Zero venituri salariale vs. 372 de mii de lei obținuți din donații. Cine este președintele de partid care trăiește din donații primite de la bunici, verișori sau părinți?
Zero venituri salariale, 411 lei obținuți dintr-un depozit bancar, peste 36 de mii de lei obținuți de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) și 372 de mii de lei obținuți din donații. Acestea sunt veniturile pe care le indică în 2023 familia președintelui partidului „Victorie”, Vadim Grozavu, în declarația de avere și interese personale pe care a depus-o la o săptămână după ce, alături de liderii tuturor partidelor afiliate ex-deputatului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a constituit blocul „Victorie”.
La scurt timp de la aprobarea proiectului de modificare a Legii privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede că președinții, vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice sunt obligați să depună declarații anuale, mai mulți lideri de partide și-au declarat averea.
La 27 aprilie, Vadim Grozavu, președintele partidului „Victorie”, despre care ZdG a scris, la scurt timp de la formare, că este afiliat lui Ilan Șor, ex-deputatul care se ascunde de justiție fie în Israel, fie în Federația Rusă, după ce a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a depus declarația de avere și interese personale pentru anul 2023.
Familia Grozavu, fără venituri salariale
La secțiunea „venitul obținut la locul de muncă de bază”, Grozavu nu indică niciun leu. Familia Grozavu însă a obținut de la CNAS peste 36 de mii de lei sub formă de indemnizație pentru întreținerea copilului și 411 lei dintr-un depozit bancar.
Donații financiare de la părinți, bunici, frați și verișori
La secțiunea „venitul obținut din donații și moșteniri” însă, situația este complet diferită. Familia Grozavu s-a bucurat deșapte donații de la părinți, bunici, frați și verișori, în valoare totală de circa 372 de mii de lei.
Părinții lui Vadim Grozavu i-au donat, în 2023, 160 de mii de lei. Verișoarele liderului partidului „Victorie” au fost și ele generoase, oferindu-i 300 de mii de ruble, echivalentul a 57 de mii de lei, și respectiv 200 de mii de ruble, echivalentul a 38 de mii de lei.
Socrii lui Vadim Grozavu au donat familiei acestuia, în 2023, cinci mii de lei. O sumă mai generoasă familia Grozavu a primit sub formă de donație de la bunica soției, 32 de mii de lei. Alte 50 de mii de lei și respectiv 30 de mii de lei, familia Grozavu le-a obținut de la sora și fratele soției lui Vadim Grozavu.
Familia Grozavu deține 12 automobile și remorci, trei achiziționate în 2023
Familia Grozavu deține 12 automobile de diferite mărci, cumpărate în intervalul 2008-2023.
În 2023, Grozavu a achiziționat trei din totalul automobilelor și remorcile pe care le are în posesie, este vorba despre un Mercedes, fabricat în 2009, pentru care Grozavu ar fi scos din buzunar 50 de mii de lei, o remorcă de model Pong Ratz Lat-K, pentru care a plătit 12 mii de lei, dar și o mașină Hyundai Santa, fabricată în 2002, pentru care a plătit 40 de mii de lei.
Casă de 90 de m.p., donată familiei Grozavu în 2023
Tot în 2023, familia Grozavu a primit mai multe donații imobile. Printre acestea, se numără o casă de 90 de m.p., care ar valora peste 33 de mii de lei, un garaj de 23 de m.p., care ar costa 6000 de lei, dar și alte trei bunuri imobile: un bun de 7,4 m.p., care ar valora pe piață 2000 de lei, un alt bun de 9,7 m.p., care ar valori 4000 de lei, și unul de 9,17 m.p., valoarea căruia ar fi tot de 4000 de lei.
Familia Grozavu mai deține din 2022 o casă de locuit de peste 83 de m.p., care valorează circa 108 mii de lei, obținută tot printr-o donație, dar și un garaj de 35 de m.p., valoare căruia se ridică la 35 de mii de lei, obținut în același mod – donație.
Vadim Grozavu by Ziarul de Gardă
Marionetele lui Șor și-au arătat fața pe o scenă din Moscova. Cine sunt oamenii din Blocul „Victorie”, care dorește „prietenie, colaborare, parteneriat cu Federația Rusă”
Grozavu‘ lui Șor și partidul „Victorie”
La sfârșitul anului 2023, formațiunea „Victorie” a completat lista partidelor politice din R. Moldova. ZdG scria că noul proiect politic este condus de o persoană necunoscută, care anterior nu a fost implicată în activități politice.
ZdG a constatat la scurt timp după apariția formațiunii că Partidul „Victorie” împarte același statut, formulat identic, dar și aceeași orientare politică, cu alte două formațiuni coordonate de ex-deputatul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” – partidul „Șor”, declarat neconstituțional și radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice și partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (FASM), care a fost folosit drept partid de rezervă în cadrul alegerilor locale din 2023.
Vadim Grozavu a devenit conducător al formațiunii, fiind necunoscut opiniei publice sau mediului politic, anterior neimplicându-se în domeniul politic. Acesta spune însă că ideea de a crea un partid i-ar fi venit acum zece ani.
Grozavu administrează două firme, una inactivă, iar alta – „Tehmaster Pro”, are drept activitate de bază comercializarea mobilei și a electrocasnicelor.
Contactat anterior de ZdG, Grozavu a refuzat să ofere mai multe detalii despre partidul nou-creat și a negat orice afiliere cu Ilan Șor:
ZdG: Cine mai face parte din grupul de inițiativă?
Vadim Grozavu: Oameni simpli, nu boieri, dar oameni simpli.
ZdG: Puteți să ne dați nume?
Vadim Grozavu: Asta nu pot comenta.
ZdG: Dar ce intenționați să faceți, ce planuri aveți?
Vadim Grozavu: Asta nu pot comenta la moment, vedem cu timpul.
ZdG: Planificați o colaborare cu alte partide?
Vadim Grozavu: La moment, nu.