Să fraudezi, să pierzi și să-ți acuzi oponentul de „încălcări fără precedent”. Lecție practică de la Igor Dodon
Mai mulți alegători din stânga Nistrului recunosc că au primit câte 200 de ruble transnistrene, echivalentul a aproximativ 213 lei, după ce l-au votat pe Igor Dodon la funcția de președinte.
„Noi am fost primii acolo, nu am stat mult. Am votat așa cum trebuie, pentru Dodon. Plângeri nu avem”, ne-a spus o alegătoare din regiunea transnistreană pe care l-am găsit în una dintre listele elaborate pentru participarea la scrutin, după ce am sunat-o și ne-am prezentat ca fiind de la Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon.
La secțiile de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, unde au votat, în premieră pentru un scrutin prezidențial, nu mai puțin de 31 de mii de persoane, Igor Dodon a obținut 85% din voturi.
Cel care a reclamat însă cel mai vehement „încălcări fără precedent” în acest scrutin prezidențial a fost chiar candidatul Igor Dodon, cel care a pierdut alegerile la o diferență de peste 250 de mii de voturi. Dodon a făcut referire la blocarea dreptului de vot pentru cetățenii R. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, la implicarea, prin declarații, a diferitor oficiali occidentali, ceea ce ar fi dus la influențarea rezultatelor, dar și la transportarea alegătorilor în țările membre ale Uniunii Europene.
În acest context, în ziua alegerilor, pe mai multe canale de telegram afiliate socialiștilor au apărut clipuri video în care se face referire la faptul că votanții din diasporă ar fi fost aduși organizat, iar unora chiar li s-ar fi plătit pentru a o vota pe Maia Sandu.
Tot în ziua alegerilor, pe aceleași canale de telegram, a apărut un clip video despre care se spunea că a fost filmat în regiunea transnistreană și în care șoferul unui microbuz le spune pasagerilor s-o voteze pe Maia Sandu, după care le transmite bani. Toate aceste clipuri video au fost preluate de mass-media afiliată socialiștilor.
Ancheta completă poate fi găsită AICI