Vox Cum pot tinerii contribui la integrarea europeană a R. Moldova?
Pe 12 august a fost marcată Ziua Internațională a Tineretului. Acum 25 de ani, ONU a instituit această zi pentru a atrage atenția asupra problemelor tinerilor la nivel global și pentru a promova tinerii ca parteneri esențiali în realizarea schimbărilor sociale, economice și politice.
De Ziua Internațională a Tineretului, ZdG a discutat cu tineri din R. Moldova despre așteptările acestora legate de integrarea europeană a R. Moldova și despre cum pot ei contribui la acest proces.
Teia Procopie, elevă, Cambridge Home School Online
Cred că, teoretic, tinerii pot face totul ca R. Moldova să se integreze cât mai curând în UE, mai ales că avem membri ai Parlamentului, Guvernului, diplomați care se încadrează în această categorie de vârstă. Totodată, cred că nu au multe așteptări similare tinerii de vârstă școlară sau cei trecuți de 30 de ani. Ar putea să ne unească pe toți participarea la vot – bine informați din surse credibile. Eu încă nu am vârsta când pot vota, dar studiez și promovez valorile europene, pentru că vreau să trăiesc într-o lume cu principii democratice, o calitate bună a vieții, dar mai ales, fără corupție. De un an învăț într-un mediu internațional, după Curriculum Britanic și doresc ca generațiile în creștere să nu mai piardă ani de viață, sănătate mintală și valori într-un sistem de învățământ corupt, cu standarde duble, unde adulții seamănă ură și discriminare între copii. La vârsta mea, nu pot face prea multe, m-am opus să „primesc ajutor” de la profesori în timpul examenelor și asta a fost cea mai strașnică perioadă din viața mea. Într-o zi, experiența de acum mă va ajuta să contribui mai mult la o societate mai bună. Nu am idealuri politice, dar studiez constant cum funcționează instituțiile statului și cum funcționează instituțiile UE. Integrarea în UE se va face cu oameni care au fost educați într-un sistem cu standarde duble, dar care au învățat din experiența personală, călătorii și analiza logică că unul din lucrurile de care nu prea scăpăm fără UE este corupția. A denunța corupția și a promova un mod transparent este ce putem face oricând și mai ales tinerii ar trebui să facă asta, „de ieri deja”.
Eugen Sobol, antreprenor, Bravicea, Călărași
Tinerii din R. Moldova așteaptă lapte în păsat și nu prea vor să muncească, de aceea își impun niște așteptări mult prea mari și mult prea rapide. Din punctul de vedere al familiei noastre, mai cu seamă că trăim la țară, vrem condiții bune (cadre didactice calificate) în Educație, acces la servicii de sănătate calitative, simplificarea condițiilor de perfectare a actelor, de primire a autorizațiilor, de accesare a proiectelor investiționale și ghidaj în continuitatea acestora. Fiecare din noi poate și trebuie să contribuie la integrarea R. Moldova în UE și pot să o înceapă cel puțin prin menținerea curățeniei în spațiile publice; prin reclamarea actelor de mită din partea medicinei, învățământului, poliției și a altor instituții, prin consumarea produselor și a serviciilor locale, astfel stimulând antreprenoriatul în R. Moldova. Acesta ar trebui să devină motorul dezvoltării țării noastre.
Sergiu Bejenari, comunicator
Trăiesc ultimul an în care oficial mai fac parte din categoria tinerilor, dar am aceleași așteptări ca și acum 15 ani: să dispară corupția din instituțiile publice, organele de drept să aplice corect legislația, iar cetățenii să contribuie la această schimbare. Îmi doresc ca tinerii să conștientizeze că dacă își doresc să sesizeze cât mai curând efectele integrării R. Moldova în UE, atunci e nevoie de implicarea lor directă. Dacă o instituție sau un funcționar nu își exercită corect munca, atunci să facem publice aceste situații. Tinerii își doresc o viață bună acum. Să aibă suficiente oportunități de muncă și, cel mai important, ca munca lor să fie remunerată astfel încât să-și poată permite un trai decent, să aibă siguranța că își pot întemeia o familie acasă. Fără această certitudine e dificil pentru tineri să se vadă împliniți în viitor. Este extrem de importantă implicarea tinerilor în procesul de integrare europeană a R. Moldova. Să renunțăm la salariile „în plic” și să plătim corect taxele pentru a crește bugetul de stat destinat educației, medicinei, poliției, altor servicii. Să plătim cinstit contribuțiile la fondul social, impozitele și asigurarea medicală, contribuind la pensia bunicilor și părinților noștri, la dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor publice, la sistemul medical, care ar trebui să fie empatic atât cu familiile care își permit un medicament, cât și cu cele nevoiașe. E vital ca tinerii să înțeleagă că pentru a ajunge în UE, fiecare dintre noi trebuie să respecte normele care de-a lungul timpului au modelat societățile și economiile țărilor membre, astfel încât cetățenii să se simtă în siguranță.
Irina Tabaranu, jurnalistă
Așteptările sunt mari, dar ceea ce ne unește este dorința de schimbări! Suntem gata să contribuim la ele, dar dacă ele nu se vor produce… Generația tânără este flexibilă, nu mai are frici, are oportunități și va pleca. În discuții cu tineri de vârsta mea am auzit deseori că procesul de integrare europeană contează, nu statutul de țară candidată propriu-zis. Drumul pe care îl vom parcurge va schimba cursul. Personal, sunt sceptică când aud cum politicienii se avântă în a stabili termeni exacți și cu cât mai repede li se pare că e, cu atât cred că e mai bine. R. Moldova are nevoie de un parcurs ca la carte pentru ca în final să fim un stat european până la aderare și ar fi cazul să spunem oamenilor că nu după aderare se va produce transformarea, dar trebuie să ajungem acolo deja trecuți prin metamorfoze. Implicarea fiecăruia dintre noi este decisivă și nu există om care să nu aibă un rol în acest proces. Are neamul nostru o regulă nescrisă, care ne-a fost indusă intenționat pentru a evita implicarea fiecăruia: la masă să nu vorbim despre politică, iar politică, în percepția multora, este și integrarea europeană. Adevărul e că integrarea europeană e viitorul nostru, iar despre viitor trebuie să discutăm, să-l planificăm, să-l visăm și să ni-l imaginăm seara înainte de somn. Discutați cu apropiații voștri despre UE, cu bune și cu mai puțin bune. Nu ne putem permite să fim indiferenți, pentru că asta ne-ar costa scump.