Principală  —  RECOMANDAT   —   Vox/ Trei mari probleme globale,…

Vox Trei mari probleme globale, care afectează și R. Moldova

În fiecare an, pe 11 iulie, în lume este celebrată Ziua Mondială a Populației, inițiată acum 35 de ani de către Consiliul Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Instituirea acestei zile s-a făcut în intenția de a reflecta asupra provocărilor și oportunităților legate de populația globală: creșterea rapidă a populației, migrația, natalitatea, calitatea vieții etc. și impactul acestora asupra dezvoltării durabile.

Trei mari probleme globale, care afectează și R. Moldova

Valeri Sainsus, demograf

Eu aș pune în prim plan criza reproducerii. Trebuie să stabilizăm reproducerea, ceea ce înseamnă să urmărim ca generațiile care ies din circuit să se reproducă numeric fiecare pe sine însuși. Adică, familiile să aibă minim 2 copii. Posibil chiar să fie schimbate stereotipurile la reproducere, ca fiecare familie să aibă trei copii, pentru că jumătate din familiile din R. Moldova au un singur copil. Iar una din cinci, în genere, nu are copii. Pentru asta ar trebui să oprim exodul. Eu consider că pe măsură ce ne apropiem de UE, emigrarea se va tempera, posibil să avem și o revenire în masă a celor plecați. Problema pe locul doi este îmbătrânirea demografică, care pentru R. Moldova este extrem de accelerată și compromite dezvoltarea economică și cea socială. Și a treia – ar fi depopularea. Numărul populației în spațiul urban nu crește, iar spațiul rural rămâne destul de depopulat. Procesul de urbanizare din Moldova e cel mai redus din Europa: 42% – în spațiul urban și 58% – în cel rural. Înseamnă că spațiul rural nu este industrializat și nu are create locuri de muncă.

Iuliana Cantaragiu, expertă în ecologie

Schimbarea climei eu aș remarca-o drept cea mai mare. Este un proces declanșat, creșterea numărului populației generează implicit sporirea consumului, cu un mare impact asupra resurselor naturale și asupra climei. S-ar cere o campanie națională de informare pentru a îndemna oamenii să consume local și rațional, astfel contribuind fiecare în mod direct la atenuarea schimbărilor climatice. A doua problemă majoră este îmbătrânirea populației. Această problemă pune o presiune mare asupra economiilor naționale și impune măsuri nepopulare, precum creșterea vârstei de pensionare și deschiderea pieței forței de muncă pentru străini. Aceste măsuri ar compensa întrucâtva deficitul forței de muncă, însă nu sunt agreate de localnici și sunt speculate politic. A treia problemă globală, care nu neapărat este privită acum ca și problemă, este digitalizarea. Digitalizarea aduce mai multă transparență, face munca mai eficientă, însă, în același timp, multe locuri de muncă deținute de oameni vor fi înlocuite cu tehnologii informaționale. Și acest lucru poate genera o criză socială profundă. Problema trebuie dezbătută serios în societate.

Ala Tocarciuc, expertă în sănătate

Creșterea populației, considerată una din marile provocări, nu este o problemă majoră în sine. Populația globală a avansatnumeric în rezultatul progresului în medicină și îmbunătățirii calității vieții. Problemele legate de sporul populației ar fi mai degrabă în 1: creșterea neuniformă a populației pe glob. În țări din Asia și Africa avem o creștere mai semnificativă, comparativ cu ceea ce numim noi lume civilizată. 2: creșterea populației pe contul „vârstei a treia”. Rata natalității scade drastic în multe țări. Și în Moldova, la fel. Deci avem mai mulți oameni bătrâni, care deja nu pot munci, dar au nevoie de asistență medicală și socială. 3: migrația, care este în creștere peste tot, inclusiv în R. Moldova. Oamenii fug de sărăcie. Cred că depopularea prin migrație este cea mai mare problemă a R. Moldova. Economiștii zic că o să aducă forță de muncă din Asia. Să aducă, dar ei nu o să nască moldoveni. Problema populației nu este una globală. Fiecare țară are problema ei locală cu populația. Și soluțiile trebuie căutate și aplicate local. Și urbanizarea, și depopularea rurală, și migrația din Moldova – sunt consecințe, determinate de impactul negativ al politicului. Atâta timp, cât cei care fac politică în Moldova nu o să fie conștienți de impactul politicii lor, așa state ca R. Moldova sunt sortite dispariției.