Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   WP: Biden pregătește „o lovitură…

WP: Biden pregătește „o lovitură de adio pentru tezaurul de război al lui Putin”, care ar pune Ucraina în „cea mai bună poziție posibilă”

Foto: AP

Președintele american Joe Biden ia în considerare impunerea de noi sancțiuni asupra sectorului energetic al Rusiei în ultimele săptămâni ale mandatului său prezidențial, a relatat The Washington Post pe 24 decembrie, citând patru surse. Publicația a calificat posibilele sancțiuni drept „lovitura de adio a lui Biden pentru tezaurul de război al lui Putin”, scrie Meduza.

Potrivit surselor, noile măsuri ar putea viza așa-numita flotă fantomă a Rusiei – nave internaționale care transportă petrol rusesc pentru a eluda sancțiunile. În plus, restricțiile se pot aplica exportatorilor de petrol rusesc care nu au fost anterior supuși sancțiunilor. De asemenea, potrivit interlocutorilor WP, este luată în considerare posibilitatea revocării licențelor care permit băncilor să proceseze plăți pentru resursele energetice rusești.

Sursele au declarat că impunerea de sancțiuni ar oferi echipei președintelui ales al SUA, Donald Trump, mai multă influență asupra președintelui rus, Vladimir Putin, în negocierile pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina. Un înalt oficial american a declarat că măsurile ar pune Ucraina în „cea mai bună poziție posibilă” pentru a se apăra și a negocia pacea în condiții „echitabile”.

Bloomberg a fost prima instituție mass-media care a raportat, la 11 decembrie, că Statele Unite iau în considerare sancțiuni împotriva comerțului cu petrol rusesc.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse în februarie 2022, autoritățile americane au impus sancțiuni băncilor, apărării, întreprinderilor industriale și altor companii rusești. În același timp, sectorul energetic rusesc a fost afectat doar parțial. Încă de la începutul războiului, notează The Washington Post, administrația Joe Biden s-a ferit să aibă un impact serios asupra exporturilor energetice rusești, presupunând că acest lucru ar duce la o creștere puternică a prețului petrolului și, în consecință, la o creștere a prețului benzinei în SUA. Ziarul notează că, chiar înainte de a părăsi Casa Albă, Biden ar putea să nu dorească să crească prețul benzinei pentru a preda succesorului său o economie puternică.

Vânzările de petrol și gaze reprezintă între o treime și jumătate din toate veniturile bugetare ale Rusiei, notează The Washington Post. În 2023, Rusia va câștiga aproximativ 100 de miliarde de dolari din vânzările de energie, a declarat corporația americană S&P Global într-un raport din ianuarie 2024.

Ca parte a celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, anunțat la 16 decembrie, UE a impus restricții companiilor maritime legate de flota fantomă a Rusiei, precum și 52 de petroliere din țări terțe care transportă petrol rusesc.