Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ Indemnizații unice și compensarea mai…

Vox Indemnizații unice și compensarea mai multor cheltuieli de întreținere: cât de atractivă este oferta?

Începând cu 1 iulie, Guvernul va acorda o serie de facilități tinerilor specialiști din educație, medicină și cultură, în intenția de a le face mai atractive preocupările și de a combate deficitul de cadre din aceste sfere. Tinerii specialiști vor beneficia de indemnizații unice de la buget și de compensarea mai multor cheltuieli de întreținere. „Hotărârea de Guvern are menirea să încurajeze tinerii specialiști din educație, cultură și sănătate să meargă în satele și orășelele noastre”, a anunțat premierul Dorin Recean.

Guvernul a decis: cât de atractivă este oferta?

Ghenadie Donos, Federația Sindicală a Educației și Cercetării

Sunt și plusuri, sunt și minusuri. Noi, la sindicate, demult am cerut lucrul acesta, doar că nu erau bugetați banii, acuma s-a făcut. Și, în principiu, e bine, numai că am zis și repetăm și acuma că lucrul acesta este un fel de semimăsură. Indemnizațiile nu sunt salariu de bază, iar salariul de bază rămâne undeva sub 90% din media pe economie. Dar, oricum, e un plus.

Minusuri… Minusul de bază e că a fost extins termenul de angajare pentru cadrele debutante – de la 3 la 5 ani și s-ar putea ca mulți dintre specialiștii începători să nu-și dorească din cauza asta să rămână în sistem sau, poate, nici să vină. Asta-i.  

Andrei Coval, primar, Nimoreni/Ialoveni

Nu putem cuprinde necuprinsul. E o decizie binevenită, cred eu, în situația în care nevoia de cadre este în creștere, și cea de cheltuieli – la fel, mai ales în învățământ,  unde tinerii specialiști renunță la profesie fără să fi lucrat o zi în școală. Nu cred că aceste indemnizații vor schimba radical situația în educație sau sănătate, dar un pas înainte va fi. Situația s-ar mai putea stabiliza. O indemnizație anuală de 200 de mii de lei, înmulțit la 5 ani (vorbesc de pedagogi), nu se tăvălește în drum. Cu siguranță, nu toți, dar se vor găsi și dintr-acei care vor vrea să fie în profesie. Nu chiar totul se reduce la ban… Nimorenii noștri sunt un sat mediu, cu 2460 populație, cu un gimnaziu de 150 de  elevi, o grădiniță cu 80 de copii, un colectiv pedagogic de circa 20 de profesori. Și chiar dacă suntem la 15 km de Chișinău, avem și noi o lipsă de cadre la 5 specialități. Nu rămân neacoperite, dar ne-am dori să le avem asigurate integral cu cadre. Aceeași situație o avem și la sănătate: căutăm de mai mulți ani un medic pentru sat și nu reușim. Așteptăm să vedem ce reacții va provoca decizia.

Dumitru Trifan, Direcția Cultură și Turism Călărași

Părerea mea e că această decizie își va avea și efectele ei pozitive, dar nu va rezolva  problema stabilizării cadrelor. Și nu neapărat din cauza guvernului. Vă spun și de ce. Discutam zilele trecute, după apariția deciziei, cu o tânără familie, ea din Călărași, el din Ungheni, care locuiesc la Chișinău. Am încercat să-i conving să revină acasă, le-am promis chiar și o locuință socială. Nu i-am putut convinge. Au refuzat.

Să zic că la Călărași, în cultură, am avea mari probleme cu cadrele – nu. Recent a fost suspendată activitatea Colegiului Pedagogic și foștii angajați de acolo au trecut să muncească în instituțiile noastre de cultură. Dar am vrut să văd ce zace într-înșii. Și am înțeles că la vârsta lor, confortul contează cel mai mult. Ei vor să fie orășeni, cu altfel de condiții de viață.  

Olga Hâțu, Centrul de Sănătate Cantemir

Indemnizațiile, compensațiile sunt oferte în beneficiul tinerilor specialiști, dar și a satelor noastre, unde deficitul de cadre este destul de mare. La Cantemir, în sănătate, el e la nivel de 68%. Decizia guvernului nu va rezolva totalmente problema, dar va fi un pas înainte pentru ocuparea vacansiilor în localitățile rurale. De ce nu merg medicii la sate? Că asta este esența deciziei de guvern. Vă spun. Cei de la medicină, care au învățat 6 ani, plus 3 ani de rezidențiat și care au văzut care sunt facilitățile unui oraș, cu grădinițe, școli într-ales, transport, deci, cu condiții de viață, ei, când termină studiile, sunt cu familii și vor condiții pentru familiile lor – grădiniță, școală bună și nu e simplu deloc să meargă într-o localitate care s-ar putea să nu aibă nici măcar școală primară. E foarte complicat. Care ar fi soluția? Pentru așa situații trebuie să existe o salarizare diferențiată, altfel, nu cred că se poate schimba ceva.