Principală  —  Ştiri   —   Vox/ Vom avea mai puțină…

Vox Vom avea mai puțină corupție electorală?

Bănuielile că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea fi fraudate sunt un subiect tot mai discutat în societate. Marile temeri sunt legate în special de mituirea alegătorilor. Pentru a evita cazurile de corupție electorală, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care stabilește că pentru dare și luare de mită, alegătorii vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 25 000 și 37 500 de lei. Este vorba despre bani, bunuri sau servicii primite „pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit concurent electoral”. Proiectul, inițiat de un grup de deputați PAS, urmează să fie votat în a doua lectură.


Vom avea mai puțină corupție electorală?

Lilia Zaharia, Transparency International, Directoare Executivă

Pe hârtie aceste descurajări arată bine, dar contează cum va arăta aplicarea lor în practică. Sancționați trebuie toți, indiferent că sunt „donatori” sau „beneficiari”. Este foarte important să se mobilizeze întreaga societate și orice caz de mituire să fie fotografiat, filmat și raportat în instanțe. Iar presa – să mediatizeze aceste cazuri și să le facă publice. Evident, doar cu amenzi nu va fi descurajată practica asta vicioasă a mituirii electorale – „donatorii” vor căuta soluții și instrumente mai subtile de mituire a alegătorilor, însă este totuși un început de a spune „nu” votului cumpărat.

Zoia Jalbă, vicepreședintă a Partidului Reîntregirii Naționale „Acasă”

Dacă la începuturi, instrument al corupției erau „cadourile electorale”, atunci astăzi, obiectul mitei au devenit salariile nesimțite din sfera publică și banii din proiectele donatorilor externi. Cetățeanul s-a obișnuit cu aceste „strategii electorale” și astăzi nici nu mai acceptă o altfel de participare la viața politică. Va duce la stârpirea corupției electorale votarea legii în a doua lectură? Da, ar putea să-i pună în gardă pe alegătorii care votează contra bani, întrucât intervine responsabilitatea juridică. Însă nivelul la care se află justiția noastră „reformată” va reduce dramatic impactul acestei legi. Problemă e mult mai profundă și dacă se va evita includerea în lege a corupției politice – or, aceasta este apanajul puterii, vom avea o lege trunchiată, care nu ne va da efectele scontate.

Alexandru Cozer, jurnalist

În curând se fac trei ani de la alegerile anticipate din Bălți, în urma cărora Marina Tauber a fost exclusă din scrutin pentru mai multe încălcări grave, inclusiv corupere electorală. Și dosarul este și acum în prima instanță. Am avut și toamna trecută alegeri locale, iar atunci, tot la Bălți, volumul corupției electorale a fost semnificativ mai mare. Avem vreo finalitate în acest caz?

Nu cred că noua lege va putea schimba semnificativ situația în acest sens, în condițiile în care să probezi că cineva a luat bani în schimbul votului este extrem de dificil. Sau dacă cineva ia mii sau zeci de mii de lei pe parcursul unui an sau a unui ciclu electoral de la gruparea Șor pentru a participa la așa-zisele proteste sau alte acțiuni în favoarea grupării și în ziua alegerilor merge și votează un candidat al lui Șor, asta poate fi calificat drept mită electorală?

Atâta timp cât instituțiile nu vor funcționa și capii acestor grupări care se ocupă cu coruperea electorală nu vor fi aspru pedepsiți, astfel de legi nu vor schimba semnificativ lucrurile la acest capitol.

Iurie Reniță, diplomat, ex-deputat

În calitate de deputat în precedentul legislativ, am prezentat un proiect de lege similar, dar a fost respins, deoarece majoritatea parlamentară formată din socialiștii lui Dodon, democrații lui Plahotniuc și cei de la Șor a considerat că el ar fi un pericol real pentru numeroasele fundații de „caritate” ale liderilor acestor partide, care corupeau alegătorii prin multiple „donații” și „acte de caritate”, preponderent în scop electoral. Demult era cazul ca actuala guvernare să adopte acest proiect de lege. Consider că suma trebuie majorată de zece ori, mai ales pentru cei care dau banii – partidele politice. Totodată, trebuie expres de stabilit că orice partid politic implicat în acte de corupere a alegătorilor să fie exclus din competiția electorală, iar în funcție de gravitatea cazului, să fie chiar radiat din lista partidelor politice. E important, după mine, ca acest proiect să fie corelat cu multe alte legi din domeniile politic, financiar și bancar, altfel acesta nu va stăvili influxurile bănești de milioane de euro pe care Kremlinul le investește în partidele pro-putiniste de la noi.