Dosarul concesionării Aeroportului. Iurie Leancă „nu are nimic de adăugat”, iar Valeriu Lazăr cere să fie scos de sub urmărire penală
Opt foști oficiali de rang înalt sunt judecați în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Deși dosarul a fost trimis în judecată în luna mai, până la finele lunii noiembrie au avut loc doar 4 ședințe de judecată lucrative, celelalte fiind amânate din diverse motive.
Prezent la ședința de judecată din 24 noiembrie, fostul premier Iurie Leancă a refuzat să discute cu reporterul ZdG, spunând că „nu am nimic de adăugat decât ceea ce am spus anterior”, iar Valeriu Lazăr susține că acuzațiile procurorului sunt nefondate și își exprimă speranța că argumentele pregătite împreună cu apărătorul lui vor fi acceptate de instanță, întrucât, spune el, procurorul le-a ignorat.
La rândul lui, Petru Jardan crede că acuzațiile care i se aduc sunt cu substrat politic, iar apărătorul lui Tudor Copaci, avocatul Vitalie Nagacevschi, opinează că după logica Procuraturii, „în așa circumstanțe, trebuia să fie atrași la răspundere penală toți membrii Guvernului care au votat concesiunea, inclusiv și actuala președintă”.
Opt foști oficiali de rang înalt, pe banca acuzaților
La 2 mai curent, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis în judecată. În dosar figurează opt persoane: fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă; ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci; fosta directoare adjunctă a APP, Angela Susanu; fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a APP, Maria Șendilă; ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan; fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac; șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău, Alla Țubari.
Procuratura susține că inculpații au concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei „organizații criminale”, iar acum riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Procurorii mai spun că Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci și Petru Jardan ar fi micșorat procentul din profit care urma să ajungă în bugetul de stat în urma concesionării aeroportului – de la 8% la 1%, iar concursul ar fi fost mimat, statul fiind prejudiciat.
Examinarea dosarului concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a început la 18 mai curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cauza fiind repartizată judecătoarei Djeta Chistol. În cadrul primei ședințe, avocații au înaintat o cerere pentru formarea unui complet din 3 judecători. Cererea a fost acceptată, fiind constituit completul de judecată alcătuit din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Petru Păun.
O altă ședință de judecată urma să se desfășoare la 30 iunie, dar a fost amânată, la cererea părților. Apoi a fost amânată și următoarea ședință care era programată pentru 6 octombrie, pe motiv că Victor Munteanu, apărătorul lui Valeriu Lazăr, a invocat probleme de sănătate. Ulterior, la 13, 24 și 29 noiembrie, ședințele de judecată au avut loc.
Avocat: „În așa circumstanțe, trebuia să fie atrași la răspundere penală toți membrii Guvernului care au votat concesiunea, inclusiv și actuala președintă”
Întâlnit pe holurile Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Tudor Copaci, fost director general al Agenției Proprietății Publice (APP), a refuzat să discute cu ZdG, spunând că va oferi un comentariu după încheierea ședinței, lucru care însă nu s-a întâmplat.
„El (Tudor Copaci, n.r.) se consideră nevinovat și toate învinuirile sunt gratuite. Adică, nu sunt susținute de probe, reprezintă o inepție”, ne-a spus avocatul acestuia, Vitalie Nagacevschi.
„La moment, ca să nu intrăm în analiza detaliată a dosarului care actualmente se examinează, ce face actuala guvernare? Caută iarăși să dea în concesiune aeroportul. Atunci a fost rău că a nimerit la oameni ne buni și acum caută să-l dea pentru oameni buni? Este o inepție și consider că este o incorectitudine din partea Procuraturii de a înainta învinuiri pe astfel de cauze. Mai ales că în așa circumstanțe, trebuia să fie atrași la răspundere penală toți membrii Guvernului care au votat concesiunea, inclusiv și actuala președintă”, a adăugat avocatul Vitalie Nagacevschi.
La ședința din 29 noiembrie l-am întrebat repetat pe Tudor Copaci despre acuzațiile care i se aduc.
„Noi am făcut totul conform cadrului legal, conform hotărârilor de Guvern. Noi o să ne demonstrăm nevinovăția în instanță”, ne-a răspuns fostul oficial.
Petru Jardan: „Nu am reușit să înțeleg care este vina mea”
Și ex-directorul general interimar al Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan, susține că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate și au substrat politic.
„Sunt acuzații nefondate. Analizând datele din dosar, analizând ceea ce mi se incriminează, mă face să cred că dosarul este cu substrat politic. Mi se incriminează abuzul în serviciu. Așa și nu am înțeles prin ce anume a fost abuz de serviciu. A fost o hotărâre de Guvern, o decizie de a concesiona aeroportul, iar eu am fost doar membru al grupului de lucru și am făcut activitatea care era menționată în atribuțiile membrilor grupului de lucru”, a spus Jardan.
El susține că deocamdată nu a reușit să înțeleagă ce acuzații îi aduc procurorii.
„Ce au văzut ilegal procurorii, trebuie să-i întrebați pe dumnealor. La etapa finalizării urmăririi penale ni s-a înmânat rechizitoriul. Este un rechizitoriu foarte voluminos, de vreo 500 de pagini, despre tot și despre toate. După un rechizitoriu atât de masiv, nu am reușit să înțeleg care este vina mea”, susține Petru Jardan.
