VOX Fără gaz rusesc în stânga Nistrului din 1 ianuarie. Ce ar trebui să facă autoritățile?
Începând cu 1 ianuarie 2025, Rusia, cel mai probabil, nu va livra gaz în stânga Nistrului. 16 decembrie a fost ultima zi când concernul rus „Gazprom” putea rezerva ruta transbalcanică de transport al gazelor prin Turcia, Bulgaria, România, dar nu a făcut-o, în condițiile în care contractul de tranzit prin Ucraina expiră pe 31 decembrie 2024 și el nu a fost prelungit.
Anunțul oficial a fost făcut de către Ministerul Energiei într-un comunicat de presă emis în după-amiaza zilei de marți, 17 decembrie. În lipsa gazelor naturale de la Gazprom, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) nu va putea asigura producția necesară de energie electrică pentru malul drept. Ce trebuie să facă autoritățile R. Moldova în această situație?
Eugen Muravschi, expert Watchdog
În primul rând, prioritatea zero a autorităților trebuie să fie asigurarea cu energie electrică a malului drept. Vedem că deja s-au depus eforturi în acest sens – negocieri cu autoritățile de la București, care și-au exprimat disponibilitatea de a sprijinii Moldova și asta este un lucru încurajator.
În al doilea rând, trebuie să vedem ce necesități vor exista în stânga Nistrului și cum putem să intervenim ca să nu permitem concetățenilor noștri de acolo să cadă într-o criză umanitară. Regimul de la Tiraspol a anunțat că ei au rezerve de combustibil, preponderent cărbune, pentru ca centrala de la Cuciurgan să funcționeze de la 30 până în 50 de zile, pentru a asigura necesitățile doar ale malului stâng. Desigur, câte zile exacte vor fi depinde și de temperaturi, dar trebuie să vedem exact ce necesități vor fi acolo și cum putem noi să-i ajutăm. Cum au spus și autoritățile de la Chișinău, nu ar fi corect ca lumea de pe malul drept să fie dezavantajată, să plătească mai mult decât concetățenii de pe malul stâng.
Nu în ultimul rând, autoritățile de la Chișinău vor trebui să-și asume întreținerea energetică a malului stâng, vor trebui să edifice și un set de condiții politice, pentru că este una să ne ajutăm concetățenii și este alta să aruncăm un colac de salvare a regimului separatist. Noi, în niciun caz, nu trebuie să ajutăm regimul, noi trebuie să ajutăm oamenii.
Dragoș Galbur, președinte al Partidului Național Moldovenesc
În ianuarie, Tiraspolul vă rămâne fără gaz, ceea ce pune în pericol aprovizionarea cu energie electrică de la MGRES a R. Moldova. Ce aș fi făcut dacă eram la putere astăzi? Le făceam o ofertă-ultimatum celor de peste Nistru. Le ofeream gaz gratuit (totodată, le creșteam taxele vamale de import și export, ca să recuperez cheltuielile pentru achiziționarea gazului) pentru tot anul 2025, cu condiția preluării în totalitate a MGRES de la Cuciurgan de către autoritățile constituționale de la Chișinău. Și practic, 50% din problema transnistreană ar fi soluționată odată cu preluarea MGRES.
În sezonul rece 2025-2026, aș fi pus condiția evacuării trupelor ruse în schimbul la gaz și deja și la energie electrică. Și anume Tiraspolul le-ar solicita rușilor să plece doar de dragul ca oligarhul Victor Gușan să-și continue nestingherit afacerile (sunt sigur că e furios acum pe decizia rușilor de a nu mai livra gaz). Transnistria e un SRL care face miliarde doar datorită gazului gratuit și electricității ieftine. Dacă le-ai luat acestea două, ai rezolvat problema.
Irina Tabaranu, jurnalistă, Zona de Securitate
Cred că autoritățile ar trebui să deschidă planul pe care spun că îl au privind reintegrarea țării și să îl urmeze pas cu pas. În absența gazului rusesc, regiunea transnistreană este în colaps atât economic, cât și social, energetic, pentru că ei nu sunt dependenți doar de gazul care vine direct din Federația Rusă, ei sunt dependenți și de energia pe care o produc din acest gaz. 55% din bugetul separatist constă din aceste plăți pe care le facem noi pentru energia electrică.
Deci, încă mai este timp să punem la punct anumite chestiuni logistice ce țin de preluarea controlului asupra regiunii transnistrene. 50 de zile, cât este rezerva de cărbuni în stânga Nistrului, cam asta e perioada în care mai poate guvernul acționa. Dar este complicat să spunem ce trebuie să facă guvernul după 1 ianuarie. Ar trebui să-și asume doar ce este scris în Constituție, că regiunea transnistreană este parte din teritoriul Republicii Moldova și să îi asigure așa cum asigură oricare alt raion și parte a țării. Desigur că fără a avea anumite înțelegeri cu regimul de la Tiraspol – oamenii din stânga Nistrului trebuie să fie cei care să beneficieze de reintegrare, nu cei care au menținut regiunea dată separată de Republica Moldova. Deci, nu este vorba că trebuie să rezolvăm problemele care vor apărea după 1 ianuarie cu reprezentanții regimului, pentru că ei nu reprezintă populația din stânga Nistrului. Ei reprezentă Kremlinul și interesele economice ale holdingului „Sheriff”.
Chiril Moțpan, secretar general al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare
Autoritățile au putut să ia măsuri până acum. Știți cum se întâmplă? Arde casa și baba se piaptănă. Guvernarea are datoria întotdeauna să prevadă dezvoltarea lucrurilor. Criza energetică putea fi evitată în mare parte dacă lucrurile se făceau la timpul lor. Nu știu dacă mai merită să dea cineva sfaturi unei guvernări care nu ia aceste sfaturi în calcul. Până acum, chiar și experții s-au dat cu părerea, au făcut pronosticuri. Au fost ele luate în calcul? Acum sigur că se aleargă, de fapt, în urma trenului, cum se zice la noi. Domnul Recean și echipa trebuiau să caute soluții pentru eventuala sistare a gazelor, pentru că Ucraina s-a pronunțat de zeci de ori la subiectul ăsta. Situația depinde foarte mult și de autoritățile noastre, dar și de populație, să înțeleagă și să se organizeze ca să poată trece cu bine iarna aceasta. Complicat este să găsești oameni de calitate, aceștia să se ocupe la serios de problemele cu care se confruntă țara, până la urmă fiind chemați să lucreze pentru cetățeni.