Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ Candidatul PDCM la funcția…

VIDEO Candidatul PDCM la funcția de președinte, declarat pro-european, boicotează referendumul pro-UE: afiliere politică, avere și controverse

Colaj ZdG

După ce a oscilat dintr-un capăt al eșichierului politic în altul, fostul premier Ion Chicu se vrea președinte. Se declară pro-european, însă boicotează referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. 

Ziarul de Gardă a analizat profilul candidatului Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei și prezintă detalii despre carieră, avere și controversele care planează în jurul acestuia. 

Afilierea politică. Ion Chicu – din dreapta în stânga 

Anul 1998. Chicu își face debutul în politică, candidând la parlamentare pe listele Partidului Reformei, transformat ulterior în Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu.

Anul 2005. Într-un alt capăt al eșichierului politic, îl găsim pe Chicu lucrând în calitate de șef al Direcției Generale Reforme Structurale a Ministerului Economiei și Comerțului, într-un guvern comunist condus de Tarlev. În același an, devine consilier al prim-viceprim-ministrei comuniste Zinaida Greceanîi, funcție pe care a deținut-o doar patru luni, pentru că a fost desemnat viceministru al Finanțelor. 

Anul 2008. După instalarea Zinaidei Greceanîi în fotoliul de prim-ministră, Chicu revine alături de ea, fiindu-i consilier pe probleme economice și politică externă până în septembrie 2009, când comuniștii pierd puterea.

Anul 2018. După o pauză de aproape zece ani, timp în care a fost consultant în mai multe proiecte, Chicu revine la Ministerul Finanțelor, de această dată fiind promovat de Partidul Democrat din Moldova (PDM) controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Inițial, ocupă poziția de secretar general de stat, iar la sfârșitul aceluiași an, este numit ministru al Finanțelor. Pleacă din funcție în iunie 2019, atunci când PDM pierde puterea.

Anul 2019. După ce plecat de la Finanțe, în scurt timp, Chicu a trecut în echipa de consilieri ai președintelui Igor Dodon.

După ce Guvernul condus de Maia Sandu a căzut, Ion Chicu a fost înaintat de socialistul Igor Dodon la funcția de prim-ministru și învestit cu votul acelorași deputați socialiști și democrați. După înfrângerea lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2020, cu o zi înaintea învestirii în funcție a Maiei Sandu, Ion Chicu și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului.

Partidul condus de Chicu semnează Pactul Pentru Europa, Chicu boicotează integrarea în UE

2021 a fost anul lansării Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), numită de presă la acea etapă și „formațiunea miniștrilor demisionari”. Alături de foștii miniștri Viorica Dumbrăveanu și Anatol Usatîi, Chicu pune bazele acestei formațiuni. 

La câteva luni de la constituire, PDCM participă pentru prima oară într-un scrutin, obținând doar 0,43% în cadrul alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021. 

Mai 2024. Partidul condus de Ion Chicu semnează Pactul pentru Europa, acord cu privire la promovarea integrării europene a țării. 

Iunie 2024. Ion Chicu, într-un interviu pentru controversatul vlogger Gabriel Călin, a declarat boicot referendumului pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. „Nu facem un cadou altora să zicem că suntem împotriva Uniunii Europene, dar nu trebuie să ieșim, pentru că suntem conștienți că este aventura Maiei Sandu și ea prin asta vrea să câștige și a doua – dăm peste cap sistemul constituțional”, argumenta Chicu. A refuzat să ne dea comentarii, însă  pentru Europa Liberă a declarat că nu vede nicio contradicție în faptul că PDCM a semnat – inclusiv cu PAS – „Pactul pentru Europa”, iar acum boicotează referendumul.

Chicu a spus că referendumul din toamnă „nu are nimic cu integrarea europeană” a R. Moldova, pentru că nu va accelera intrarea țării în UE, ba mai mult, ar fi „în detrimentul” ei și ar „planta niște bombe” pentru statalitatea R. Moldova.

Avere: o donație de 100 de mii de lei din partea lui Ruslan Flocea vs. o datorie de 150 de mii de lei către Sergiu Pușcuța.

