Ziua Internațională a Tineretului. Biroul Național de Statistică: „Generația tinerilor este în descreștere continuă”
În preajma Zilei Internaționale a Tineretului, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat un comunicat, potrivit căruia, în Moldova, tinerii reprezintă circa un sfert din populația țării, iar generația acestora este în descreștere continuă. Parlamentul, pe de altă parte, a punctat, printr-un comunicat de presă, cele mai noi inițiative legislative care îi vizează pe tineri.
Conform datelor publicate de BNS, numărul populației cu reședință obișnuită, la 1 ianuarie 2023, a constituit peste 2,5 mln de persoane, dintre care peste 615 mii sunt tineri, persoane cu vârsta cuprinsă între 14 și 34 de ani, ceea ce constituie circa 24,5% din populația totală a R.Moldova.
„Generația tinerilor este în descreștere continuă. La începutul anului 2023, în comparație cu anul precedent, populația cu vârsta de 14-34 ani a scăzut cu peste 36 mii de persoane (sau cu 5,6%)”, se mai arată în comunicat.
Pe de altă parte, Parlamentul, cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului, a punctat, într-un comunicat de presă, care sunt cele mai recente inițiative legislative care îi vizează pe tineri.
„Printre cele mai recente inițiative legislative care îi vizează pe tineri este cea care oferă posibilitatea efectuării stagiilor plătite în sectorul bugetar, precum și simplificarea modalității de angajare în instituțiile statului a tinerilor care au absolvit recent universitatea”, este precizat în comunicatul de presă emis de Parlament.
„O altă inițiativă legislativă adoptată de Parlament presupune acordarea voucherului cultural fiecărui tânăr care împlinește 18 ani. De la lansarea programului, 1773 de tineri din Republica Moldova au beneficiat de vouchere culturale în valoare de 1000 de lei. Pentru procurarea serviciilor culturale, în special achiziție de carte, bilete la spectacole de teatru, concerte și cinema, au fost cheltuiți în total peste 1 milion de lei”, se arată în comunicat.
Ziua Internațională a Tineretului este sărbătorită, anual, la data de 12 august, din 1999, în urma unei decizii a Adunării Generale a ONU. Potrivit ONU (www.un.org), această reprezintă un prilej de a integra vocile, acţiunile şi iniţiativele tinerilor, precum şi de a sărbători implicarea lor semnificativă, universală şi echitabilă.