Tiraspolul a refuzat 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Explicațiile unui expert despre reluarea livrării gazelor în regiunea transnistreană
Tiraspolul a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, în schimb „a acceptat un împrumut mascat din Rusia, intermediat prin firme din Dubai și Ungaria, sub un contract netransparent”. Totuși, „Chișinăul avea trei opțiuni” în această situație, este opinia expertului WatchDog.md, Andrei Curăraru.
Luni, 10 februarie, în ziua în care se încheie ajutorul de 20 de milioane de euro oferit de UE, regiunea transnistreană a refuzat noua oferta de 60 de milioane de euro. Așa-zisul lider din regiune, Vadim Krasnoselski a transmis că regiunea urmează să fie alimentată cu gaze „datorită unui credit și sprijinului funcțional din partea Rusiei”.
„Tiraspolul a refuzat 60 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Un ajutor nerambursabil, bani reali, fără datorii, fără condiții imposibile. În schimb, s-a acceptat un împrumut mascat din Rusia, intermediat prin firme din Dubai și Ungaria, sub un contract netransparent.
Chișinăul avea trei opțiuni.
Prima – să insiste pe planul european. Regiunea transnistreană primea bani reali, dar trebuia să accepte regulile pieței și să înceapă să plătească prețul corect pentru energie. Refuzul era previzibil. Acceptarea ajutorului UE ar fi însemnat reducerea dependenței de Rusia, iar Kremlinul nu putea permite asta.A doua – impunerea unor condiționalități economice și politice. Dacă gazul trecea anterior prin Moldovagaz, acum livrările merg direct către regimul separatist, ceea ce reprezintă un sprijin economic direct pentru administrația de la Tiraspol. Prima variantă propusă de Tiraspol, printr-o firmă locală, ar fi presupus plata TVA-ului, dar acum nu este clar dacă în afară de costurile de tranzit se plătește ceva. Dacă R. Moldova ar fi impus o taxă de 10-15% pe tranzit, ar fi încasat între 60 și 90 de milioane de dolari pe an. Acești bani ar fi putut finanța un centru de balansare energetică pentru a elimina complet dependența malului drept de centrala de la Cuciurgan. Trebuie să fie clar pentru toți la moment, Tiraspolul are manivela pentru a ne lipsi de majoritatea electricității de import. Și Guvernul a început abia lucrul asupra limitării acestui șantaj.
A treia opțiune – cea aleasă – acceptarea tranzitului fără o condiționalitate reală. În schimb, câteva concesii simbolice: eliberarea unor deținuți politici, rezolvarea situației liceului din Rîbnița, eliminarea unor puncte de control. Nimic care să schimbe realitatea economică. Nimic care să reducă datoria care se acumulează”, a declarat Andrei Curăraru.
„Acest gaz nu este gratuit”
„Este un împrumut de la Rusia. Potrivit informațiilor din presă, pentru trei luni vorbim de peste 160 de milioane de dolari. Cât pentru un an? Peste 600 de milioane. Cine plătește? Pe termen scurt, Moscova. Pe termen lung, regiunea din stânga Nistrului nu are de unde returna banii. Datoria va rămâne, iar influența Kremlinului va crește. Mai grav este cine intermediază această schemă. MET Gas and Energy Marketing, compania din Ungaria implicată în tranzacție, este cunoscută din rapoartele publice ca o firmă-căpușă folosită de Viktor Orban pentru a extrage bani din sistemul energetic ungar. Acum, același model ajunge în Moldova. Gaz pentru regiunea transnistreană, profit pentru rețelele politice din Budapesta și Moscova” a explicat expertul.
„De ce s-a ales această variantă?”
„E clar că din cauza manivelei de la Cuciurgan, dar și pentru că în ianuarie, populația din regiunea transnistreană a înghețat o lună. Februarie vine cu temperaturi și mai joase. Un nou colaps energetic ar destabiliza întreaga regiune. Chișinăul a decis să evite această criză, chiar cu prețul unor concesii. Dar contextul geopolitic s-a schimbat. Trump este din nou la Casa Albă. Presiunea pentru o înțelegere rapidă în Ucraina crește, iar regiunea ar putea fi parte a negocierii. În loc să își întărească poziția, Moldova semnalează că este gata să accepte regulile impuse de Rusia. Dacă regiunea devine monedă de schimb între Washington și Moscova, cine va negocia pentru Chișinău? Cât timp va mai continua acest model? Dacă Rusia împrumută regiunii transnistrene cu peste 160 de milioane de dolari pentru trei luni, cât va ajunge datoria? Dacă Moldova ar fi taxat acest tranzit, cât ar fi încasat? Și dacă acest model continuă, cine va suporta consecințele economice și politice pe termen lung?
Este acest gaz suficient pentru a reporni economia regiunii sau va menține doar un statu-quo fragil, fără soluții pe termen lung – Întrebarea rămâne deschisă”, a specificat Andrei Curăraru.
Moldovagaz ar urma să vândă 2 milioane de metri cubi de gaze către Tiraspoltransgaz și să împrumute alte 3 milioane de m3. Decizia a fost luată luni, 10 februarie, de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care a aprobat o derogare de la legislația care prevedea că Moldovagaz poate livra regiunii transnistrene doar gaze achiziționate de la Gazprom.
Conform prim-ministrului Dorin Recean, stânga Nistrului ar urma primească gaze naturale de la „un trader european” abia din 13 februarie. Astfel, pentru 11 și 12 februarie, Chișinăul va fi cel care va livra gaze regiunii, o parte pentru care ar urma să primească bani și o altă parte care vine în plus la primele 3 milioane de metri cubi oferiți împrumut la sfârșit de ianuarie.
Stânga Nistrului ar urma să primească zilnic câte 3 milioane de metri cubi de gaze, în următoarele 16 zile.