Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ziua mondială de prevenire a…

Ziua mondială de prevenire a suicidului. Anual, peste 700 000 de oameni decid să-și pună capăt zilelor

Imagine-simbol. Foto: Getty Images

Anual, la data de 10 septembrie, este marcată Ziua mondială de prevenire a suicidului, cu scopul de a accentua importanța reducerii stigmatizării și de a încuraja discuțiile libere pentru a preveni cazurile de suicid, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova.

Suicidul este o provocare majoră de sănătate publică, cu peste 700 000 de cazuri înregistrate anual în lume. Cauzele cele mai frecvente ale suicidului sunt depresia, tulburările legate de consumul de alcool, singurătatea, discriminarea, problemele financiare, violența, abuzul sau boala. Multe sinucideri au loc impulsiv, în momente de criză.

Cetățenii pot beneficia de consiliere în situații de criză apelând la linia telefonică de încredere și sprijin psiho-emoțional YK Support Line, 080 080 022, care funcționează în regim 24/7. Apelurile telefonice sunt gratuite și confidențiale din orice colț al țării și din orice rețea fixă sau mobilă.

Totodată, în R. Moldova, în afară de serviciile oferite în trei spitale de psihiatrie, funcționează 40 de centre comunitare de sănătate mintală. Centrele oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea.

Cuvintele contează: inițierea unei conversații despre sinucidere poate salva vieți

Potrivit Organizației Naționale a Sănătății, Cineva care se gândește la sinucidere nu este neapărat hotărât/ă să moară, pentru că majoritatea suicidelor sunt decizii impulsive, planificate cu mai puțin de 30 de minute înainte.

„A vorbi despre sinucidere sau a întreba pe cineva dacă se gândește la sinucidere nu va provoca o tentativă. Dimpotrivă, tăcerea poate alimenta stigma. Discuția va crește șansele ca persoana respectivă să vorbească despre problemele sale și să ceară sprijin”, se arată într-un comunicat al Organizației Naționale a Sănătății.

Această discuție, potrivit instituțiri, trebuie să se axeze pe ascultarea problemei și explorarea opțiunilor prin care persoana poate obține ajutor, fiind util să folosim un limbaj clar și direct: „Sunt îngrijorat/ă pentru tine. Te gândești la sunucidere?”.

Modul în care vorbim despre sinucidere în mediul online și în mass-media poate reduce sau crește rata sinuciderilor, punctează Organizația.

„Folosiți „moarte prin sinucidere” sau „s-a sinucis”. Evitați utilizarea structurii „și-a luat viața”, care este stigmatizantă și poate spori rușinea în rândul persoanelor care au încercat să se sinucidă sau care au pierdut pe cineva prin sinucidere”, recomandă Organizația Națională a Sănătății.