Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   VIDEO/ Aderarea la UE =…

VIDEO Aderarea la UE = aderarea la NATO? Își va pierde R. Moldova identitatea, suveranitatea, limba și tradițiile odată cu aderarea la UE? | Diaspora Explică

#DiasporaExplică

În pragul referendumului, numeroși lideri politici pro-ruși încearcă să influențeze opinia publică, provocând confuzie între integrarea în UE și aderarea la NATO, dar și afirmând că ne vom pierde identitatea, limba, tradițiile aderând la UE. ZdG a discutat la acest subiect cu Dorina Baltag, moldoveancă stabilită de 15 ani în Țările de Jos, care lucrează și pentru Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională din Londra.

Acest mit este legat de faptul că nu vom putea să intrăm în UE, pentru că nu suntem membri NATO. Or, tratatele europene nu impun și nu prevăd drept condiție de aderare la UE să fie un automatism de aderare la NATO. Acestea sunt procese separate. Mai mult ca atât, UE este o organizație europeană ori NATO nu este o organizație exclusiv europeană, este una independentă de UE, ea include state precum Canada sau SUA.”

„Aderarea la UE nu înseamnă pierderea suveranității, ci participarea activă la un proces de decizie comun. UE este un actor supranațional și reprezintă un experiment de neegalat în echilibrarea intereselor naționale și cele colective. Legile și politice în UE vin de la șefii de stat sau de guvern al fiecărei țări a UE, miniștri din fiecare țară din UE, inclusiv parlamentul UE care este ales direct de cetățeni și de la însăși cetățeni prin inițiativa cetățenească europeană. Așadar, Moldova va avea un cuvânt de spus în stabilirea politicilor la nivel european, va beneficia de un cadru de reguli care va asigura drepturi și protecții pentru cetățeni, deciziile la nivel de UE sunt luate prin consultări între statele membre, astfel se menține de fapt suveranitatea fiecărei țări. Aceasta o să însemne că prin cooperarea strânsă și stabilirea unor politici supranaționale că țările UE, inclusiv și R. Moldova se va bucura de beneficii economice, politice, sociale și de securitate”, spune Dorina.

„UE deloc nu uniformizează nici cultura, nici tradițiile, nici limba, nici religia statelor membre, ci promovează și protejează diversitatea. Nu întâmplător motto-ul UE este „United for diversity” adică „Uniți prin diversitate”, fiecare țară membră contribuie la acest mozaic european cu tradiții, obiceiuri și inclusiv și limbi. Uniunea Europeană respectă libertatea religioasă, nu intervine în afacerile interne ale statelor membre, fiecare cetățean are dreptul să practice credința sau să nu adere la nici o religie. De facto, scopul UE este să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor, să promoveze democrația și cooperarea, nu să schimbe limba, tradițiile, cultura sau convingerile religioase.”

Vezi și:

VIDEO/ Moldova se va depopula din cauza migrației după aderarea la UE și vom fi obligați să primim migranți în masă? | Diaspora Explică – Ziarul de Gardă (zdg.md)

VIDEO/ După aderarea la UE, în R. Moldova vor crește taxele și prețurile, inclusiv la energie? „Aderarea la UE a dus la stabilitate politică și economică” | Diaspora Explică – Ziarul de Gardă (zdg.md)