Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Zelenski ordonă epurarea gărzii de…

Zelenski ordonă epurarea gărzii de stat după presupuse comploturi de asasinat

Foto: Președinția Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut noului șef al serviciului de pază de stat din Ucraina să concedieze persoanele care îl discreditează, după ce doi dintre ofițerii săi au fost acuzați de comploturi pentru asasinarea unor înalți oficiali, notează The Guardian.

Serviciul de securitate de stat al Ucrainei (SBU) a declarat luna trecută că a prins doi colonei din serviciul de gardă că ar fi cooperat cu Rusia pentru a pune la cale asasinarea lui Zelenski și a altor oficiali, inclusiv a șefului serviciului de informații militare Kyrylo Budanov. Serviciul de pază asigură securitatea pentru diverși oficiali guvernamentali.

Asasinarea lui Zelenski a fost concepută ca un „cadou” pentru Vladimir Putin, care a fost inaugurat la Kremlin luna trecută pentru al cincilea mandat, a declarat SBU.

Prezentându-l luni pe colonelul Oleksiy Morozov personalului, Zelenski a spus că principalul său obiectiv a fost să se asigure că doar cei care își văd viitorul legat de Ucraina se alătură agenției.

„Și, bineînțeles, agenția trebuie să fie curățată de oricine alege să nu fie Ucraina pentru sine sau discreditează serviciul de pază de stat”, a accentuat șeful statului ucrainean.

Zelenski l-a demis pe predecesorul lui Morozov, Serhii Rud, în luna mai, la două zile după ce SBU a reținut angajați ai agenției care, potrivit acestuia, lucrau pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și scurgeau informații clasificate.