Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Ziarul de Gardă - lider…

Ziarul de Gardă – lider în topul celor mai credibile instituții media online din R. Moldova. Totalurile Media Radar, anunțate în septembrie 2024

ZdG angajare citiți joi ziarul de gardă

Ziarul de Gardă a preluat poziția de lider în topul instituțiilor media online cu cel mai înalt grad de credibilitate din R. Moldova. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a actualizat gradul de credibilitate a 40 de portaluri de știri pe platforma Media Radar. Monitorizarea a constat în evaluarea portalurilor, dar și a știrilor pe care le publică conform unui set de criterii și s-a desfășurat în prima jumătate a lunii septembrie 2024.

Potrivit Mediacritica, portalurile au fost evaluate în baza mai multor criterii, conform metodologiei de monitorizare: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea pentru a naviga pe site.

Cele 40 de site-uri de știri monitorizate de experții-evaluatori ai CJI sunt: Zdg.md, Tv8.md, Ipn.md, Moldova1.md, Democracy.md, Realitatea.md, Newsmaker.md, Evedomosti.md, Breakingnews.md, Stiri.md, Ziua.md, Ziarulnational.md, Zugo.md, Jurnal.md, Ziar.md, Omniapres.md, Info1.md, Voceabasarabiei.md, Sinteza.org, Canal5.md, Md.kp.media, Noi.md, Grt.md, Gagauzinfo.md, Nokta.md, Deschide.md, Protv.md, Telegraph.md, Paranteze.md, N4.md.Unimedia.info, Agora.md, Tribuna.md, Nordnews.md, Infotag.md, Radiochisinau.md, Tvn.md, Esp.md, Oficial.md și Nordinfo.md.

În urma acestei runde de evaluare a platformelor informaționale, portalul Zdg.md a preluat poziția de lider în topul instituțiilor media online cu cele mai înalte grade de credibilitate. Site-ul este urmat de Newsmaker.md, Agora.md, Nokta.md, Tv8.md, Moldova1.md, Infotag.md, Realitatea.md, Esp.md, Ipn.md.

Foto: Media Radar

„Noua rundă de monitorizare relevă o scădere a calității știrilor în cazul mai multor site-uri. Putem face această constatare după ce echipa CJI a analizat aproximativ 2.000 de știri. Deși există numeroase platforme care pretind că ne informează, conținutul de pe multe dintre platformele monitorizate este adesea similar. Acest lucru se explică prin preluarea masivă a comunicatelor de presă emise de autorități sau partide politice. Un alt fenomen observat în această rundă este lustruirea imaginii mai multor politicieni care și-au arătat intenția de a se implica în alegerile din această toamnă, semn că, neoficial, campania electorală a început mult mai devreme decât data anunțată de Comisia Electorală Centrală, 20 septembrie 2024”, a explicat Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI.

Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate.

Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta.

Din octombrie 2020, Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova monitorizează la fiecare jumătate de an zeci de portaluri informaționale din Republica Moldova, analizând inclusiv calitatea știrilor pe care le publică.