Principală  —  RECOMANDAT   —   Vox/ De ce persoane anonime,…

Vox De ce persoane anonime, care nu au șanse să învingă în viitorul scrutin, vor să devină șef de stat?

Numărul candidaților care aspiră la funcția de șef al statului R. Moldova în cadrul  alegerilor prezidențiale care vor avea loc în 20 octombrie 2024 crește de la o zi la alta. Proporțional, crește și numărul alegătorilor care se întreabă: 

De ce persoane anonime, care nu au șanse să învingă în viitorul scrutin, vor să devină șef de stat?

Mihail Sirkeli, jurnalist Nokta

Cei care se implică în scrutin fără vreo perspectivă spun că așa ceva e normal să se întâmple într-o democrație. Într-un fel, ei mimează jocurile democratice, dar, în realitate, în apropiatul scrutin prezidențial, miza pe putere a mai multor forțe politice este foarte mare. Chiar și cei care nu au deloc șanse să învingă se aventurează și fac acest lucru din diverse motive. Unii sunt mânați de anumite forțe să se implice, alții fac acest lucru pentru bani. Până la urmă, un număr mare de candidați, mimând democrația, vor participa la scrutin,  executând politica Kremlinului și promovând, în exclusivitate, mesaje împotriva Maiei Sandu. Se face uz de strategia potrivit căreia participarea unui număr mai mare de candidați ar însemna o voce mai puternică îndreptată împotriva candidatei pro-europene, Maia Sandu. Dacă ar fi mai puțini, gândesc ei, vocea lor comună ar fi mai puțin vocală. Cât de morală e această strategie? Legat de moralitate, unde ați văzut moralitate în cercul unor astfel de politicieni? Pentru ei, banul e cel care înlocuiește moralitatea.

Maria Ciobanu, ex-parlamentară

Scrutinul prezidențial din 20 octombrie curent va intra în istorie drept unul cu cei mai mulți candidați pro-Putin, plătiți de Moscova pentru a ne menține în zona de influență a Federației Ruse. Câteva persoane care și-au exprimat dorința de a candida au „conturi” nerezolvate cu șefa statului și speră să se răzbune în campania electorală. Unii sunt scoși de la naftalină și prezentați drept „salvatorii” celor mulți. Sper să discearnă alegătorul cât cântăresc promisiunile vânduților și anonimilor. Dacă ne vrem cu adevărat în familia europeană, votul nostru la 20 octombrie trebuie să fie pentru un candidat cunoscut publicului larg drept unul pro-european. Acest scrutin semnifică cert lupta între est și vest. De alegători depinde în mare măsură care drum îl va urma R. Moldova.

Valeriu Pașa, expert WatchDog

Surprinderea mea este că pe majoritatea absolută a celor considerați candidați „anonimi” am avut ocazia să-i cunosc personal în diverse circumstanțe. Probabil, mulți dintre ei sunt deja destul de „vechi” în spațiul din anturajul politicii din R. Moldova. Cunoscând mai mult sau mai puțin acești oameni, pot să afirm cu certitudine că sunt mânați să se implice în aceste campanii de frustrări și orgolii personale.

De aceste sentimente ale lor se folosesc abil grupările cleptocratice conduse și controlate de la Kremlin. Să însemne asta că ei nu se pot dirija singuri pe sine? Mai degrabă, aceștia sunt vulnerabili la propuneri „tentante”, care presupun funcții și bani.

Maia Laguta, activistă, AO „Salvgardare”

Personal, am decis că nu voi candida la aceste alegeri, pentru că e nedrept ca doar candidații independenți să colecteze semnături pentru a fi înregistrați în cursă, pe când candidații din partea partidelor politice să fie, într-un fel, favorizați. M-am săturat de acest proces anevoios de colectare a semnăturilor participând la scrutinele anterioare. Partidele, chiar și cele fără șanse, sunt privilegiate în raport cu orice candidat independent. Acestea, oricare ar fi rezultatul obținut, sunt finanțate de la bugetul de stat, pe când independenții participă la scrutin pe cont propriu. Bănuiesc că sunt partide care doar ca să primească finanțare de la buget se înscriu în cursă, identificând candidați chiar și necunoscuți alegătorilor. De ce anonimii se aventurează în cursă? Probabil, pentru că și aceștia, la fel ca și foarte mulți dintre alegători, consideră că pot contribui la schimbare.

Pentru conformitate, A.G.