Cum site-urile propagandistice pro-război ocolesc interdicțiile impuse de SIS
Odată cu începerea războiului din Ucraina, din data de 24 februarie curent, informațiile false și mesajele propagandistice pro-război și pro-Kremlin au invadat spațiul informațional al R. Moldova.
În acest context, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că mai multe site-uri care diseminează informații false și propagandistice au fost blocate pe teritoriul R. Moldova. Deciziile au fost luate în legătură cu instituirea, iar mai apoi, cu prelungirea stării de urgență de asediu și război pe teritoriul țării.
Doar că majoritatea site-urilor blocate reușesc să ocolească interdicțiile impuse de autorități: în timp ce unele activează fără impedimente, alte site-uri și-au creat conturi pe rețele sociale sau canale de Telegram, continuându-și astfel activitatea.
Perioada stării de urgență a fost prelungită de către Guvern, la data de 24 aprilie 2022, cu încă 60 de zile, până pe data de 24 iunie. Respectiv, decizia Serviciului de Informații și Securitate (SIS) la începutul declarării stării de urgență de a bloca site-urile care instigă la ură continuă să rămână activă și în vigoare.
În total, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent, SIS a solicitat furnizorilor de rețea și/sau serviciilor de comunicații electronice să blocheze 10 site-uri care scriau și distribuiau informații false și instigatoare la ură.
- vkurse.md;
- ehomd.info;
- gagauznews.md;
- sputnik.md;
- acasa-24.site;
- rta.md;
- flux.md;
- iurierosca.md;
- rosca.md;
- indigolotos.info.
Blocate, dar funcționale de pe mai multe dispozitive
Din numărul total de portaluri de știri blocate, doar două, acasa-24.site și rta.md, nu mai funcționează și nu au conturi pe rețele sociale. Altele fie își continuă activitatea cu același sistem de nume de domeniu (domain – n.r.), fie își creează pagini pe diverse rețele sociale, cum ar fi Odnoklassniki și Vkontakte (ambele fiind servicii de socializare rusești), Facebook, YouTube, Instagram, sau canale de Telegram, ocolind astfel interdicțiile impuse de SIS.
Site-ul vkurse.md își continuă activitatea în regim obișnuit, fără a-și schimba domain-ul. El poate fi accesat fără restricții de pe unele dispozitive, inclusiv în funcție de operatorul de internet la care sunteți abonat.
Totodată, site-ul propagandistic vkurse.md poate fi găsit și pe rețelele sociale, precum Facebook, Instagram, Vkontakte, Telegram, YouTube, Odnoklassniki, continuându-și astfel activitatea în mediul on-line, chiar dacă, oficial, a fost blocat. De altfel, site-ul a plasat pe pagina sa de start un avertisment:
„Atenţie! Din cauza blocării site-ului de către Guvernul Moldovei, unele secțiuni ale site-ului pot să nu funcționeze corect. Clarificăm situația”.
Aceeași metodă de operare o are și portalul ehomd.info. De pe unele dispozitive site-ul poate fi accesat fără nicio restricție. Totodată, acesta își continuă activitatea și pe rețelele sociale: Facebook, Vkontakte și Odnoklassniki.
Rețelele sociale, calea alternativă de distribuire a propagandei pentru site-urilor care livrează știri false
Site-urile gagauznews.md și sputnik.md nu pot fi accesate, însă rămân prezente în mediul on-line prin intermediul rețelelor sociale. Gagauznews.md are nu mai puțin de nouă pagini pe rețelele sociale, de la Facebook și Tiktok până la Odnoklassniki și Rutube. Sputnik.md, imediat după ce a fost blocat, a anunțat că a deschis alte trei site-uri noi, pe alte domain-uri, însă ulterior și ele au fost blocate, nefiind funcționale.
Cu toate acestea, uneori pe pagina de Facebook a publicației sunt postate materiale video. Activitatea de bază a agenției a trecut însă pe Telegram, care rămâne unicul mecanism activ și actualizat zilnic. În versiunea în limba rusă, canalul lor de Telegram are, la începutul lunii iunie, aproape 20 de mii de abonați.
Paginile web flux.md, iurierosca.md și rosca.md nu pot fi accesate, ele fiind gestionate de fostul politician Iurie Roșca, fost lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) și ex-deputat în perioada anilor 1994-2005. Roșca continuă însă să posteze și să distribuie informații eronate și conținut care incită la ură pe Facebook și Telegram.
