Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vremea rea continuă în toată…

Vremea rea continuă în toată țară. A fost emisă o nouă avertizare meteorologică. Atenționările IGSU 

Imagine simbol. Sursa: GETTY IMAGES

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru ziua de vineri, 14 iunie, averse puternice însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

Avertizarea privind instabilitatea atmosferică a fost emisă cu puțin timp în urmă.

Conform SHS, codul galben ar urma să intre în vigoare pe 14 iunie la ora 08:00 și ar putea dura până la ora 13:00.

„În intervalul menționat pe arii extinse vor fi manifestări de averse puternice însoțite de descărcări electrice (în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15-30 l/m2) și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s”, se spune într-un comunicat al SHS.

Sursa foto: SHS

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atenționează populația să evite situațiile de risc și cele care pun în pericol viața, în contextul în care pe data de 13 iunie 2024, în intervalul de timp ora 11:00 – 22:00, pe arii extinse se prevăd averse puternice însoțite de descărcări electrice, izolat cu grindină.

IGSU vine cu avertizări pentru populație în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.