Principală  —  IMPORTANTE   —   Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai…

Sinteza ZdG: Retrospectiva celor mai importante evenimente ale săptămânii. Ediția din 15 mai 2021

Nebănuite sunt căile către parlamentarele din 11 iulie. Iată că liderul socialiștilor Igor Dodon numit anterior de Voronin „trădător” și președintele comuniștilor numit de Dodon anterior „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit” au semnat miercuri documentul oficial de creare a Blocului Electoral al PSRM și PCRM, cap de listă fiind Vladimir Voronin. Au semnat acordul, și-au tras câteva poze în biroul lui Voronin, căci, trebuie să recunoaștem, ar fi fost culmea ca liderul comuniștilor să fi mers la sediul socialistilor, condus de discipolul său. Aceștia și-au ales și un simbol pentru bloc – o stea în mijlocul căreia stă secera și ciocanul. 

Interesantă înțelegere între cei doi, mai cu seamă dacă ne amintim ce declarații pipărate au făcut unul despre altul.

Apropo, cu puțin peste jumătate de an în urmă Voronin își cerea scuze de la cetățeni pentru faptul că înainte de turul doi al scrutinului prezidențial din 2016 și-a declarat susținerea pentru Igor Dodon.

Multe declarații interesante au avut cei doi unul despre altul, câteva dintre ele în care Dodon îl cataloga pe Voronin drept un „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit cu vine luxoase”, iar la rândul său Voronin spunea că Dodon este un „trădător și ticălos culcat sub democrați” vedeți pe zdg.md. 

Fostul director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Anatolie Ciubotaru, i-a spus „nu” liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care anterior spunea că acesta se va regăsi pe listele blocului electoral care îi poartă numele. 

Unul din motivele enunțate de Ciubotaru este că acesta se declară român, născut în Bucovina, este un unionist convins și trăirile patriotice ale căruia sunt cel mai bine descrise în cantecele Doinei și ai lui Ion Aldea Teodorovici. „Al meu Partid rămâne Medicina”, spune Anatol Ciubotaru.

Iar Vlad Filat, care a renunțat de curând la șefia PLDM, a dezvăluit că partidul pe care l-a condus a propus Platformei DA să formeze un bloc electoral comun pentru a participa la parlamentarele din 11 iulie, însă cei din Platforma DA ar fi avut o atitudine mai degrabă militare, astfel au refuzat oferta. 

Iar cei din Partidul Șor pot participa liniștiți la alegeri pentru că magistrații Curții Constituționale au declarat inadmisibile sesizările privind controlul constituționalității formațiunii, prin care se cere interzicerea partidului condus de fugarul Ilan Șor. 

Iar Sergiu Tofilat a renunțat la mandatul de consilier al președintelui R. Moldova în domeniul energetic, pentru a se alătura colegilor săi din formațiunea politică „Partidul Schimbării” în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Miercuri, s-a dat startul înscrierii concurenților electorali la alegeri, iar tema fierbinte al acestui „sezon” electoral pare să fie una de ordin financiar, și anume banii. 

Guvernul a hotărât să aloce 70 milioane de lei, din cele 125 necesare, și îndeamnă Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască devizul de cheltuieli, pentru că nu avem bani în fondul de rezervă. Unii susțin că asta ar fi o tentativă de reducere a numărului de secții de votare deschise, spre exemplu, pentru cetățenii din diaspora, care după cum bine vă amintiți au înregistrat recorduri de voturi, chiar dacă au stat la cozi ore în șir pentru a-și exercita dreptul la vot.

Dacă vorbim de bani, aflați că cele 11,5 milioane de lei confiscați de la Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, vor fi folosiți pentru îngrijirea persoanele cu dizabilități severe, conform unui anunț al președintei Maia Sandu, făcut după întâlnirea cu ministra britanică pentru Vecinătatea Europeană.

După ce a verificat averea deputatului democrat Alexandru Jizdan, Autoritatea Națională de Integritate a dispus confiscarea averii nejustificate a acestuia în mărime de peste 770 de mii de lei și a sesizat Procuratura Generală pe aspectul falsului în declarații.

