Principală  —  Ediţia PRINT  —  Falsuri media   —   WatchDog/ „Crește impactul campaniilor de…

WatchDog „Crește impactul campaniilor de dezinformare și influențare a opiniei publice în R. Moldova”. Cetățenii consideră că țara se îndreaptă în direcția greșită

Foto simbol, sursă: Global Voices România

Copenhagen Business School (CBS) Research a realizat un sondaj la comanda Comunității „WatchDog.MD” în care indică menținerea unui numărului de respondenților care consideră că R. Moldova se îndreaptă în direcție corectă. Potrivit sondajului, 41% din cetățeni au declarat acest lucru în luna august, față de 41,1% în aprilie 2024. Totodată, „WatchDog.MD” scrie că a crescut numărul celor care consideră că R. Moldova se îndreaptă în direcție greșită – 46% în luna august, față de 45% în aprilie 2024.

Potrivit „WatchDog.MD”, în cadrul sondajului, respondenții au fost rugați să se pronunțe despre opțiunile de politică externă a R. Moldova.

La întrebarea „dacă ar susține aderarea R. Moldova la Uniunea Economică Euroasiatică” – 33,7% au declarat că ar vota pentru.

„WatchDog.MD” atestă o scădere față de 34,8% în sondajul din luna aprilie curent. A crescut cu „peste 2 puncte procentuale numărul oponenților aderării la această structură controlată de Federația Rusă – 45,9% în august față de 43,7% în aprilie.

Măsurarea multianuală, însă, sondajul arată că numărul celor care consideră că țara se mișcă într-o direcție greșită este cel mai mic din ultimii 9 ani.

La întrebarea dacă ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Euroasiatică, 52,6% au ales UE și 28,1% au ales Uniunea Euroasiatică. În sondajul din aprilie 53,9% au optat pentru UE și 25,3% pentru Uniunea Euroasiatică.

A scăzut numărul susținătorilor aderării R. Moldova la NATO – de la 34% în aprilie la 29,5% în august.

Conform sondajului, numărul oponenților acestei idei a crescut invers proporțional de la 47,5% la 53,8%. 38,5% dintre respondenți se pronunță pentru unirea R. Moldova cu România, 49,9% se pronunță împotrivă.

Constatăm un impact în creștere a campaniilor masive de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra evoluției preferințelor geo-politice a populației. Aceste tendințe ar putea influența puternic și rezultatele scrutinelor electorale din toamna acestui an. În mod special, este îngrijorătoare concentrarea eforturilor de propagandă ostilă pe subiectele care vizează aderarea Republicii Moldova la UE și cooperarea cu țările occidentale”, declară reprezentanții „WatchDog.MD”.

Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea „WatchDog.MD” cu suportul Open Society Foundation. Rezultatele și concluziile nu reprezintă poziția donatorului.

*Potrivit „WatchDog.MD” volumul eșantionului, după care a fost efectuat sondajul, este de 1011 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult.