Vox Cum sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități la informare și la vot?
Pe 20 octombrie mergem la vot. Avem alegeri prezidențiale. Urmează să ne pronunțăm și asupra referendumului constituțional cu privire la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. La secțiile de votare sunt așteptați toți cei cu drept de vot.
Cum sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități la informare și la vot?
Irina Revin, Asociația Antreprenorilor cu Dizabilități „AEFL Moldova”, președintă
Din proprie experiență, știu cât de importante sunt drepturile la informare și vot pentru fiecare cetățean, mai ales pentru cei care, ca și mine, se confruntă zilnic cu diverse forme de dizabilitate.
În R. Moldova, locuiesc peste 162 de mii de persoane cu dizabilități, dintre care 94% au dreptul de a vota. Acest lucru ar trebui să fie un motiv de bucurie, un semn că fiecare cetățean are posibilitatea să își facă auzită vocea. Dar realitatea este departe de acest ideal. De peste 33 de ani, dreptul nostru fundamental de a participa la alegeri este subminat de lipsa de accesibilitate și de nepăsarea autorităților.
Am fost martoră la situații în care, deși persoanele cu dizabilități doresc să participe la procesul electoral, întâmpină bariere aproape insurmontabile. Nu vorbesc doar despre accesibilizarea fizică a secțiilor de votare – care, de altfel, este încă departe de a fi realizată, cu 90% din secțiile de vot inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Mă refer la accesul la informații corecte, multilateral prezentate, accesibile pentru toți.
Ca femeie cu dizabilități și ca lider al unei organizații care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, văd zilnic cât de vulnerabili suntem la manipulare și dezinformare. Lipsa surselor de informare adaptate, fie că vorbim de materiale în Braille, interpretare în limbajul semnelor sau conținut multimedia accesibil, lasă multe persoane fără acces la informații vitale pentru a lua o decizie conștientă și informată. Ne întâlnim cu fake news, manipulări digitale, propagandă – toate acestea își găsesc ținta ușor într-o comunitate care nu are toate mijloacele necesare pentru a verifica și filtra informația primită.
În cadrul Asociației „Abilități Europene Fără Limite”, am inițiat un studiu aprofundat pe tema participării persoanelor cu dizabilități la procesele electorale, intitulat „Dreptul de a Participa la Procesele Electorale – de a Alege sau de a Fi Ales”. Acest raport va fi prezentat la sfârșitul lunii noiembrie 2024 și se bazează pe răspunsurile a peste 1000 de persoane cu dizabilități din Republica Moldova. Din păcate, datele preliminare confirmă ceea ce știam deja: de-a lungul anilor, statul nu a creat mecanisme eficiente pentru a asigura accesul real la acest drept fundamental.
Este frustrant să constat că, în pofida tuturor prevederilor constituționale și internaționale, persoanele cu dizabilități din Moldova continuă să fie ignorate în procesul electoral. Legea ne promite egalitate, dar, în practică, ne lovim de un zid al indiferenței.
Este timpul ca autoritățile să înțeleagă că dreptul de a vota nu este doar un privilegiu, ci o obligație fundamentală de respectat. Și noi, ca societate, trebuie să insistăm asupra faptului că persoanele cu dizabilități au dreptul să fie bine informate, să poată vota în condiții decente, fără a fi expuse la manipulări și presiuni.
Voi continua, împreună cu colegii mei de la „AEFL Moldova,” să lupt pentru aceste drepturi. Cred că este de datoria noastră să ne facem auzite vocile și să cerem schimbări reale, pentru ca viitoarele generații să nu mai trăiască aceeași frustrare și limitări. Dreptul de a vota, de a alege și de a fi ales trebuie să fie respectat pentru toți, indiferent de condițiile fizice, senzoriale sau de altă natură.
Nichita Dushac, Chișinău, utilizator de scaun rulant
Personal, nu întâmpin dificultăți în a mă documenta despre procesul electoral. Singurul lucru pe care nu-l cunosc, deocamdată, este adresa secției la care va trebui să votez. De informat, mă informez din surse on-line. Am decis să nu pierd timpul lecturând presa scrisă de jurnaliști plătiți de politicieni sau de unele forțe obscure. Am observat că cei care nu au suficiente informații devin, spre regret, victimele Blocului „Victoria” sau ale altor exponenți politici dubioși, care nu au nimic cu interesele R. Moldova. În general, ar fi foarte bine ca persoanele cu dizabilități să poată vota on-line, folosind semnătura electronică. Astfel, vom avea o mai mare siguranță a votului.
Vanu Jereghi, director IDOM
Din 2009, IDOM efectuează monitorizarea respectării drepturilor electorale în Centrele de Plasament Temporar al Persoanelor cu Dizabilități și în Spitalele de Psihiatrie în cadrul alegerilor locale generale, parlamentare şi celor prezidențiale. Activitățile de observare a alegerilor în aceste instituții au o semnificație aparte pentru asigurarea integrității procesului electoral şi exercitarea drepturilor cetățenilor de a participa la actul de guvernare. Drept urmare, din octombrie 2018, la sesizarea IDOM, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolului 13, alin. (1) lit. b) din Codul electoral, prin care persoanele cu dizabilități mentale, declarate incapabile, nu aveau dreptul la vot. În consecință, persoanelor cu dizabilități intelectuale/psihosociale li s-a acordat dreptul de a vota în condiții de egalitate cu ceilalți, cu excepția anumitor situații, în baza unor hotărâri emise de instanța judecătorească.
Accesul la informații este foarte important. Deseori, lipsa accesului la informații descurajează participarea la vot a persoanelor cu dizabilități. IDOM a constatat în cadrul monitorizării proceselor electorale că persoanele cu dizabilități pot fi descurajate să participe la vot dacă nu cunosc regulile pe care trebuie să le respecte într-o secție de votare sau dacă apar careva obstacole cu care s-ar putea confrunta. Considerăm că dacă s-ar pune în aplicare cele mai bune practici internaționale, fiecare persoană cu dizabilitate ar avea posibilitatea de a participa la scrutinele electorale, alegând modul cel mai comod de a-și exercita dreptul la vot.