Potrivit Autorității, deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019. Jizdan a omis să includă informații despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament. În replică, deputatul democrat susține că au fost admise unele confuzii.

În același timp, s-a constatat că Autoritatea Națională de Integritate nu l-a întrebat pe deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, din ce resurse a întors datoria de 450 de mii de lei, sumă pe care a luat-o împrumut de la „Exclusiv Media” SRL, și nici nu l-a sancționat pentru că nu a indicat tranzacția în declarația de avere pentru anul respectiv. Inspectorul de integritate care a efectuat controlul pe acest caz susține că împrumutul a fost restituit în decursul aceluiași an, astfel că deputatul nu era obligat să-l declare, iar ca urmare, controlul a fost încetat.

Tot în această săptămână, Autoritatea Națională de Integritate a pornit o cauză contravențională în privința lui Dumitru Pulbere, membru al Consiliului Superior al Procurorilor, pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Pulbere care în 2020 a ridicat o pensie lunară de peste 25 de mii de lei riscă să primească o amendă de până la 3 mii de lei.

Procuratura Generală susține că a reținut încă un complice în cazul răpirii fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, scos de pe teritoriul R. Moldova în mod misterios la mijlocul lunii aprilie.  

Iar Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins recursul avocatului Vadim Vieru în numele familiei lui Dumitru Jomir, tânărul omorât în bătaie la Costești, de Anul Nou 2020, în legătură cu casarea parțială a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care i-a fost redusă pedeapsa cu 160 de zile principalului învinuit Simion Midoni.

Ziarul de Gardă a constat în această săptămână că fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției Dorin Lișman a primit categoria de calificare „specialist de categoria a II-a”, gradul special „comisar-șef de justiție”, la 27 aprilie curent, odată cu numirea sa în funcția de director al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Reprezentanții Administrației susțin că Lișman a primit acest grad în baza unui ordin emis de către Ministerul Justiției condus de către ministrul demisionar Fadei Nagacevschi.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko s-a asigurat și a semnat un decret „cu privire la protecția suveranității și a ordinii constituționale”, iar în cazul morții sale ca urmare a unei tentative de asasinat, toate instituțiile statului și reprezentanții acestora vor acționa în conformitate cu deciziile Consiliului de Securitate, ședințele fiind prezidate de prim-ministru.

Iar Rusia a decis expulzarea adjunctului atașatului militar al Ambasadei României la Moscova, ca măsură de răspuns la decizia autorităților de la București de a-l declara persona non-grata, la sfârșitul lunii trecute, pe Alexey Grishaev, fost adjunct al atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București, acuzat de activități de spionaj.

Săptămâna aceasta nu a trecut și fără tragedii. În dimineața zilei de 11 mai, un tânăr de 19 ani, înarmat cu o pușcă de vânătoare, a deschis focul într-o școală din Kazan, Federația Rusă, unde a studiat cândva. În urma atacului cu împușcături, nouă persoane au fost ucise, dintre care opt elevi și o profesoară de 26 de ani.

Iar cel puțin 35 de oameni au fost uciși în Fâșia Gaza și cinci în Israel, în cele mai intense schimburi aeriene din ultimele zile. Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene în Fâșia Gaza, în timp ce grupul islamist și alți militanți palestinieni au tras mai multe baraje de rachete la Tel Aviv și Beersheba.

Pe zdg.md veți găsi și un articol despre averile și veniturile declarate în 2020 de șefii Ministerului de Interne și cum explică un șef de direcție cele 106 terenuri din declarația sa de avere. De asemenea puteți citi detalii despre organizarea examenelor de bacalaureat și cum motivează avocații fugarului Ilan Șor solicitarea de strămutare a dosarului acestuia de la Curtea de Apel Cahul care se examinează de mai bine de trei ani la o altă instanță egală în grad și înlăturarea avocatului garantat de stat. 

Tot pe zdg.md găsiți un reportaj despre calitatea studiilor agricole și cum în urma investițiilor făcute de Uniunea Europeană școlile profesionale și centrele de excelență au modernizat laboratoare, au achiziționat echipament nou pentru desfășurarea orelor de practică și au modernizat programele de studii.