Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   VIDEO/ Candidatul blocului „Împreună”, Octavian…

VIDEO Candidatul blocului „Împreună”, Octavian Țîcu: politică în mai multe partide, avere și controverse

Colaj ZdG

După un scandal politic soldat cu retragerea partidului „Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare” din blocul „Împreună”, acuzat că este docil PAS-ului, Octavian Țîcu a fost desemnat candidat la funcția de președinte al R. Moldova. 

Ziarul de Gardă a analizat profilul candidatului Octavian Țîcu și vă prezintă detalii despre afilierea politică a acestuia, averea și controversele ce planează în jurul numelui său. 

Octavian Țîcu, două încercări de a ajunge președinte

Prezidențialele 2020. Octavian Țîcu este candidatul Partidului Unității Naționale, pe care îl conducea. Țîcu obține doar 2,01% din sufragii în primul tur de scrutin. 

Prezidențialele 2024. Octavian Țîcu este desemnat drept candidat al blocului politic „Împreună” la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, în urma unui scandal ce s-a soldat cu retragerea din bloc a partidului „Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), după ce au fost lansate mai multe acuzații. 

Afiliere politică. Colaborări cu cinci partide 

Anul 2013. Țîcu s-a implicat pentru prima dată în viața politică în anul 2013, când la propunerea Partidului Liberal condus atunci de Mihai Ghimpu, a fost timp de trei luni ministru al Tineretului și Sportului în guvernul Filat.

Anul 2015. Țîcu a contribuit la formarea Partidului Popular European din Moldova. În același an, a devenit consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La scurt timp însă, Țîcu părăsește rândurile Partidului Popular European din Moldova.

Anul 2019. După ce s-a implicat în calitate de fondator al Mișcării Platforma „DA” împotriva regimului oligarhic condus de Vladimir Plahotniuc, Octavian Țîcu devine deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Blocului „ACUM”, format din Platforma „DA” și PAS, deși a pierdut alegerile în Circumscripția uninominală din orașul de baștină, Ungheni. Inițial, a reprezentat Platforma „DA”, însă ulterior a părăsit fracțiunea și a rămas deputat independent în cadrul Blocului ACUM.

În același an, a candidat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, obținând mai puțin de 5%. În luna decembrie a aceluiași an, Octavian Țîcu a fost ales Președinte al Partidului Unității Naționale (PUN), formațiune pe care o părăsește în 2021. 

Boxer și istoric. Octavian Țîcu este istoric și fost boxer profesionist, fost participant la Jocurile Olimpice din 1996. Între 1995 și 2003 el a devenit de 7 ori campion național al R. Moldova la box. Este cercetător științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei și conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității de Stat din Moldova.

Avere. 150 de mii de lei venituri salariale în 2023 

În declarația de avere și interese personale depusă la CEC pentru anul 2023, Octavian Țîcu indică venituri din salarii și onorarii de la mai multe instituții, inclusiv din activitatea didactică. În total, familia Țîcu a câștigat circa 150 de mii de lei.

Familia candidatului Țîcu deține din 2015 un apartament de 128 m2 în sectorul centru al capitalei, cu o valoare declarată de 739 de mii de lei. De asemenea, Octavian Țîcu are în proprietate un automobil Ford Focus produs în 2017, pe care l-a procurat în 2018. Valoarea declarată a mașinii este de 206 mii de lei. 

Octavian Țîcu mai declară un cont bancar deschis în R. Moldova, pe care păstrează 51 de mii de lei, dar și un cont deschis în România, pe care deține puțin peste 8000 de euro.

O_Țîcu_declarația de avere by Ziarul de Gardă

Controverse

Bătaia dintre Țîcu și Chirtoacă. În 2019, după participarea în cadrul unei emisiuni televizate,  potrivit lui Chirtoacă, Octavian Țîcu l-a lovit după un schimb de replici pe care l-a avut cu acesta. 

