Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vox/ Gata cu „pomenile electorale”?

Vox Gata cu „pomenile electorale”?

Amenzi de zeci de mii de lei vor achita alegătorii care vor accepta sau oferi în cadrul campaniei electorale bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse alimentare sau alte foloase (cu excepția materialelor și obiectelor de agitație electorală), pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Parlamentul a votat o serie de modificări la Codul contravențional în vederea înăspririi sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor. Amenzile variază de la 25 de mii până la 37 500 de lei pentru cei care acceptă „pomenile” și până la 57 de mii de lei sau închisoare pentru cei care le oferă.

Gata cu „pomenile electorale”?

Leonid Boaghi, primar de Sireț/Strășeni

Nu, nu cred că aceste practici vor dispărea cu una, cu două. În R. Moldova, corupția electorală a prins rădăcini adânci. Și problema nu vine de la alegătorul de rând, pentru că acesta se mai dă după lege, cât de la marii magnați electorali, care corup electoratul și-l transformă în unealtă de vot. Faptul că s-au înăsprit sancțiunile pe ei nu-i sperie. La banii pe care îi au, ei pot corupe inclusiv instituții întregi de stat, ca acestea să închidă ochii la fărădelegile lor. Spre deosebire de simplul alegător, ei își pot asuma orice risc, pentru că pe ei are cine-i apăra în instanțe. Problema pe care o văd eu e că sancțiunile adoptate de parlament rămân necunoscute de alegător și fac din el o potențială pradă pentru vânătorii de voturi. Această informație trebuie urgent să ajungă la alegători.

Galina Bostan, directoare CAPC

În principiu, se consideră că înăsprind o sancțiune, poți să obții anumite rezultate. Dar acest lucru se poate întâmpla și în cazul „pomenilor electorale” în ipoteza în care legislația va fi efectiv aplicată. Contează cum va fi aplicată legea. În momentul în care este aplicată, lumea află despre ea și ea devine normă… Dacă mă întrebați, vom avea aceste „pomeni” și în aceste alegeri, eu cred că ele vor fi exact ca și în alți ani. Toate partidele politice, într-un fel sau altul, utilizează tertipurile astea incorecte față de alegători. Nimeni nu rezistă. Cum scăpăm de acest fenomen? Soluțiile ar fi ca instituțiile de stat să-și facă cinstit treaba față de toate partidele, față de toți candidații, indiferent că este un candidat al guvernării sau al opoziției. Soluția constă în faptul ca legea să fie aplicată la fel pentru toți.


Mariana Focșa, analistă Promo-LEX

Coruperea alegătorilor este considerată infracțiune încă din 2012, aceasta urmând a fi sancționată în baza art. 1811 din Codul penal. Totuși, în perioada 2016 – mai 2024, potrivit informațiilor Procuraturii Anticorupție, autoritatea ar fi pornit doar 3 cauze penale în baza articolului menționat, dintre care două cauze au fost clasate, iar a treia – expediată conform competenței, nefiind cunoscut vreun răspuns. În consecință, constatăm lipsa rezultatelor pozitive și, respectiv, lipsa sancțiunilor. În același timp, contravenția de corupere pasivă, recent introdusă de Parlament, urmează a fi constatată și examinată de CNA. Procedural, constatarea unei contravenții este mai facilă decât constatarea unei infracțiuni și ar putea dura mai puțin timp. Din acest punct de vedere, existența acestei contravenții și a unei sancțiuni (atât de înalte) are cel puțin rolul de prevenție, pentru ca alegătorii să nu fie tentați să accepte mita electorală. În acest sens, considerăm necesară desfășurarea unei ample campanii de educare și informare a cetățenilor privind semnificația coruperii electorale, consecințele acesteia, precum și necesitatea și posibilitatea denunțării cazurilor de corupere. La această etapă, încă nu putem răspunde la întrebarea cât de eficientă a fost amendarea cadrului legal în sensul sancționării faptelor ilicite de corupere.

Ion Negrei, istoric

Sunt salutabile sancțiunile la ceea ce ține de combaterea corupției electorale, dar problema rămâne, corupția în sine se va menține, așa cum se menține ea la toate nivelurile și pe toate planurile, deși luptăm cu ea de când ne-am declarat independența. Noile sancțiuni anticorupție, care sunt destul de severe, o să disciplineze un anumit segment de electorat, dar, în sărăcia noastră generală, fenomenul va persista. Există un bazin electoral care așteaptă pomeni. Depinde cum va fi aplicată legea. Problema cea mare pentru noi e că această corupție electorală e întreținută și de forțe din exterior. Și asta-i periculos pentru noi, aici noi suntem vulnerabili, pentru că nu putem să controlăm situația din afară.