Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cer neutralitate, dar NU…

VIDEO Cer neutralitate, dar NU condamnă agresiunile Rusiei în raport cu R. Moldova. Expert: „Realizează agenda propagandei ruse”

Colaj realizat de Dan Cojocaru, ZdG

În timp ce dronele rusești încărcate cu explozibil violează cu regularitate spațiul aerian și terestru al Republicii Moldova, iar Armata a 14-a a Rusiei staționează ilegal pe teritoriul țării noastre de mai bine de 30 de ani, unii politicieni de la Chișinău nu condamnă aceste agresiuni ale Federației Ruse, ci insistă pe statutul de neutralitate al R. Moldova, neutralitate care ESTE deja consfințită în articolul 11 din Constituția R. Moldova.

La 4 februarie, într-o conferință susținută de Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a menționat repetat că „PSRM pledează pentru neutralitate. Partidul se opune construirii unei baze militare la Băcioi și achiziției de armament, considerând că aceste acțiuni nu corespund intereselor naționale ale R. Moldova și cer oprirea imediată a acestora”.

Tot despre neutralitate a vorbit în nenumărate rânduri și candidatul PSRM la alegerile prezidențiale din 2024, actual membru al Blocului Politic „Alternativa”, Alexandr Stoianoglo, având neutralitatea trecută și în platforma sa electorală. „O neutralitate constituțională responsabilă a Republicii Moldova trebuie să fie
consolidată și recunoscută în mod corespunzător la nivel internațional. Tocmai această
strategie de securitate îi va permite Republicii Moldova să păstreze și să sporească
bogata moștenire de relații constructive cu vecinii săi – România și Ucraina, partenerii
de dezvoltare – Uniunea Europeană, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și
Republica Populară Chineză”,
consemna acesta.

Narativul privind neutralitatea R. Moldova este promovat și de fosta bașcană a regiunii găgăuze, Irina Vlah. Partidul Republican „Inima Moldovei”, pe care Vlah îl conduce, a înregistrat, în data de 3 februarie, la Comisia Electorală Centrală o cerere de organizare a unui referendum privind „recunoașterea internațională a neutralității și neaderarea Republicii Moldova la blocuri militare”. La 18 februarie, cererea a fost însă respinsă de către CEC.

Ședința CEC, din 18 februarie 2025

„Ținând cont că cererea contravine articolului 85 din Codul Electoral și  articolului 11 din Constituție, cererea urmează a fi respinsă”, a explicat Rita Lefter-Simașco, membră a Comisiei Electorale Centrale.

„Ceea ce este propus spre o consultare populară este deja prevăzut în articolul 11 și formularea întrebărilor care a fost făcută intenționat, știind ce prevede legea. Pentru ce să întrebăm cetățenii despre ceva care deja este prevăzut în Constituție?”, a adăugat Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale.

Imediat după ședința CEC, am întrebat-o pe Irina Vlah cine, după părerea ei, nu respectă statutul de neutralitate al R. Moldova și dacă ea și partidul pe care îl conduce condamnă violarea spațiului aerian și terestru al R. Moldova de dronele rusești.

Irina Vlah, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”

ZdG: Spuneați că vreți recunoașterea statutului de neutralitate al R. Moldova de către toate țările membre ONU, la nivel internațional. Care state nu recunosc statutul de neutralitate al R. Moldova, vă referiți cumva la Federația Rusă care are dislocată Armata a 14-a în regiunea transnistreană?
I. Vlah: Noi v-am spus că noi vrem general, general să fie recunoscut statutul de neutralitate al R. Moldova. Toate țările, toate țările care sunt membre ale acestei organizații să recunoască statutul de neutralitate al R. Moldova. Și prin intermediul consultativ, noi am vrut să aflăm opinia oamenilor, ce gândesc ei despre situația care este acum în țară și ce părere au ei despre statutul de neutralitate și neaderarea în blocurile militare. 
ZdG: Dar Federația Rusă, după părerea dumneavoastră, recunoaște statutul de neutralitate al R. Moldova?
I. Vlah: V-am repetat de câteva ori, noi vrem să recunoaștem acest statut la nivel ONU și toate țările trebuie să recunoască. 
ZdG: Dar, în prezent, cum credeți, Federația Rusă recunoaște statutul de neutralitate al R. Moldova?
I. Vlah: V-am răspuns. 
ZdG: Nu mi-ați răspuns.

