Vox Ce trebuie să înțelegem din narațiunea lui Peskov „nu enervați Rusia”
Deschiderea negocierilor de aderare pentru R. Moldova și Ucraina a supărat Rusia. „Este clar că nici Ucraina, nici Moldova nu îndeplinesc criteriile de aderare, iar dorinţa UE de a demonstra sprijin pentru aceste ţări ar putea destabiliza UE”, a declarat pentru presa rusă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Spre regretul nostru, spune Peskov, deseori, dorinţa (UE) de a demonstra acest sprijin este dictată de dorinţa de a enerva şi mai mult Rusia şi de a antagoniza UE în raport cu Rusia.”
Ce trebuie să înțelegem din această narațiune a lui Peskov „nu enervați Rusia”?
Maria Ciobanu, ex-deputată, profesoară
Dmitri Peskov este exponentul unei Rusii revanșarde. Deși se străduie să utilizeze un limbaj mai adecvat decât Maria Zaharova, în fapt, exprimă același narativ: Rusia este liberă să facă orice vrea! Visul lui Putin de a reface urss se dovedește a fi unul utopic și el nu se poate nicidecum împăca cu acest gând, amenințând la stânga și la dreapta. Invazia Rusiei în Ucraina a solidarizat ca niciodată UE, a determinat SUA și NATO să ia măsuri fără precedent în raport cu Rusia. Calitatea R. Moldova de stat candidat la UE este o șansă pe care suntem obligați să o valorificăm – guvernarea în primul rând, la maximum posibil. Dacă nu, rămânem restanțieri pentru nu se știe care altă șansă istorică. Dușmani avem mulți nu numai din afară, ci și dinăuntrul statului. Reușita noastră rezidă în unitatea noastră națională, în conjugarea eforturilor tuturor partidelor cu adevărat pro-europene și unioniste.
Anatol Țăranu, analist politic
Este adevărat, am avut, alături de Ucraina, un parcurs fulminant din punct de vedere al arderii etapelor de aderare, dar acest lucru se datorează în principal agresiunii ruse în Ucraina, așa că Peskov, atunci când se plânge că UE forțează nota, ar trebui să se uite în propria grădină. Rusia este cea care a provocat UE să aibă această atitudine binevoitoare față de R. Moldova și Ucraina în ceea ce privește integrarea europeană. Dacă nu ar fi fost războiul, situația ar fi fost una diferită, așa că vina pentru asta o poartă Moscova, nu UE. Ca de obicei, Moscova inversează termenii ecuației în propriul interes, realitatea fiind cu totul alta. Narativul lui Peskov trebuie înțeles ca un avertisment către toți, dar în primul rând, către R. Moldova. Rusia încă o dată, și pe această cale, le spune moldovenilor: „Nu mergeți în Europa, pentru că asta contravine intereselor noastre.”
Ion Leahu, ex-membru CUC
Nu numai Peskov, și nu numai Putin, dar un cârd întreg de politicieni, inclusiv de la Chișinău, critică aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE. E „geopolitică”, zic ei. Și este împotriva intereselor Rusiei. Dacă integrarea europeană e geopolitică, ce este războiul Rusiei în Ucraina? Da, există chiar și state-membre UE care sunt sceptice vizavi de aderarea R. Moldova până în 2030, dar ele nu condamnă decizia UE. Toate sunt clare – că procesul nu e de o zi sau un an. Și nimeni nu se declară amenințat așa ca Rusia. Problema e alta. Federația Rusă se vede în continuare moștenitoarea fostei URSS, care pretinde reîncorporarea fostelor republici și crearea unei Rusii mari, a unui mastodont imperial. Și atunci, cine pe cine amenință mai tare: UE Rusia ori Rusia UE? Cu o Rusie pașnică poți comunica. De una agresivă trebuie să putem a ne apăra. Și UE asta face. Și pentru Ucraina, și pentru R. Moldova, Țările Baltice, România, Polonia…
Anatol Caraman, Asociația „Tiras-Tighina”
Apelativul lui Peskov în adresa UE e mai mult decât un avertisment, e o amenințare reiterată periodic de Putin și în adresa altor state europene decât Ucraina. Noi trebuie să ne căutăm însă de drumul nostru, pe care, dacă l-am ales, trebuie să-l urmăm. Eu cred că dacă Rusia ar avea azi destule arme, muniții și trupe, ea azi ar ataca UE. Dacă UE ar avea o capacitate militară (cu excepția armelor nucleare) cu care să învingă Rusia azi, eu cred că azi ar face-o. Puterile-s în echilibru. În condiții de echilibru, trebuie să mergem înainte. „Încetați să ne enervați…”, zice Kremlinul. Ce înseamnă asta? Înseamnă că sunt slabi. Dacă dispuneau de capacități ca să contramandeze începerea negocierilor, o făceau. Dacă nu au făcut-o și se enervează, înseamnă că pentru mai mult nu le-a ajuns putere… Puterea Europei constă în unitatea Europei. Asta ne salvează. Rusia se oprește acolo unde o oprești.