar constitui avere nejustificată, iar alte 600 de mii – donații de la mama sa pensionară, calificate de instanță ca fiind suspecte, pentru că aceasta nu ar fi avut suficiente venituri oficiale și care au constituit 42% din veniturile declarate de către soții Melniciuc în perioada 2014-2016.
Chiar și după ce a fost condamnat de prima instanță, Oleg Melniciuc a continuat să fie în funcția de judecător și să examineze dosare în instanță până în luna mai 2022, când Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat din funcție la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu.
Sancționat disciplinar pentru hărțuire sexuală. Despăgubit pentru învinuire ilegală de trafic de influență
Oleg Melniciuc a fost sancționat disciplinar de CSM în septembrie 2022, după ce o studentă l-a acuzat de hărțuire sexuală.
În octombrie 2023, Judecătoria Chișinău a decis acordarea unei despăgubiri morale în valoare de 500 de mii de lei lui Oleg Melniciuc, pentru că acesta ar fi fost învinuit pe nedrept într-un dosar penal deschis în 2017 pentru trafic de influență. Procurorii l-au învinuit de luarea unei mite de 100 de mii de euro, dar dosarul a fost clasat în ianuarie 2020. Ministerul Justiției a contestat decizia.