Ce (NU) spune Diana Cazacu, fiica deputatei excluse din PAS
Inspectoarea vamală Diana Cazacu, fiica deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Victoria Cazacu, exclusă din formațiunea politică după ce fiica sa a ajuns vizată într-un dosar de corupție, a susținut un briefing de presă marți, 9 aprilie, cu tema „Atac la adresa familiei, interese ascunse, jocuri politice și adevărul despre dosarul fabricat”.
A lansat acuzații la adresa șefului său și s-a adresat „conducerii supreme a R. Moldova”. Nu a spus ce acuzații i se aduc la etapa actuală și cum va demonstra că este „curată și corectă” în fața legii. Diana Cazacu a fugit de întrebările Ziarului de Gardă.
Diana Cazacu a ocupat în ultimii ani funcții publice, fiind angajată în instituții de stat. A lucrat în cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), apoi la Serviciul Vamal (SV). La începutul lunii aprilie, Diana Cazacu a fost vizată, alături de alți colegi de-ai săi, de percheziții desfășurate în cadrul unui dosar de corupție la Postul vamal din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), fiind deschis un dosar penal pentru corupție.
„Surprize neplăcute” după ce ar fi fost propusă la funcția de șefă a postului vamal de la Aeroport
„După perchezițiile de acum o săptămână, eu am statut de bănuit, pentru că nu există suficiente probe pentru a-mi înainta calitatea de învinuit. (…) Acum explic de ce, în opinia mea, am fost atrasă în acest scandal cu dosarul penal. La începutul toamnei anului trecut, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a discutat ca potențiala candidatură a mea în calitate de șef al postului vamal de la Aeroport. În scurt timp, actualul șef de post a început să le spună colegilor că eu aș pretinde la funcția lui. Atunci am simțit o schimbare de atitudine față de mine din partea șefului de post și deja intuiam că mi se pot organiza diferite surprize neplăcute”, a acuzat Diana Cazacu în timpul discursului pe care l-a citit de pe o foaie.
Ziarul de Gardă a încercat să-l contacteze pe șeful postului vamal de la Aeroport, vizat în declarațiile Dianei Cazacu, însă reprezentanții SV nu ne-au făcut legătura cu acesta. Ne-au oferit însă o reacție în scris, care, potrivit lor, ar fi fost coordonată cu Alexandr Vakre, șeful postului vamal de la Aeroport.
„Serviciul Vamal nu comentează declarațiile făcute în spațiul public pe cazul dat, în contextul în care, la această etapă, se desfășoară acțiuni de urmărire penală, urmând ca organele de resort să se expună după finalizarea urmăririi penale”, se arată în mesajul SV.
Talmazan – „o jertfă a unui lupte din culise”
Totodată, în cadrul discursului, fiica deputatei a menționat că regretă că Igor Talmazan, fostul director al Serviciului Vamal, „a fost nevoit să plece după cazul de săptămâna trecută de la Aeroport”, descriindu-l ca „o jertfă a unui lupte din culise”.
L-am contactat telefonic pe Igor Talmazan, fostul șef al SV, care și-a dat demisia după cazul de corupție de la aeroport, pentru a-i solicita un comentariu la declarațiile Dianei Cazacu, însă acesta nu ne-a răspuns.
La plecarea din fotoliul de șef al SV, Talmazan a subliniat că „ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale”.
„Nu răspunde mama pentru mine”
Inspectoarea vamală Diana Cazacu s-a referit și la mama sa, deputata Victoria Cazacu, exclusă din PAS după izbucnirea scandalului și căreia i s-a cerut să-și depună mandatul de parlamentară.
„Eu și familia mea am devenit un exemplu de justiție televizată. Regret mult că și conducerea supremă a țării, fără a ține cont de prezumția nevinovăției, fără a lua în calcul principiul separării puterii în stat, lasă public să se înțeleagă că atât eu cât și mama mea suntem deja vinovate în ceva. (…) Răspunderea este individuală, eu răspund pentru faptele mele. Nu răspunde mama pentru mine și eu nu răspund pentru faptele pe care le face mama”, a punctat Diana Cazacu.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cel care la scurt timp după perchezițiile de la aeroport i-a cerut deputatei Victoria Cazacu să-și depună mandatul, declară că își menține poziția.
„Chiar dacă această persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii de judecată, asemenea cazuri umbresc și subminează lupta noastră împotriva corupției. Ne menținem poziția anunțată și depunerea mandatului de către deputata Victoria Cazacu este necesară în asemenea circumstanțe”, a reiterat Igor Grosu pentru ZdG.
În mesajul citit în timpul briefingului, Diana Cazacu s-a adresat și președintei Maia Sandu, menționând că „se cunosc”.
„Doamnă președintă Maia Sandu, ne cunoaștem și știți despre mine și despre rezultatele muncii mele în interesul statului R. Moldova. Mă cunoașteți drept o persoană onestă și profesionistă, care a activat mereu cu bună-credință”, a subliniat inspectoarea.
La finalul briefingului, Diana Cazacu a refuzat să răspundă întrebărilor Ziarului de Gardă despre circumstanțele în care a cunoscut-o pe Maia Sandu, dar și despre alte subiecte de actualitate. Am încercat ulterior să vorbim prin telefon cu Diana Cazacu despre dosarul în care este vizată, despre activitatea ei în cadrul SV, a SIS, dar și despre faptul că nu și-a depus niciodată declarația de avere și interese personale, însă aceasta nu ne-a răspuns la apeluri, deși, în cadrul conferinței a declarat că așteaptă invitații la interviuri televizate, radio sau scrise.
Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, vizată în dosarul privind corupția de la vamă, a lucrat anterior la SIS. Conform unor informații în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă, Diana Cazacu a activat în cadrul SIS până în 2022. Ea ar fi plecat din instituție după ce a depus o plângere pe numele unui șef de direcție pentru hărțuire sexuală. Deși este angajată la SV din 2022, ea nu a depus nicio declarație de avere și interese personale.
În dimineața zilei de luni, 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă. Au fost reținuți trei inspectori vamali pentru 72 de ore, iar alți patru urmau a fi cercetați în stare de libertate, printre care și Diana Cazacu, potrivit unui comunicat emis de CNA. În dosar sunt vizați alți doi copii de actuali sau foști deputați: Ion Mudreac, fiul deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Radu Mudreac și Constantin Brașovschi, fiul ex-deputatului Partidului Democrat din Moldova Gheorghe Brașovschi.