Doi ani de război în Ucraina. Timpul – aliat sau inamic al R. Moldova?
La 24 februarie au fost marcați doi ani de la începerea pe scară largă a războiului pornit de Federația Rusă în Ucraina. Conflictul armat a produs efecte și asupra R. Moldova: au crescut tarifele la energie, au crescut prețurile la mai multe produse, iar în unele localități au căzut bucăți de rachete sau drone implicate în război. În acest context, ZdG a întrebat câțiva cetățeni ai R. Moldova dacă odată cu trecerea timpului, pericolul ca țara noastră să fie următoarea țintă a Rusiei a crescut sau dimpotrivă, a scăzut.
„Eu consider că Moldova e în afara oricărui pericol. Cui îi trebuie ea, în principiu? Trebuie să ne dezvoltăm, să nu ne temem de Federația Rusă, ea nu are timp de Moldova, Rusia are problemele ei. Doar dacă o să fie oarecare provocații, nu-i exclus, totul se poate întâmpla, dar consider că vom evita acest lucru, așa că nu văd niciun pericol. Dacă, de exemplu, va fi o provocație, trebuie să ne protejăm doar pe cale diplomatică, să apelăm la alte state ca să ne ajute și să încetăm orice provocație. Trebuie, deodată, la etapa incipientă, să fie oprită, ca ea să nu evolueze”, a spus un bărbat.
„Pericolul nu s-a mărit și nu s-a micșorat. El în permanență este, ceva care ne stă în grijă, că nu știm de ziua de mâine ce ne aduce și cum vine. Iată, cad pe acolo drone și suntem întotdeauna într-o alarmă. Statul trebuie să acționeze mai repede, în toate acțiunile. Acum, președinta țării încearcă să facă acorduri cu NATO, să investească în apărare. Pleacă în mai multe deplasări ca să rezolve problemele. Noi foarte mult ne dorim ca NATO să vină și să ne susțină și ajute în toate”, a punctat o femeie.