Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   ZdG, lider în topul instituțiilor…

ZdG, lider în topul instituțiilor media online la capitolul credibilitate

Foto: ZdG

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a efectuat o nouă evaluare a platformelor informaționale din spațiul mediatic din R. Moldova. În urma monitorizării, ZdG a preluat poziția de lider la capitolul credibilitate.

În total, au fost monitorizate știrile a 40 de portaluri media din țară.

Sursa: mediacritica.md

Monitorizarea, care s-a desfășurat în prima jumătate a lunii septembrie 2024, a constat în evaluarea portalurilor, dar și a știrilor pe care le publică aceste platforme conform unui set de criterii, conform metodologiei de monitorizare: disponibilitatea datelor de identificare; declarația privind politică editorială; norme profesionale asumate public, cum ar fi Codul deontologic al jurnalistului din R. Moldova; calitatea produselor mediatice; accesibilitatea pentru a naviga pe site.

„Punctajul maxim pe care îl poate acumula un portal constituie 56 de puncte. Instituțiile media care au acumulat între 46 și 56 de puncte au fost declarate surse media de încredere pentru utilizatori. Cele care au obținut între 36 și 45,9 puncte întrunesc o mare parte din criteriile de credibilitate. Dacă portalul a obținut între 26 și 35,9 puncte, acesta întrunește o parte din criteriile de credibilitate, iar utilizatorii lui trebuie să dea dovadă de precauție. Dacă a acumulat între 16 și 25,9 puncte, site-ul întrunește prea puține din criteriile de credibilitate. În sfârșit, dacă instituția media a obținut mai puțin de 16 puncte, utilizatorii nu pot avea încredere în aceasta”, explică cei de la Mediacritica.

Din octombrie 2020, Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova monitorizează la fiecare jumătate de an zeci de portaluri informaționale din Republica Moldova, analizând inclusiv calitatea știrilor pe care le publică. Utilizatorii pot accesa platforma Media Radar pentru a se orienta mai ușor în peisajul extins al știrilor online și pentru a identifica sursele de încredere din presă.