Iurie Leancă: „Nu am nimic de adăugat decât ceea ce am spus anterior”
Am încercat să discutăm și cu fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă, prezent în sala de judecată. Acesta însă nu a dorit să vorbească cu reportera ZdG. „Nu am nimic de adăugat decât ceea ce am spus anterior. Nici nu vreau să discut cu dumneavoastră”, ne-a spus Leancă, care pe durata întregii ședințe a stat lângă fostul său coleg de Guvern, ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Și la ședința din 29 noiembrie Iurie Leancă a refuzat să discute cu reportera ZdG.
Valeriu Lazăr: „Eu nu știu de ce sunt acuzat”
Și Valeriu Lazăr ne-a spus că nu a înțeles ce acuzații îi sunt incriminate și, împreună cu avocatul lui, cere să fie scos de sub urmărire penală.
„Noi considerăm acuzațiile ca fiind nefondate, fiindcă nu au la bază nimic, sunt niște fabulații ale procurorilor. Regretabil că în cele câteva luni de zile pe care le-au avut la dispoziție să afle adevărul, pentru că așa înțelegem noi, scopul unei anchete este să stabilească adevărul, toate argumentele noastre au fost ignorate. Nu ne rămâne decât să prezentăm argumentele instanței și sunt sigur că argumentele vor fi acceptate de instanță. Eu nu știu de ce sunt acuzat, deoarece, în esență, din rechizitoriul care ne-a fost prezentat denotă un singur lucru – am prezentat niște hotărâri de Guvern colegilor, hotărâri care au fost votate colegial, susținute prin vot unanim”, a spus Valeriu Lazăr.
Ex-ministrul Economiei se arată nedumerit de faptul că deși pentru concesionarea Aeroportului Chișinău și-au dat votul mai mulți membri ai Guvernului de atunci, cu dosar penal s-au ales doar el și fostul premier Iurie Leancă.
„Concesionarea a fost inițiată în 2012, prin votul unanim al membrilor Guvernului, fiindcă în Guvern deciziile se iau colegial. Și nu știu de ce procurorii au smuls din context doar doi membri ai Guvernului. Asta este o întrebare de logică. Din 17 membri, 16, prin mânuța ridicată, au susținut. Jumătate din ei erau ingineri și economiști și nu putem spune că acei oameni cumva au votat ce nu știau”, spune Lazăr.
Alla Țubari: „Vă spun cinstit, nu am înțeles de ce sunt acuzată”
Și Alla Țubari, fosta șefă a Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău, aflată și ea pe banca acuzaților în dosarul de concesionare a Aeroportului Chișinău, spune că nu înțelege ce acuzații îi aduc procurorii.
„Sunt acuzată în acest dosar și nu pot comenta nimic. Vă spun cinstit, nu am înțeles de ce sunt acuzată. Eu nu am fost în Comisia de licitație. Poate ne-or explica”, ne-a zis Alla Țubari.
„Doamna nu înțelege învinuirea adusă și, respectiv, cred că vom face uz de dreptul nostru ca doamnei să-i fie explicată învinuirea și după aceea vom reveni cu reacții de rigoare”, a spus avocatul acesteia, Mihail Mișcoi.
Valeriu Lazăr vrea să fie scos de sub urmărire penală
În cadrul ședinței din 24 noiembrie, avocatul Victor Munteanu, care îl apără pe ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a depus cereri prin care solicită scoaterea clientului său de sub urmărire penală, dar și efectuarea unei expertize repetate pe faptul concesionării aeroportului, iar în ședința din 29 noiembrie a mai depus o cerere prin care a solicitat disjungerea cauzei penale în privința lui Valeriu Lazăr. Tot în ședința din 29 noiembrie, ceilalți avocați și clienții lor au cerut și ei efectuarea unei expertize repetate. Procurorul de caz, Victor Muntean, a cerut ca solicitările acestora să fie respinse pe motiv că ar fi neîntemeiate.
Solicitat de ZdG, procurorul a refuzat să ofere un comentariu pe marginea declarațiilor inculpaților, motivând că se va expune după finalizarea ședinței preliminare. Deocamdată, acuzarea nu a citit în instanță învinuirea.
Concesionarea Aeroportului Chișinău a fost realizată în mai mulți pași. Mai întâi, la 19 iunie 2012, Guvernul a emis o hotărâre cu privire la iniţierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea bunului. A urmat hotărârea din 29 mai 2013 a Guvernului interimar condus de Iurie Leancă, prin care s-a aprobat concesionarea şi au fost stabilite condiţiile acesteia. Apoi, la 4 octombrie 2013, Cabinetul de miniştri a reconfirmat decizia privind concesionarea Aeroportului Chişinău aprobată în luna mai. Maia Sandu, care în acea perioadă deținea portofoliul de ministră a Educației, s-a abţinut, iar reprezentanţii liberalilor reformatori au votat contra. După toți acești pași, tot în 2013, aeroportul a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani companiei „Avia Invest” (fondată cu 28 de zile înainte de tranzacție), afiliată ex-deputatului fugar, Ilan Șor.
Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului pe 27 martie 2023, în baza unei decizii a Curții de Apel Chișinău. Compania concesionară fusese acuzată că nu a realizat investițiile promise în dezvoltarea aeroportului. La mijlocul lunii noiembrie curent, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a precizat că pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului sunt necesare investiții de 200-300 de milioane de lei, astfel că se iau în calcul mai multe opțiuni, inclusiv concesionarea acestuia.