Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Zece școli din R. Moldova…

Zece școli din R. Moldova se vor închide începând cu 1 septembrie, iar alte 13 vor fi reorganizate prin fuziune sau absorbție. Dan Perciun: „Vorbim de instituții extrem de mici, unde deficitul de cadre si infrastructură afectează calitatea procesului educațional”

Zece instituții de învățământ din Republica Moldova nu își vor mai deschide ușile pentru elevi la 1 septembrie. Alte 13 școli din raioanele Briceni, Căușeni și Ialoveni vor fi reorganizate prin fuziune sau absorbție, conform deciziilor consiliilor raionale. Cinci din cele 10 instituții închise sunt din raionul Sîngerei. Este vorba despre trei gimnazii: „Mihai Dolgan” din Copăceni, „Țîplești” din Alexăndreni, „Cozești” din Grigorăuca, și două școli primare-grădiniță: „Bobletici” din Coșcodeni, „Alexeuca” din Cotiujenii Mici, arată datele Ministerului Educației, furnizate la solicitarea Teleradio-Moldova.

În raionul Soroca, trei instituții de învățământ vor fi închise: școala primară din Parcani, școala primară din Ocolina și subunitatea Țepilova a Liceului Teoretic „Ion Creangă”. Iar în raionul Florești, vor fi lichidate școala primară din Dumitreni și școala primară din Cenușa.

Ziarul de Gardă a solicitat un răspuns din partea ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, referitor la motivul închiderii instituțiilor cu pricina.

Ministrul Perciun a declarat că de regulă aceste instituții de învățământ sunt „extrem de mici”, unde calitatea studiilor este mai slabă și unde consilierii locali au considerat că este oportun să le ofere elevilor transport și să îi reîncadreze într-o instituție de învățământ din apropiere.

„Situația diferă de la caz la caz, dar regula generală este că vorbim despre instituții care nici măcar nu au putut să fie reorganizate în școli primare sau grădinițe; unde infrastructura și deficitul de cadre didactice era de așa natură încât afecta calitatea procesului educațional”, explică Dan Perciun.

La începutul lunii iulie, Guvernul anunța despre sporirea accesului tuturor copiilor la studii de calitate, drept urmate votând o lege prin care fiecare elev care va fi transferat dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare va beneficia de o alocație lunară, în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani.

Dan Perciun a menționat pentru ZdG că instituțiile care au fost transformate în filiale nu beneficiază de alocația respectivă.

„Nu neapărat toate instituțiile care au fost închise au mai puțin de 50 de elevi. Dacă instituția avea mai puțin de 50 de elevi, respectiv acei elevi sunt eligibili ca beneficiari de alocații, dacă nu – nu. Așa a fost hotărârea de Guvern și ea nu s-a schimbat”, susține ministrul.

Potrivit Guvernului, proiectul votat garantează accesul elevilor din școlile mici la studii de calitate, motivându-i pe părinții acestora să-i transfere în instituții cu un număr mai mare de copii, în care vor avea parte de mai multe beneficii.

„Este vorba despre opțiuni educaționale și activități extrașcolare mai variate, precum și acces la cabinete cu echipament modern și laboratoare bine dotate”, se arată între-un comunicat.

În prezent, în R. Moldova sunt 102 instituții de învățământ primar și secundar general, cu un număr de elevi de până la 50.