Un alt site inclus în lista surselor cu conținut on-line care promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență, este indigolotos.info. Deși poate fi accesat, ultima postare făcută pe site datează cu 13 martie 2022, iar ordinul cu privire la blocarea lui a fost aprobat două zile mai târziu, pe 15 martie 2022. Indigolotos.info nu are rețele sociale, însă administratorul paginii web postează conținut similar pe profilul său personal de Facebook.
Cine se află în spatele site-urilor generatoare de fake news
Majoritatea site-urilor blocate de SIS nu au date de contact sau alte informații despre echipa redacțională. Unele, totuși, au descrieri vagi privind activitatea lor. Bunăoară, gagauznews.md pe pagina sa de Facebook se autoidentifică ca fiind portal de știri.
„Portalul de informare „Gagauznews.md” (Știrile Găgăuziei) este o platformă multimedia inovatoare, prezentată către cititori în format de blocuri de știri, articole analitice, materiale foto și video, informații de actualitate despre mediul socio-economic, aspecte culturale, sportive și științifice ale vieții în Găgăuzia. Portalul publică atât știri exclusive, articole și galerii multimedia pregătite de jurnaliștii și experții Gagauznews, cât și selecții ale celor mai interesante materiale prezentate pe alte resurse media din Moldova, Rusia, UE și alte țări”.
În afară de această descriere, nu se cunoaște mai mult nimic despre portalul gagauznews.md.
„Sputnik International”, care gestiona și site-ul sputnik.md, este o agenție de știri, o platformă de site-uri de știri și un serviciu de radiodifuziune înființat de agenția de știri „Russia Today” („Россия сегодня” – n.r.), deținută de guvernul de la Kremlin. Atât „Sputnik”, cât și „Russia Today” sunt catalogate de către jurnaliști și experți media drept mașinării de propagandă rusească.
Ultimele date arată că în R. Moldova site-ul „Sputnik” este înregistrat de „Russia Today” SRL, al cărei reprezentant era Vladimir Novosadiuc și are două instituții-componente: radio și site. În luna februarie, în urma deciziei SIS de a sista activitatea „Radio Sputnik Moldova”, echipa sa redacțională anunța că își dă demisia in corpore, fiind în dezacord cu politica editorială a redacției. Aceștia precizau că nu doresc să fie implicați în dezinformări și manipulări.
Flux.md, iurierosca.md și rosca.md sunt direct asociate și controlate de către controversatul Iurie Roșca. Flux.md este versiunea online a ziarului „Flux-Special”. Publicația periodică „Ziarul Flux-Special” SRL l-a indicat pe Iurie Roșca drept unicul fondator și administrator al instituției.
Ehomd.info și-a început activitatea, fiind un portal pentru vorbitorii de limbă rusă, denumit „Эхо Молдовы” (Ecoul Moldovei – n.r.). Acesta și-a început activitatea în luna mai al anului 2018, iar la doar câteva luni de la apariție, și-a schimbat domain-ul (.md) care a fost blocat, în 2019, de către SIS. Însă, la 13 februarie 2019, „Эхо Молдовы” își înregistrează un nou nume de domeniu – www.ehomd.info – prin intermediul căruia își continuă activitatea până la data de 26 februarie 2022, când SIS a solicitat, din nou, blocarea site-ului.
Indigolotos.info se prezintă ca un „centru global informațional”, care se află în gestiunea lui Sveatoslav Mazur, autointitulat „marele magistru și Iisus Hristos al celei de-a Doua Învieri” și „reprezentant al Atotputernicului Dumnezeu de pe Pământ”. Site-ul conține informații și analize despre „valoarea și implicarea lui Mazur, în calitate de ales al lui Dumnezeu în soluționarea războiului din Ucraina”. Aceste articole au fost catalogate de SIS drept „informații false ce conțin limbaj care incită la ură și/sau violență”.
Portalul vkurse.md nu are o rubrică destinată datelor de contact sau informațiilor despre echipa redacțională, pe site fiind indicate doar două adrese electronice. Site-urile acasa-24.site și rta.md nu au nicio informație afișată on-line privind activitatea sau administrarea lor.
Tentativa ZdG de a discuta cu cei care se află în spatele site-urilor „fantomă” a eșuat, comunicarea fiind unilaterală. ZdG a expediat mai multe mesaje pe adresele de e-mail ale portalurilor vizate, însă nu a recepționat niciun răspuns.
