Vox: DA și NU: rezultatele referendumului – succes sau eșec pentru guvernare?
Pe 20 octombrie, paralel cu alegerile prezidențiale, în republică a avut loc și referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Opțiunea DA a fost votată de 50,39% dintre alegători. Pentru „NU” s-a pronunțat 49,61% din electorat. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, referendumul a trecut la limită, cu o diferență de 11 mii 602 de voturi între DA și NU.
DA și NU: rezultatele referendumului – succes sau eșec pentru guvernare?
Veaceslav Ioniță, analist economic
Cetățenii R. Moldova sunt proeuropeni. O arată toate sondajele care exprimă un atașament proeuropean pur copleșitor din partea cetățenilor RM. Ce s-a întâmplat cu acest referendum? Eu cred că unii politicieni, în interese electorale personale, din egoism sau cinism politic, au unit două lucruri care nu trebuiau unite: referendumul și alegerile prezidențiale. Și ne-au făcut de râs în fața Europei, când noi trebuia să livrăm un 70% de vot proeuropean, nu un vot la limită. Eu cred că cei care sunt antieuropeni vor încerca să exploateze această gafă care rămâne o întrebare deschisă: cui primul i-a venit în cap această idee? Eu până acum am vagi bănuieli că lucrul acesta nu s-a născut nici la Washington, nici la Bruxelles, cu certitudine, s-a născut în cu totul altă parte și eu o văd nu ca pe o reușită, ci ca pe o diversiune împotriva R. Moldova.
Valeriu Pașa, expert WatchDog.md
Referendumul a trecut la limită, mult sub așteptări, speranțe și estimări. Și asta numai datorită mobilizării absolut neașteptate a diasporei. Partea proastă este că acest scor nu reflectă deloc susținerea pentru integrarea europeană. Votul a fost influențat de sperietori, unii nu au înțeles sensul referendumului, mulți pur și simplu și-au vândut votul. Este realitatea în care suntem. Cu așa fel de alegeri, în care se pot cumpăra zeci de procente, ne va fi foarte greu mai departe. Dar trebuie să tragem lecții și să învățăm să ne batem cu acest fenomen. În condițiile unei dezinformări puternice, a unei comunicări insuficiente încă, dar mai ales cu așa cumpărare masivă (că nu e vorba de 130 de mii, dar mult mai mult), e bine că măcar așa a ieșit. Totuși, e nevoie de acțiuni dure și rapide pentru a securiza alegerile și a nu admite așa ceva în viitor.
Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic „50×50”
Din punctul meu de vedere, e o reușită. Pentru guvernare, pentru mine personal și cred că și pentru fiecare din cei care au votat DA la referendum. Zic reușită, deoarece toată propaganda și efortul celor care nu au dorit să aibă loc acest referendum a fost atât de mare, încât rezultatul trebuie să ne bucure. Sigur, întotdeauna este loc pentru mai bine, dar putea fi rău de tot. E un gest eroic că lumea, chiar dacă și nu toată, a rezistat acestei propagande. Dar e și de regretat că în unele raioane s-a votat mai rău decât în Transnistria. Mulțumim diasporei că ne-a mai salvat o dată. Tot respectul. Chiar dacă rezultatele la referendum nu sunt cu mult mai mari de 50%, contează că am câștigat. Să ne bucurăm și de puțin. Important e ca acest succes să fie acum valorificat. Noi ne-am făcut datoria, urmează guvernul.
Alexandr Slusari, ex-deputat
Ce fel de succes, când au fost și mulți alegători proeuropeni în esență, care nu au mers la vot ori au votat NU în semn de protest față de guvernare? Vreau să știu cine își va asuma eșecul pentru referendum, chiar dacă el a trecut la limită, datorită diasporei. Șeful staffului doamnei Sandu, cel mai „eficient” manager Spânu, mare specialist în scheme cu gaz, drumuri și „larioace” la Aeroport? Sau poate ministrul Trans Oil Vladimir Bolea, care în trei ani la Agricultură i-a adus pe mulți dintre fermieri în pragul falimentului? Ori poate ministrul anti-economiei Alaiba, care a lăsat în voia sorții producătorii autohtoni? Măcar acum să vedem și noi un act de responsabilitate asumată pentru ceea ce nu fac. Și încă o întrebare: ce aveți de gând să faceți acum? Situația este aproape catastrofală dacă analizăm matematica electorală. Și mă refer nu atât la alegerile prezidențiale, cât la parlamentare. Unica soluție ar fi corectarea semnificativă a cursului de guvernare. Reforme fundamentale deja nu reușiți să faceți. Însă de schimbat accentele pe dezvoltarea economiei și protejarea producătorilor autohtoni în cadrul negocierilor cu UE, precum și lupta reală cu corupția mare, este, după mine, unica șansă pentru salvarea vectorului european pe fundalul provocărilor externe. Dar pentru asta categoric e nevoie de remanieri guvernamentale urgente. Sunteți gata?