Vox: Cum putem salva de mituire alegerile în turul doi?
Pe 3 noiembrie mergem repetat la vot, după ce la 20 octombrie niciunul din cei 11 candidați înscriși în cursă nu a acumulat necesarul de voturi pentru calificarea în funcția de șef al statului. Primul tur s-a încheiat cu scandal. „Moldova a fost ținta unei fraude fără precedent…” – este declarația președintei Maia Sandu. Potrivit ei, „grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile, au cumpărat sute de mii de voturi”, încercând să deturneze alegerile. Lupta continuă.
Cum putem salva de mituire alegerile în turul doi?
Eleonora Cercavschi, Liceul „Ștefan cel Mare”, directoare
Fraudele pot și ar trebui combătute cu mult înaintea zilei alegerilor, în special prin informarea cât mai argumentată a cetățenilor. Și instituțiile de forță ar trebui să-și facă mai bine datoria, nu așa ca și până acum, când voturile se vând ca la piață cu sutele de mii. Descurajează și faptul că societatea nu a aflat niciodată până în prezent despre cazuri de condamnare pentru fraudarea alegerilor, deși astfel de acțiuni au fost comise și în alte scrutine desfășurate până acum în R. Moldova… S-a mers prea departe. A ne vinde votul înseamnă să ne vindem țara. Un președinte cumpărat pe bani străini va fi al străinilor, nu al nostru. Pe 3 noiembrie mergem cu toții la vot, să votăm nu să vindem voturi.
Ilie Chirtoaca, președinte CRJM
Răspunsul clasic ar fi să raportăm autorităților orice tentativă de fraudare. Dar poate mai important este să inițiem discuții „incomode” cu prietenii, rudele, alte persoane cu opinii diferite, că până la urmă aceștia se vând. Acest proces nu implică doar exprimarea propriilor opinii, ci și ascultarea activă. Astfel, putem înțelege argumentele celor care se lasă manipulați și cumpărați. Prin dialog, putem construi punți de comunicare care să reducă polarizarea. Îi ajutăm inclusiv să demontăm falsurile care stau în loc de argumente, dacă au fost influențați de acestea în turul 1. În final, promovarea ideii că fiecare vot liber exprimat contează este crucială, deoarece votul vândut ne compromite viitorul nostru al tuturor.
Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor
Alegerile devin tot mai complicate. Și poate lucrurile nu ar arăta atât de trist dacă lumea nu s-ar lăsa mințită și cumpărată de niște tâlhari ca alde Șor. Perchezițiile, arestările, investigațiile întreprinse de către organele de drept – toate-s bune, dar trebuiau începute încă din vară. Presiunile asupra Maiei Sandu cresc, deși ținta, de fapt, nu e ea, ci alinierea noastră la UE. Asta deranjează Rusia. Zicea acum câteva zile procurorul general Ion Munteanu că dacă juriștii, notarii, avocații, unii procurori nu s-ar fi lăsat ademeniți de onorariile lui Șor, situația ar fi fost alta. Păcat. Acum mai contează, probabil, o monitorizare profesionistă a alegerilor. Niște observatori calificați pot salva alegerile. Și la referendum mulți puneau la îndoială că vom reuși, dar am reușit. Eu cred că mai avem noi oleacă de mândrie în noi ca să ne mobilizăm și duminică să ieșim la vot.
Lilia Ioniță, directoare de programe CAPC
Trebuie să înțelegem că problema nu este doar despre voturi cumpărate, ci despre probleme istorice și sistemice: sărăcia și lipsa de educație. Se pare că atunci când buzunarul e gol, idealurile nu mai cântăresc la fel de mult. Sărăcia și coruperea electorală sunt ca două lanțuri grele care țin oamenii captivi într-un cerc de neputință. Sărăcia îi face pe mulți vulnerabili, iar corupția îi prinde în capcana promisiunilor goale. Un politician care promite soluții rapide sau chiar oferă „atenții” înainte de vot seamănă cu un vânzător de iluzii. Pentru cei săraci, aceste promisiuni sunt ca niște plase de salvare iluzorii – îți promit că te vor scoate la mal, dar te lasă tot în larg.
Problema educației e și ea una foarte stringentă. Dacă oamenii ar înțelege importanța votului lor, l-ar prețui mai mult, or, un om educat e greu de cumpărat. Campaniile de conștientizare trebuie să le arate alegătorilor că votul lor nu este doar o hârtie pe care o aruncă în urnă, ci șansa de a schimba soarta țării. Autoritățile au anticipat problema și au modificat cadrul normativ în vederea înăspririi sancțiunilor pentru faptele de corupere electorală, au făcut și mai multe instruiri ale celor chemați să aplice legea, dar ceva nu merge. Pasarea responsabilităților între autorități din ultimele zile arată că lanțul, cumva, e putred și se rupe, corupția rămâne nepedepsită, iar votanții își pierd încrederea în procesul electoral. E nevoie de o colaborare reală între poliție, procurori și judecători. Pentru ca legea să devină un scut în fața corupției, cei care încearcă să cumpere voturi trebuie să știe că legea nu iartă, iar sancțiunile rapide vor pune piedică celor care cred că pot manipula rezultatul alegerilor.