Votat în prima lectură: Toate tranzacțiile imobiliare care depășesc 100 de salarii medii lunare pe economie vor putea fi efectuate doar prin transfer bancar. Proiect de lege privind limitarea plăților în numerar
Parlamentul reglementează normele privind efectuarea decontărilor în numerar. În ședința plenară de joi, 1 februarie, deputații au votat în prima lectură un proiect de lege care prevede norme mai exacte privind circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.
Astfel, la cumpărarea unui bun imobil, va fi acceptată plata în numerar doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie (1 370 000 de lei n.r.), iar în cazul cumpărării unui mijloc de transport – 50 de salarii medii pe economie (685 de mii de lei n.r.).
„Documentul va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale, dezvoltarea economiei digitale și utilizarea unor soluții rapide de efectuare a plăților”, se arată într-un comunicat de presă emis de Legislativ.
Toate tranzacțiile imobiliare care depășesc 100 de salarii medii vor putea fi efectuate doar prin transfer bancar
Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice. Noile condiții vor fi aplicate persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și în domeniul sănătății, organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente şi sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice.
În funcție de categoria în care se încadrează, de specificul și frecvența plăților, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100 000 de lei cumulativ lunar sau anual.
Limita pentru încasarea plăților în numerar de la persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător va fi de 100 000 de lei pentru o plată.
Proiectul prevede că notarii vor fi obligați să se asigure că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul de vânzare-cumpărare. Și Agenția Servicii Publice va avea obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer atunci când înscrie transferul dreptului de proprietate asupra mijloacelor de transport, în caz contrar nu va înregistra în Registrul de stat dreptul de proprietate.
Totodată, agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.
Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1 % din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la 3 % la 10 % din sumă.
Aceste limite valorice ar urma să se modifice după cum urmează:
a) începând cu 1 ianuarie 2026 – 75 salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul bunului imobil procurat și 25 salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul mijlocului de transport procurat;
b) începând cu 1 ianuarie 2027 – 50 salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul bunului imobil procurat.
Documentul urmează să intre în vigoare la expirarea a 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.
Inițiativa legislativă aparține Ministerului Finanțelor și a fost elaborată urmare a recomandărilor formulate în Planul de deoligarhizare, aprobat de către Comisia Națională pentru Integrare Europeană. Proiectul urmează a fi examinat și în lectura a doua de Parlament.