Vox 20 Octombrie: de ce e important să mergem la vot?
Duminică mergem la vot. Potrivit rezultatelor ultimului sondaj de opinie, realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-Axa, 68% din respondenți și-au exprimat disponibilitatea de a merge la referendum și prezidențiale, în timp ce 22% au declarat că nu sunt deciși cu privire la participarea lor – dacă vor merge sau nu la vot.
20 Octombrie: de ce e important să mergem la vot?
Diana Crudu, antreprenoare
De ce? Pentru că fiecare vot contează. E important să fim o voce, ca la Marile Adunări Naționale. Avem de votat un referendum prin care să ne integrăm în UE și să alegem un președinte care să nu se abată de la acest curs. Atât de mult s-a făcut în ultimii ani pentru apropierea noastră de Europa, că e păcat să pierdem într-o zi totul. Miliarde de euro au fost investite în infrastructură, UE este, practic, colacul nostru de salvare în situația crizelor multiple și suprapuse. Dacă nu o să ieșim la vot, atunci chiar că am merita să rămânem pentru alți zeci de ani în zona gri a influenței rusești, a incertitudinilor și a războiului. Vrem economie ca în Europa, vrem nivel de viață ca în Europa, școli ca în Europa, justiție… Păi să ieșim la vot, de ce să ne lăsăm cumpărați de Șor și mințiți de Usatîi, Costandoglo și alți propagandiști ruși manipulați de Kremlin?
Andrei Coval, primar al satului Nimoreni/Ialoveni
Trebuie să mergem la vot. Cât mai mulți, dacă nu toți. Avem alegerile, dar avem și referendumul, ambele foarte importante. R. Moldova aparține spațiului european și lucrul acesta trebuie să-l conștientizăm ca să facem o alegere corectă. Avem de ales între două lumi: „lumea rusă” și cea europeană. În privința președintelui, lucrurile sunt mai clare, cine e cu Europa și cine cu Rusia. Referendumul? Părerea mea e că întrebarea, așa cum a fost formulată, pentru omul simplu nu e prea înțeleasă. Plus speculațiile care s-au făcut de unii oponenți politici de stânga. Indecișii… Sunt o problemă. De la scrutin la scrutin, numărul lor crește. Cei rămași acasă sunt mai puțin pregătiți decât cei plecați. Că este efectul migrației, că este efectul indiferenței sau neîncrederii în politicieni rămâne să vedem. Diaspora poate influența votul de acasă. Dar nu știu dacă mai este timp. Între a merge și nu a merge la vot e ca și între a fi și a nu fi.
Maria Ciobanu, profesoară, ex-deputată
Democrația ne oferă drepturi, dar totodată ne impune obligații și datorii. Unul din drepturile care ne este oferit de democrație este dreptul de a alege și a fi ales. Cetățeanul care disprețuiește participarea la viața politică, în calitate de alegător activ (în cazul nostru), nu are niciun drept să se plângă dacă vreo dispoziție legală sau decret îi prejudiciază interesele. Alegerile prezidențiale și Referendumul din 20 octombrie sunt cruciale pentru a nu ne mai întreba: încotro, R. Moldova? Duminică suntem chemați la urne și îmi doresc mult de tot să participăm masiv la vot și să alegem corect: viitorul, nu trecutul.
Natalia Bzovaia, profesoară
Mergem la vot? Ca să zicem „da” sau „nu”, trebuie să fim foarte clari pentru ce, ce avem de făcut? Unu: să alegem președintele. Și doi: să răspundem la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană?” Dacă alegerile șefului statului ne par un proces obișnuit, referendumul ne trezește în suflet o nesiguranță, mai cu seamă când se lansează atâtea sperietori pe on-line și în media. Orice nesiguranță vine din necunoștință. Ce se modifică până la urmă în Constituție? Se completează preambulul care reconfirmă identitatea europeană a poporului R. Moldova și declară integrarea în UE ca obiectiv strategic al țării. Eu pe 20 octombrie o să merg la vot, ba mai mult, o să fiu membru al biroului electoral. Știu pe cine o să votez în calitate de șef al statului. Aleg nu candidatul care promite pâine de 16 copeici, pensii mari și alte lucruri care nu intră în obligațiile lui ca viitor președinte, ci voi vota persoana care este deja apreciată și stimată de șefii altor state mari și democratice și nu îmi este frică să spun „Da” pentru parcursul european. Pentru că în comparație cu statele imperiale, din componența UE poți ieși la necesitate. Dacă nu mă credeți, citiți despre Brexit, cum Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020.