Vox Diaspora vs Referendumul pro-UE
După ce președinta Maia Sandu a propus organizarea unui referendum pro-european în ziua alegerilor prezidențiale, la care actuala șefă a statului a anunțat că va candida pentru un nou mandat, opiniile în societate s-au împărțit între pro și contra unui astfel de referendum. Între timp, șefa statului a convocat la consultări reprezentanți ai diferitor profesii, dar și membri ai societății civile. ZdG a încercat să afle opiniile reprezentanților diasporei la acest subiect.
Ce cred membrii diasporei despre un posibil referendum în problema aderării R. Moldova la UE?
Elena Chioibaș, actriță, Irlanda
Din punctul meu de vedere, absolut subiectiv, referendumul în ziua alegerilor prezidențiale este binevenit. Nu poate nimeni influența votul meu și nu înțeleg revolta unora. Nu văd care e diferența dacă în același subiect votăm azi ori mâine, desigur dacă oponenții nu urmăresc vreun gând meschin. S-ar putea face și cu ceva timp mai devreme, dar nicidecum după prezidențiale, dar de ce să irosim bani publici?! Una sau mai multe secții de votare în diasporă presupun o muncă titanică a misiunilor diplomatice, a membrilor consiliului coordonator, a voluntarilor implicați în organizare, chirie săli, demers către autoritățile locale și obținerea permisiunii… Nu este la fel ca în țară, aici nu pui mâna pe telefon, dai ordin primarului si gata, „te-ai scos”. Pentru noi, cei din diasporă, din punct de vedere tehnic, luând în considerare că deplasarea până la o secție de votare ne ia adesea mult timp, dar și presupune extra cheltuieli, este perfect.
Valentina Cușnir, ex-deputată, Italia
Eu nu aș putea să zic în numele întregii diaspore, dar, în calitate de exponent al acesteia, pot spune că nu este nevoie de respectivul referendum după ce deja avem statut de candidat în UE și au început negocierile de aderare. Ar fi fost necesar să fim întrebați înainte de luarea acestor importante decizii. Diaspora și-a spus demult cuvântul că vrea să-și vadă așchia de stat în UE. Doar că în diasporă se află floarea societății, care vede atingerea acestui scop doar prin Reîntregirea Țării. Inițierea referendumului este percepută de către cei din diasporă drept o barieră de a ajunge în UE, or, ceea ce ni se propune, este de a da vrabia din mână pe cioara din par. S-ar putea ca diaspora să nu participe la referendum, și astfel, nici la votarea pentru președinte. Să nu ne încerce răbdarea!
Violeta Gașițoi, avocată, SUA
Eu tare îmi doresc aderarea la UE, doar că eu sunt realistă în acest sens. Pe de o parte, nu văd nimic rău în referendum, pe de altă parte, este îngrijorător că în R. Moldova populația este divizată, slab informată, deseori chiar manipulată și nimeni nu știe care ar putea fi rezultatul. Iar dacă rezultatul nu va fi cel dorit, ce facem, ne oprim? Cum rămâne cu promisiunile prin care ni s-a promis mereu că integrarea Europeană este ceea ce votăm? Actuala guvernare și-a luat votul majoritar anume pentru promisiunile de aderare la UE făcute cetățenilor. E un subiect foarte sensibil și aici nu e vorba despre referendum, ci despre faptul că suntem un popor divizat, prost informat. Noi ar mai trebui să înțelegem că pentru a fi acceptați în UE trebuie să facem „curățenie” acasă. Nu ne va primi nimeni dacă nu vom avea instituții stabile, care pot garanta democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului și protecția minorităților. La acest capitol stăm slab de tot. O altă condiție ar fi să avem o economie de piață funcțională. Trebuie să demonstrăm că avem capacitatea de a pune în aplicare legislația UE în R. Moldova, aderând la obiectivele Uniunii. Nu referendumul, ci acestea sunt problemele asupra cărora ar trebui să ne focusăm. Referendumul nu este obligatoriu. Statul îl poate organiza la dorință. Actuala putere deține toate pârghiile ca să continue integrarea în UE, doar că drumul e prea lung. Să nu uităm și de conflictul transnistrean, nerezolvat încă. Avem mai multe probleme până ca cineva să ne accepte în UE și acest subiect nu ține de referendum. Să luăm sistemul judecătoresc. Dacă credeți că lucrurile stau mai bine la acest capitol, vă veți dezamăgi făcând un sondaj de opinie. La subiectul discriminare și lipsa de acces la justiție pentru persoanele vulnerabile stăm slab de tot. Aici sunt necesare investiții, ar trebui întreprinse schimbări eficiente ca să fim acceptați în UE. Dacă tare se dorește, un referendum ar trebui organizat doar după ce toți cetățenii vor fi informați corect și vor înțelege exact beneficiile aderării.
Mariana Plămădeală, manager în economie, Marea Britanie
Un referendum privind aderarea la UE poate fi catalogat chiar mai important decât alegerile prezidențiale, deoarece mizează pe opțiunea democratică a cetățenilor pentru viitorul european. Indiferent cine va fi președinte în următorii ani, rezultatul referendumului va determina acțiunile practice legate de viitorul R. Moldova în UE. Organizarea referendumului separat de prezidențiale ar putea face ca subiectul aderării la UE să fie tratat cu mai multă atenție, oferind cetățenilor posibilitatea de a se concentra exclusiv pe această problemă, deși ar putea genera costuri suplimentare și o mobilizare mai mică a votanților. Și de această dată, sunt sigură, rata participării va fi mare datorită diasporei. Organizarea referendumului concomitent cu alegerile prezidențiale ar putea spori participarea și interesul cetățenilor față de procesul democratic, tema aderării la UE fiind în centrul atenției. Riscul ar fi ca suprapunerea să dilueze mesajele și atenția acordată referendumului în favoarea prezidențialelor, deși Maia Sandu va miza mult pe acest referendum în campania prezidențială. În cele din urmă, decizia ar trebui luată în funcție de contextul specific și de obiectivele strategice ale persoanelor care organizează referendumul, în urma consultărilor publice.