Principală  —  Ştiri   —   Ziua informării cu privire la…

Ziua informării cu privire la leucemia mieloidă cronică. Netratată, această boală duce la deces în 2-3 ani

Ziua internaţională a informării cu privire la leucemia mieloidă cronică sau Ziua mondială a LMC 2024 (WCMLD24), marcată pe 22 septembrie, este o zi globală a unităţii, dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la leucemia mieloidă cronică (LMC). Data simbolică, 22/9, reflectă cromozomul Philadelphia, anomalia genetică (translocarea între cromozomii 9 şi 22) care provoacă LMC.

Campania din 2024, având sloganul „Nu lăsaţi niciun pacient în urmă”, este parte integrantă a tot ceea ce reprezintă şi îşi propune să realizeze Ziua mondială a LMC. Ea reflectă nevoia de colaborare transfrontalieră, a sistemelor de sănătate şi între comunităţi pentru a depăşi barierele care împiedică îmbunătăţirea diagnosticării precoce, accesul la cele mai recente tratamente şi abordarea nevoilor specifice ale fiecărui pacient, astfel încât toţi cei care trăiesc cu LMC să aibă şanse egale de a duce o viaţă sănătoasă şi împlinită, se menţionează pe www.worldcmlday.org/.

LMC este o afecţiune care schimbă viaţa oricărui pacient, iar accesul la diagnosticare, tratament şi îngrijire eficiente poate face diferenţa între prosperare şi lupta cu boala. Campania de Ziua Mondială a LMC din 2024 pune în lumină disparităţile care încă există în accesul la îngrijirea LMC. Pentru multe persoane şi comunităţi din întreaga lume, obstacole precum diagnosticarea tardivă, tratamentul inadecvat şi sprijinul limitat rămân provocări semnificative.

În R. Moldova, morbiditatea de LMC se cifrează la 0,6 cazuri la 100 000 de populaţie. Morbiditatea de leucemie mieloidă cronică creşte cu vârsta. Netratată, această boală duce la deces în 2-3 ani.