Deși nu ne-a oferit un răspuns exact la întrebarea adresată și nu am finalizat discuția cu ea, o membră a echipei Irinei Vlah a întrerupt discuția, adresându-i întrebări peste reportera ZdG.

ZdG: Doamnă Vlah, dumneavoastră cereți respectarea neutralității, aș vrea să știu dacă neutralitatea, care este prevăzută în art. 11 din Constituția R. Moldova, ne-a ajutat atunci când spațiul aerian al R. Moldova a fost survolat de mai multe drone rusești, inclusiv cu explozibil?
I. Vlah: Puneți această întrebare către domnul Nosatîi și doamna Sandu, eu cred că ei sunt responsabili pentru aceste lucruri, acum ei sunt la guvernare și puneți aceste întrebări către ei.
ZdG: Dar dumneavoastră cereți referendum privind neutralitatea.
I. Vlah: Eu nu sunt la guvernare, eu sunt în opoziție și…
ZdG: Dar criticați faptul că mai multe drone au survolat spațiul aerian, unele au explodat? 
I. Vlah: V-am spus că această guvernare este neprofesionistă și nu respectă legea și nu face așa că securitatea țării oamenilor să fie în R. Moldova. 
ZdG: Dar securitatea cetățenilor R. Moldova a fost afectată tocmai de F. Rusă. Dumneavaostră nu ați condamnat aceasta.
I. Vlah: Acum noi trebuie să vorbim despre acțiunile guvernării. 
ZdG: Dar criticați sau nu? Condamnați agresiunile F. Ruse?
I. Vlah: Cine este la guvernare?
ZdG: Doamnă Vlah, sunteți o politiciană care spuneți că vreți siguranță pentru cetățenii R. Moldova, vreau să știu dacă condamnați survolarea spațiului aerian cu dronele rusești.
I. Vlah: V-am spus, v-am spus.
ZdG: Deci dumneavoastră nu condamnați survolarea spațiului aerian de dronele rusești?
I. Vlah: V-am spus poziția mea. 

Expert: „Vlah face valuri din astea mediatice pentru a promova narațiunile false a propagandei ruse în R. Moldova”

Expertul Watchdog Valeriu Pașa consideră că, prin acțiunile sale, Irina Vlah promovează narațiunile propagandei ruse în R. Moldova.

Valeriu Pașa, președintele Wachdog, expert

„Ceea ce face doamna Vlah e să realizeze în R. Moldova agenda propagandei use. Una dintre tezele propagandei ruse e că în R. Moldova statutul de neutralitate ar fi cumva expus unui pericol. Atunci când argumente reale în acest sens nu sunt și, de fapt, singurul stat care încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova, deși niciodată nu l-a contestat, este Federația Rusă, au nevoie de pseudo-argumente. De exemplu, lansarea acestui referendum, atunci când propui un subiect să fie supus unui referendum, se prezumă că există semne de întrebare sau o incertitudine legată de acest subiect. Dincolo de faptul că este ridicol ca cetățenii R. Moldova, printr-un referendum consultativ, să impună alte state să recunoască sau să nu recunoască ceva. Problema pe care o formulează doamna Vlah nu există. Ceea ce face ea, face valuri din astea mediatice pentru a promova narațiunile false a propagandei ruse în R. Moldova”, a explicat Valeriu Pașa.

Statutul de neutralitate al R. Moldova a fost introdus în Constituție încă de la adoptarea ei, în 1994, însă, contrar prevederilor Constituției, armata a 14-a a F. Ruse continuă să se afle pe teritoriul nostru încălcând astfel statutul de neutralitate și angajamentele internaționale ale Rusiei de a-și retrage militarii de pe teritoriul R. Moldova.