„După încheierea emisiunii din această seară de la TVR, am mers tradițional și am strâns mâna participanților la emisiune, A. Țăranu și O. Ticu, precum și moderatorului, Vasile Munteanu și producătorului, Zina Cerchez. Atunci când l-am salutat pe O. Ticu, deși am dat mâna unul cu altul, am văzut că el a întors capul demonstrativ în altă parte, moment în care i-am spus: «Mai uită-te în ochii celui cu care dai mâna, domnule Țîcu!» Replica dumnealui a fost: «Mergi acolo înainte, bulică» (de fapt, cuvântul era cu litera «p»). I-am replicat: «Ești o jigodie» și m-am îndreptat spre ieșire. A urmat un picior sau un pumn în spate. Nu am văzut cu ce anume a lovit, pentru că eram întors cu spatele și mergeam în drumul meu”, acuza într-o postare pe Facebook fostul primar de Chișinău. Țîcu a negat că l-ar fi lovit pe Chirtoacă. „M-am lansat în politică să fac politică, nu circ. L-am împins să nu-mi stea în cale”, a comentat Octavian Ţîcu pentru Ziarul de Gardă.

Țîcu, acuzat că ar fi docil PAS-ului. La câteva zile după ce a pierdut lupta pentru desemnarea unui candidat unic la scrutinul din 20 octombrie în cadrul competiției interne a blocului „Împreună”, format din patru partide, liderul CUB, Igor Munteanu, a spus că formațiunea sa va propune un alt candidat, apolitic, la funcția de președinte, refuzând să-l susțină pe Țîcu, acuzându-l de docilitate față de actuala guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). 

„Nu agreăm și nu acceptăm ideea desemnării unui candidat care să fie docil actualei puteri și guvernării monopoliste din R. Moldova, mă refer la PAS. Membrii CUB nu acceptă în calitate de candidat o persoană ale cărei declarații creează controverse politice. Este un candidat conservator, să pornim de la aceasta. Și acest lucru contravine proiectului nostru de valori liberal-democratice, de unitate și coeziune națională”, se spunea în declarația CUB. „Influențele nocive ale oligarhilor fugari se extind tot mai mult și afectează prin imixtiune și anumiți actori politici de pe segmentul electoral pro-european”, a fost replica Blocului „Împreună”, care l-a susținut în continuare pe Țîcu. 

I s-a cerut să renunțe la mandatul de deputat. După ce în septembrie 2019 anunța că părăsește Platforma „DA”, liderii PAS și ai Platformei „DA” i-au cerut lui Țîcu să depună mandatul de deputat. Slusari a declarat pentru ZdG că „în mod normal, dat fiind faptul că a fost ales pe listă de partid, nu pe circumscripție, dacă nu se regăsește ca parte componentă a echipei, ar fi bine să-și depună mandatul.”

La rândul său, Octavian Țîcu susținea că tocmai pentru că a fost ales pe lista de partid nu va renunța la mandatul de deputat. „Dacă eu aș fi venit pe circumscripție, poate ar fi fost altfel, dar acest mandat a fost dat de toți cetățenii Republicii Moldova”, a comentat el în cadrul ediției din 18 septembrie a emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, adăugând că nu a reușit să învingă în circumscripția uninominală din Ungheni „tocmai din această rivalitate dintre PAS și DA, pentru că DA a dispărut la jumătate de campanie și a trebuit să fac alegerile într-un mod paradoxal doar cu 12-14 oameni de la PAS – cu 27 de mii împotriva președintelui de raion”, dar motivând că a ales fracțiunea ACUM Platforma Da, pentru că dacă ar fi mers la PAS, blocul ACUM „era 15 la 11, ceea ce era incorect”. Totodată, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a scris pe pagina sa de Facebook că „un bărbat adevărat, într-o asemenea situație, își depune mandatul”. „Țîcu va avea o concurență acerbă pentru un loc în subsolul clasamentului”, a mai notat Popșoi. La rândul său, Țîcu a replicat că acesta „nu este o autoritate care să se dea cu părerea”.