SIS despre eliminarea site-urilor de fake news: „Acest proces este unul îndelungat și depinde de regulile în jurisdicțiile gestionarilor, precum și de standardele lor corporative”
Într-un răspuns oficial, SIS a menționat că implementarea procesului de blocare a paginilor web care răspândesc informații false și mesaje pro-război ține de competența rețelelor și/sau a serviciilor de comunicații electronice.
„Obligația de blocare, în condițiile legii, a paginilor web incluse în lista surselor on-line care promovează știri false în domeniul ce afectează securitatea națională și care, prin mesajele promovate, incită la ura, la dezordini în masă sau război, în condițiile stării de urgență, conform pct. 26-28 din Dispoziția nr. 1 din 24 februarie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova îi revine furnizorilor de rețea și/sau servicii de comunicații electronice în limita capacităților tehnice”, se menționează în răspunsul instituției.
În același răspuns al SIS se menționează că, deși unele site-uri blocate continuă să activeze, acțiunile de blocare ar fi redus traficul către acele site-uri.
„Totodată, o parte din sursele menționate după blocare au creat site-uri-oglindă cu denumiri similare pe alte domainuri, fapt ce poate fi replicat și în cazul blocării repetate a acestora. Menționăm că traficul către site-urile-oglindă a scăzut semnificativ. Unele rețele de socializare au eliminat informația, la solicitarea SIS. Totuși, acest proces este unul îndelungat și depinde de regulile în jurisdicțiile gestionarilor, precum și de standardele lor corporative”, precizează SIS.
Conform SIS, persoanele care au în gestiunea lor platforme informative sau alte tipuri de entități virtuale informaționale folosesc în avantajul lor lacunele legislative.
„La momentul actual, persoanele fizice, organizațiile comerciale și necomerciale care au în gestiune site-urile web, platforme informative în aplicații de comunicare electronică beneficiază de lacunele legislative, care nu reglementează suficient cerințele pentru fondarea și activitatea unei surse de informații web din Internet. Aceștia ignoră prevederile art. 13 al Legii presei, fapt care creează unele ambiguități în identificarea statutului juridic al agențiilor de presă sau a altor subiecți ce își focusează activitatea de furnizor de știri și materiale analitice sau chiar produse media audiovizuale difuzate on-line”, remarcă SIS.
Autoritățile nu pot trage la răspundere persoanele sau grupurile de persoane care stau în spatele unor asemenea site-uri
Jurnalista Lilia Zaharia, coordonatoare în cadrul Asociației Presei Independente: „Adevărul este că interdicțiile impuse de Serviciul de Informații și Securitate, de fapt, ordinele sale către Centrul de Electronică pentru a fi blocate site-urile sunt valabile doar în perioada stării de urgență, iar după expirarea stării de urgență aceste portaluri blocate pot reveni. SIS-ul nu a blocat site-urile respective după o monitorizare periodică. Ar fi necesar să avem, din partea lor, o explicație clară despre motivul pentru care a fost blocat un site sau altul, fiindcă în acest caz există și posibilitatea ca și un site credibil să fie blocat”.
„Cu toate acestea, de cele mai multe ori, platformele/site-urile care publică dezinformări într-un mod periodic nu au indicat date de contact sau informații despre echipa editorială. Lipsa de date de contact este un semn că portalul sau site-ul respectiv nu este unul credibil. La momentul actual, în legislație la noi nu avem stipulat nicio prevedere despre persoanele care gestionează portaluri/site-uri de știri. În noul proiect de lege – Legea împotriva dezinformării – ar putea fi introdusă prevederea, conform căreia toți proprietarii de site-uri sau portaluri să fie înregistrați la ASP, cu datele de contact, ca să știm cine se află în spatele acestor platforme. Acum nu avem așa ceva, iar autoritățile nu pot trage la răspundere persoanele sau grupurile de persoane care stau în spatele unor asemenea site-uri/platforme”.
„Consumatorii de media care au simple abilități de navigare a mediului on-line, unul dintre primii pași pe care ar trebui să-i facă e să verifice sursa și cât de credibilă este ea. Urmează verificarea autorului unei știri sau a unui articol de pe site-ul respectiv. Orice redacție care se respectă publică numele și prenumele autorului materialului. În cazul în care redacția a avut intenția de a dezinforma intenționat, atunci nu vom găsi niciodată numele real al autorului/autoarei”, susține Lilia Zaharia.
Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Stop fake/Stop hate”, implementat de către Ziarul de Gardă în parteneriat și cu suportul financiar al Amnesty International Moldova