O donație de 100 de mii de lei din partea lui Ruslan Flocea, nume similar cu cel al unui fost șef al Centrului Național Anticorupție (CNA) și una în valoare de 30 de mii de lei din partea lui Ion Iaconi, nume similar cu cel al soțului fostei șefe a Cancelariei de Stat, Liliana Iaconi, dar și o datorie de 150 de mii de lei către Sergiu Pușcuța, nume similar cu al unui ex-ministru al Finanțelor și ex-șef al Serviciului Fiscal de Stat – acestea sunt câteva dintre veniturile și datoriile indicate de Ion Chicu în declarația de avere și interese personale depusă la CEC.

Acesta mai declară că în 2023 a ridicat de la partid un salariu anual de 36 de mii de lei, iar de la Cahulpan SA un salariu anual de 42 de mii de lei. Un venit cumulat din salarii în valoare totală de circa 155 de mii de lei a ridicat în 2023 și soția lui Chicu.

Familia Chicu a obținut în 2023 și un venit de peste 415 mii de lei în urma vânzării unui automobil de marca Nissan Qashqai fabricat în 2021. În schimb, familia Chicu a achiziționat un Audi Q2L ETRON fabricat în 2020, pentru care a achitat mai puțin, adică 410 mii de lei.

Chicu mai declară și trei terenuri intravilane cu o valoare totală de 158 de mii de lei. Mai indică o casă de locuit, moștenită în 1994 și evaluată la aproape 4000 de lei, un apartament care ar costa 798 de mii de lei și o vilă care valorează 634 de mii de lei. ZdG a scris anterior că Ion Chicu locuia într-o vilă amplasată în orășelul Durlești, în Întovărășirea Pomicolă „Struguraș”. Este, de fapt, un duplex, pe care familia fostului premier îl împărțea cu Aliona și Gheorghe Ursoi, sora și, respectiv, cumnatul său. Imobilul cu suprafața oficială de 155 m2 a fost construit în anii 2014-2015 de către Gheorghe Ursoi, iar în octombrie 2015, în urma unui „contract de împărțire în natură a imobilului ce se afla în proprietate comună”, familiei Chicu i-au revenit 77,9 m2, iar familiei Ursoi – 77,7 m2.

Din 2013, soții Ion și Aliona Chicu dețin în imediata vecinătate a clădirii un lot de teren cu  suprafața de 6,4 ari. Vila familiei lui Ion Chicu a fost achiziționată în perioada în care, potrivit CV-ului, acesta era consultant în managementul finanțelor publice în diferite proiecte – la Ministerul Finanțelor, ECORYS sau Banca Mondială, iar soția lui era angajată în cadrul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, fiind de peste 20 de ani doctoriță în cabinetul de ultrasonografie.

Chicu_declarație by Ziarul de Gardă

Controverse

  1. În plină pandemie, Chicu organizează nunta fiului său, deși cu doar două luni înainte de eveniment declara în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova că, cel mai probabil, evenimentul va fi amânat. „Imaginați-vă că organizezi petrecerea, iar peste trei zile invitații tăi stau la Spitalul «Toma Ciorbă». Cine vei fi după aceasta?” – spunea el. La 28 august, în plină pandemie, Chicu organizează cu mare fast, la o Vinărie din Moldova, nunta fiului său. Evenimentul nu a fost anunțat public, a fost păzit de o serie de agenți de pază, dar a fost surprins și dezvăluit de jurnaliștii de la Cu Sens. 
  1. Relația lui Chicu cu jurnaliștii. Consilierul lui Chicu în domeniul comunicării din perioada în care acesta era premier, Vitalie Dragancea, a menționat cu ton ironic pentru ZdG că respectă presa până-n glande. De-a lungul timpului, Chicu ne-a confirmat respectul. „Sunteți ridicolă deja, sincer. Reporteră? Escortese mediatice sunteți, nu reporteri. Dacă n-ați fi bordel mediatic, înainte de a întreba câți candidați avem noi din fostul PDM, ați verifica câți din cei 700 de candidați ai PAS-ului sunt de la, acolo, de la socialiști sau Șor.” Declarația îi aparține lui Ion Chicu și a fost făcută în octombrie 2023, în cadrul unei discuții cu reportera ZdG, Măriuța Nistor.